Tęczowy tort to przebój dziecięcych imprez, choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby upiec go, trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Jeśli chodzi o kolory, to wystarczą podstawowe kolory, po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę do przygotowania tęczowego wypieku. Kolorami tortu możecie bawić się dowoli ja zrobiłam dziś tęczę, ale można pokombinować i zrobić na przykład tort różowy w różnych odcieniach. Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!
Przejdź do:
🥘 Składniki
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 335 g mleka
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny + sok
🔪 Instrukcje
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropliniebieski - 9 kroplizielony - 8 kroplipomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtegofioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
- Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
- Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
🍨 Krem
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
- Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
- Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.
🎨 Jakich użyć barwników do tortu?
Ja użyłam barwników w płynie, takie mam, ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. W tej chwili są już do kupienia barwniki w proszku, które dają wspaniałe kolory, warto ich użyć.
🪣 Jakich użyć foremek do pieczenia ciasta?
Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm, są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Można również skorzystać z klasycznej formy do tortów, ale jeśli mamy tylko jedną pieczenie będzie trwało dość długo.
Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!
📖 Przepis
Tęczowy tort
🥘 Składniki
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 335 g mleka
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny + sok
🔪 Instrukcje
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropli
niebieski - 9 kropli
zielony - 8 kropli
pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego - Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
- Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
- Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
- Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.
Klara napisał
Witam, czy nadadzą się te barwniki z Dr. Oetkera? Mam nadzieję, że wie pani o ktore mi chodzi:)
Anna napisał
Tak, mogą być niestety mają tylko 4 kolory (przynajmniej tyle widziałam) ale można pomieszać i poszerzyć gamę 🙂
Mają Anastazja napisał
Chce upiec ten tort juz za kilka dni, ale zastanawiam się o jaką śmietanę chodzi? ilu %? A przepis świetny!:) Proszę o szybką odpowiedź, Pozdrawiam:)
Anna napisał
Jestem przekonana, że tort będzie smakował 🙂 Jeśli chodzi o śmietanę, to ma to być śmietana do ubijania może być 30% lub 36%. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Karolcia J napisał
Mam takie pytanie, bo bardzo posmakowało mi samo ciasto, a nie zawsze jest czas na robienie 6 blatów osobno i zastanawiam się czy jakbym chciała zrobić bez kolorków to czy mogę cale ciasto na dwie formy i potem pokroić? Czy należy wtedy wydłużyć czas pieczenia?
Anna napisał
Oczywiście możesz upiec to ciasto, dzieląc je tylko na dwie formy. Przyznaję, że nigdy nie piekłam tego tortu z dwóch części, ale myślę, że wystarczy wydłużyć czas pieczenia o około 10-15 minut i powinno być dobre. Czas pieczenia doprecyzujesz podczas pieczenia ważne, żebyś sprawdzała, czy ciasto jest upieczone, robiąc test tak zwanego suchego patyczka, to da Ci pewność, że ciasto będzie dopieczone 🙂
Karolcia J napisał
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Karolcia J napisał
Ja zrobiłam dziś na próbę z dwóch blatów - za dwa tygodnie roczek mojego synusia i chciałam spróbować jak mi wyjdzie - no i wyszedł 😀 w smaku pyszotka, kolory trochę blade, ale to następnym razem dam więcej barwnika. Mam pytanko co do pieczenia blatów, czy piecze je Pani razem, czy np. po 2? Zastanawiam się czy jeżeli po 2 to co z pozostałym ciastem? Wstawić na te 20/40 minut do lodówki czy nie?
Ile taki gotowy tort może stać, a ile same blaty? Nie chciałabym go robić na ostatnią chwilę...
Anna napisał
Jeśli chodzi o kolory to ich intensywność zależy jakich barwników używamy, ale po próbie widzi Pani ile dodać więcej żeby kolor był intensywny 🙂
Ja piekę trzy na raz, ale mam bardzo szeroki piekarni 🙂 oczywiście jak zmieszczą się dwa to można upiec je razem. Pozostałe ciasto może czekać w miseczkach, ale jak wstawi Pani dwa blaty do piekarnika, to w czasie, kiedy one będą się piekły przygotuje Pani kolejne foremki z pozostałymi kolorami, szybko się pieką więc nawet jeśli ciasto będzie miało czekać w temperaturze pokojowej, to nic się niestanie. Nie ma tutaj obawy, że coś opadnie, bo to nie biszkopt.
