Tarta migdałowo malinowa Bakewell! Migdały i maliny, to jeden z najwspanialszych duetów, połączenie tych smaków jest idealne. Spód tarty jest bardzo delikatny, przypomina troszkę ciasto ucierane. Na podpieczonym spodzie rozsmarowana jest warstwa dżemu malinowego, a na dżem nałożona jest spora ilość świeżych malin. Wierzch wykończyłam fantastyczną masą migdałową.
Ciasto można przygotować również bez malin w wielu przepisach, jest to tylko warstwa dżemu malinowego i masa migdałowa. Namawiam jednak gorąco do dodania malin, nadają one naprawdę wspaniałego smaku. Jeśli chodzi o masę migdałową, to najlepiej użyć gotowej mąki migdałowej. Jeśli nie macie możliwości kupienie jej w sklepie, możecie przygotować ją sami w domu. Wystarczy, że kupicie migdały blanszowane lub nie, z migdałów blanszowanych uzyskanie jaśniejszą mąkę i zmielicie je na drobny pył w młynku do kawy. To przepis, który trzeba koniecznie wypróbować! Tarta migdałowo-malinowa to jedno z najlepszych ciasta. Z wyglądu zupełne nie wyglada na tak smaczne, ale zapewniam, że jest obłędne!
📖 Przepis
Tarta migdałowo malinowa Bakewell
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 225 g masła
- 225 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 150 g masła
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g drobnego cukru
- 70 g płatków migdałowych
- 300 g dżemu malinowego
- 4 średnie jajka
- 400 g świeżych malin
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Składniki na ciasto umieścić w mikserze lub malakserze, zagnieść ciasto.
- Formę o wymiarach 22 x 32 cm (może być odrobinę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Do rondelka włożyć masło, rozpuścić je, a następnie delikatnie przestudzić.
- Do miksera wbić jajka, dodać cukier i mielone migdały, zmiksować, następnie wlać cienkim strumieniem masło, miksować do połączenia się składników.
- Na podpieczony spód wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni, na dżem nałożyć maliny, zalać masą migdałową, górę posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika, piec przez około 35-40 minut, wierzch ciasta powinien być złoty. Wystudzić.
- Smacznego!
Przepis od Nigelli Lawson.
Comments
No Comments