Gotowy tort z kremem może stać kilka dni w lodówce, ale zostawiłabym zewnętrzne dekorowanie kremem na ostatnią chwilę, bo krem po kilku dniach może wysychać na wierzchu tortu i nie będzie wyglądał tak ładnie. Można udekorować go dzień przed podaniem. Same blaty owinięte w folię również mogą poczekać w lodówce kilka dni.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego dla synka, powodzenia 🙂
Karolcia J napisał
Dziękuję bardzo za odpowiedź no i za życzenia 🙂 Pozdrawiam i powodzenia 🙂
Olka napisał
Ciasto jest super! Tylko czasu przygotowania chyba baaardzo zaniżone. Ja same blaty (nie licząc robienia kremu i dekorowania) robiłam 2 godziny. Samo precyzyjne odmierzanie składników, ciasta i barwników dużo czasu pochłania. Więc ten czas to chyba dla cukiernika-eksperta jest podany.
Ja użyłam barwników w żelu (drogie ale wydajne - kupiłam 6 kolorów żeby nie bawić się w mieszanie kolorów i te sześć słoiczków 35 gramowych chyba na 100 takich tortów wystarczy). Na jeden to ok. 2-3 krople.
Ciasto nie rośnie prawie wcale, ale nie jest zakalcowane tylko wilgotne i zwarte. Mi wyszło delikatne, więc trzeba uważać wyjmując z foremek.
Warte jest pracy - miny szczęśliwych dzieciaków i dorosłych bezcenne!
Anna napisał
Fantastycznie, że ciacho smakowało:)
Czas pracy jest orientacyjny i u każdego będzie wyglądało to inaczej 😉 zapewniam, że za drugim razem będzie szybciej 🙂
Barwniki żelowe są bardzo wydajne i to prawda, że wystarczą Ci na 100 tortów albo i więcej!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kamila napisał
Czy mleko w przepisie to zwykle mleko czy skondensowane? Zastanowilo mnie podanie ilosci mleka w gramach a nie w mililitrach...
Anna napisał
Jest to zwykłe mleko, a ilość podana jest w gramach, żeby nie było problemu z odmierzeniem odpowiedniej ilości. Pozostałe składniki na ciasto również podane są w gramach pomyślałam więc, że będzie to ujednolicone 🙂 Pozdrawiam!
Iwona napisał
Wspaniały przepis na wspaniały tort. Tort zrobił olbrzymie wrażenie i został zjedzony przez dzieciaki w całości. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm i blaty wyszły dość cienkie. Jednak po dodaniu kremu (zrobiłam 1,5 porcji) wyszło idealnie.
Rewelacja. Dziękuję
Anna napisał
Wspaniale! Tort zawsze cieszy się wielkim powodzeniem wśród dzieci, a i dorośli chętnie po niego sięgają 🙂 Super, że smakował! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Olka napisał
Witam! Czy mogłaby Pani podać mi na szklanki ilość mąki, cukru i mleka? Nie mam wagi spożywczej i trudno mi będzie odmierzyć 375g mąki. A mleka to ma być 335ml czy gram? Pozdrawiam
Anna napisał
Podaję porcję składników w przeliczeniu na szklanki, proszę tylko pamiętać, że do odmierzania należy użyć szklanki o pojemności 250 ml!
Mąka - 2 i 1/2 szklanki
Cukier - 1 szklanka
Mleko - 1 i 1/3 szklanki
W przepisie podałam ilość mleka w gramach tak jak pozostałe składniki 🙂 Życzę udanych wypieków, pozdrawiam:)
Olka napisał
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂
Jeszcze jedno pytanko. Piec należy bez termoobiegu czy z?
Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
W 190 st C bez termoobiegu, można obniżyć trochę temperaturę jeśli po około 10 minutach zobaczysz, że ciasto nabiera zbyt rumianego koloru. Z pieczeniem jest tak, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia i ewentualnie skorygować temperaturę zmniejszając ją lub zwiększając, szczególnie kiedy pieczemy coś po raz pierwszy 🙂
Olka napisał
Dzięki jeszcze raz. A jakby tak do tej masy z mascarpone i śmietany dorzucić chałwę...?
Anna napisał
Świetny pomysł z chałwą będzie pyszny:) jeśli robisz tort dla dzieci upewnij się, że nie mają uczulenia na sezam. pozdrawiam 🙂
wiktoria napisał
ile mniej więcj miałaś ml każdego barwnika i ile mniej więcej zużyłaś ?
Anna napisał
Użyłam barwnika w płynie i tak jak napisałam w przepisie ilości odmierzałam w kroplach, to najpewniejsza miarka w tym przypadku 😉 Można użyć barwnika w proszku jest bardzo intensywny i wystarczy dodać odrobinkę na czubku łyżeczki, aby uzyskać odpowiedni kolor.
wiktoria napisał
tzn że jak kupię 10 ml każdego koloru to wystarczy? przepraszam, że takie głupie pytania ale jeszcze tego nie używałam 🙂
Anna napisał
Bardzo przepraszam Cię, że dopiero dziś odpowiadam 🙁 10 ml to ilość która wystarczy Ci na kilka takich ciast 🙂 Powodzenia!
wiktoria napisał
zdecydowałam się jednak na barwniki w proszku 🙂 i zrobiłam z dwóch porcji! wyszedł piękny, a miny gości bezcenne 🙂
Anna napisał
Fantastycznie! Tęczowy zawsze otworzy buzie gości 😉
Laura napisał
Czy reszta kremu starczy mi na całkowite pokrycie tortu? obawiam się i nie wiem czy kupować dodatkowo taki krem 🙂
Anna napisał
Lauro, takie ilości składników jakie podałam w przepisie wystarczą na przełożenie i pokrycie tortu... nic więcej nie dokładałam 🙂 Smacznego!
Marta napisał
Mam pytanie odnośnie barwników ponieważ mam w żelu. I czy taka mała tubka wystarczy mi na jeden kolorowy blat?
Anna napisał
Matro, bardzo przepraszam Cię, że dopiero teraz odpowiadam, ale po wichurze jak przeszła u nas na wsi od wczoraj nie było prądu:( Jeśli chodzi o barwniki, te w żelu są dość wydajne i z pewnością na jeden blat wystarczy, barwnik zacznij dodawać małymi porcjami... kolor po upieczeniu będzie bardziej intensywny niż w surowym cieście. Pozdrawiam i miłego pichcenia 🙂
Marta napisał
okej dziękuje za odpowiedź, a jeszcze tylko spytam czy można ten ekstrakt z wanilii czymś zastąpić?
Anna napisał
Tak, można dodać cukier waniliowy 1 - 2 łyżeczki lub zupełnie pominąć 🙂
paula1406 napisał
Bardzo chcę zrobić ten tort starszemu bratu na 15 urodziny, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Barwniki znalazłam tylko kupić, i inne rzeczy też , ale nie wiem jakie formy i skąd wgl mam je wziąć ?
Anna napisał
Paula, formy kupiłam w najzwyklejszym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, formy są z grubej folii aluminiowej i bardzo tanie, jedna kosztowała około 2 zł. Można również kupić tam formy trochę droższe metalowe są dostępne również w takim sklepie lub w super markecie na stoisku z gospodarstwem domowym 🙂 Trzymam kciuki za Twoje wypieki:)
paula1406 napisał
Wielkie dzięki, a tak wgl to świetne przepisy ! Po prostu twoja strona trafia do moich ulubionych ! 😀
Anna napisał
Bardzo dziękuję:) Na maila wysłałam Ci linki do stron z foremkami:) Pozdrawiam
Magda napisał
Witam, robiłam taki tort na moje 20 urodziny jakieś pół roku temu, niestety nie wyszedł mi tak pięknie jak tutaj na obrazku. Przez barwniki (też w płynie), które dodałam biszkopt mi nie urósł nic a nic ;( Ciasto pozostało tak płaskie jak bo wlaniu do foremki. Mogłabyś napisać jakich barwników użyłaś, była bym bardzo wdzięczna.
Anna napisał
Magdo, jeśli robiłaś tort tęczowy z podobnego przepisu, to muszę powiedzieć, że blaty na tort nie rosną tak jak w przypadku ciast biszkoptowych, to jest zupełnie inne, cięższe i bardziej wilgotne, kremowe w swojej konsystencji. Jest specyficzne:) i nie wymaga nasączania, możesz oczywiście upiec taki tort na klasycznym biszkopcie🙂 Barwniki, których użyłam kupiłam w USA i powiem szczerze, że nie wiem czy są dostępne w Polsce, ale przez internet na pewno. Tutaj jest link pod którym możesz zobaczyć jakich użyłam barwników. Pozdrawiam i powodzenia przy pieczeniu następnego tortu:)
BeaLyra napisał
Witam serdecznie. Właśnie zabieram się do pieczenia tortu tęczowego i przysiadłam w poszukiwaniu przepisu na ciasto Tort będzie wysoki, ma być obleczony masą cukrową. Zastanawiam się, czy masa ze śmietaną udźwignie ciężar masy i czy nie siądzie podczas ozdabiania tortu angielskiego. Jest zwarta, czy raczej taka łatwo się rozpływająca? Mogę liczyć na Pani opinię w tym temacie?
Anna napisał
Beato, tort jest wysoki bo z 6-ciu blatów i jeśli zrobisz krem z mascarpone i śmietany z pewnością wytrzyma ciężar masy cukrowej:) Ciasto jest zwarte, wilgotne, zupełnie inne niż dobrze nam znane ciasta biszkoptowe ( nie wymaga nasączenia ), jeśli przełożysz go tylko bitą śmietaną może ona wypłynąć z dolnych warstw, polecam krem z mascarpone, który jest zdecydowanie bardziej stabilny:) Robiąc warstwę ozdobną z masy cukrowej, postaraj się rozwałkować ją tak cienko jak to możliwe, powinno się wszystko udać:) trzymam kciuki, pozdrawiam Ania
Natiii napisał
czy do ciasta musi byc koniecznie maslo czy moze byc margaryna np Kasia?
Anna napisał
Może być margaryna i inne tłuszcze tego typu.
missdee napisał
Tort się udał, ale dopiero wtedy gdy zrobiłam go na bazie ciasta biszkoptowego. Być może ja po prostu nie potrafię dobrze zrobić tego ciasta z przepisu. I dopiero w biszkoptowym kolory wyszły mi identyczne jak na zdjęciu, mimo że były także żółtka w sporej ilości. Także przepis zmodyfikowany, ale efekt wspaniały. Gratuluję radzenia sobie z amerykańską wersją ciasta ucieranego 🙂 Ja nie potrafię.
Anna napisał
Bardzo się cieszę i gratuluję!!! Najważniejsze jest to, żeby tort był kolorowy, to jego cały urok! a to z jakiego ciasta będzie upieczony to sprawa mniej istotna:) Amerykańska wersja ciasta jest oczywiście ciekawym doświadczeniem smakowym ale bez szału:) Jeszcze raz gratulacje! Pozdrawiam Ania
missdee napisał
Podchodzę drugi raz do ciasta i drugi raz nie wychodzi. Czy w cieście są same białka?? Nie ma żółtek? Ciasto jest kaszkowate i nie rośnie.
Anna napisał
W cieście są tylko białka, a to dlatego, że ciasto jest barwione na różne kolory i powinno być białe, wychodzą ładniejsze kolory. Ciasto na tort tęczowy jest dość wyjątkowe 🙂 nie spodziewaj się, że urośnie tak jak biszkopt, to ciasto jest wilgotne, kremowe i dość ciężkie przez to nie wymaga nasączenia. Pamiętaj aby masło było miękkie, a białka najlepiej w temperaturze pokojowej. Mam nadzieję , że w końcu się uda :)) Pozdrawiam Ania
Paula napisał
Mam tylko pytanka , jakiej średnicy powinna być tortownica?
Anna napisał
Użyłam foremek o średnicy 20 cm to optymalna wielkość, grubość blatów wychodzi idealna:)))
Kinga Kwiecinska Paruzel napisał
wyszedł idealnie! moje bratanice też są zachwycone tym tortem!
Veronica (springplate) napisał
OOO po raz kolejny podziwiam wykonawcę tego pięknego tortu, ja sama boję się nadal za niego zabrać. Tobie wyszedł perfekcyjnie!
Justin&Dorothy napisał
Piękny 🙂
Aga napisał
Pięknie wyszedł, kolory są idealne 🙂
Anna napisał
Dziękuję Aga, to mój pierwszy Tęczowy Tort:)
Siankoo, to prawda na dzisiejszy deszczowy dzień jest idealny z kubkiem gorącej kawy!
siankoo napisał
super, taki kolorowy, w sam raz na dzisiejszy deszczowy dzień:)
Agnieszka napisał
Ten tort jest taki bajeczny :)...
Anna napisał
o tak, bajeczny:) to dla sześciu małych księżniczek, które dziś bawią się u nas w domu, a w przerwach delektują się tęczowym tortem...
pozdrawiam
W Krainie Smaku napisał
Przepiękny!