Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tęczowy tort

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 19 wrz, 2012 · przez Anna · 70 komentarzy

Skocz do przepisu

Tęczowy tort to przebój dziecięcych imprez, choć trzeba przyznać, że i na dorosłych robi ogromne wrażenie! Aby upiec go, trzeba zakupić barwniki spożywcze, bo bez tego ani rusz, no i przyda się 6 foremek. Jeśli chodzi o kolory, to wystarczą podstawowe kolory, po zmieszaniu uzyskamy całą niezbędną gamę do przygotowania tęczowego wypieku. Kolorami tortu możecie bawić się dowoli ja zrobiłam dziś tęczę, ale można pokombinować i zrobić na przykład tort różowy w różnych odcieniach. Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!

Kawałek tęczowego tortu w sześciu kolorach pokazany bokiem, a w tle cały tort
Tęczowy tort
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍨 Krem
  • 🎨 Jakich użyć barwników do tortu?
  • 🪣 Jakich użyć foremek do pieczenia ciasta?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Ciasto

  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok

🔪 Instrukcje

  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).żółty - 11 kropliczerwony - 9 kropliniebieski - 9 kroplizielony - 8 kroplipomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtegofioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  • Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
  • Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

🍨 Krem

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
  • Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
  • Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.

🎨 Jakich użyć barwników do tortu?

Ja użyłam barwników w płynie, takie mam, ale większość blogerek poleca barwniki w żelu. Podobno kolory wychodzą ładniejsze. U mnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. W tej chwili są już do kupienia barwniki w proszku, które dają wspaniałe kolory, warto ich użyć.

🪣 Jakich użyć foremek do pieczenia ciasta?

Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm, są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Można również skorzystać z klasycznej formy do tortów, ale jeśli mamy tylko jedną pieczenie będzie trwało dość długo.

Tort jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid, delikatnie zmniejszyłam ilość cukru, jak dla mnie w oryginale jest go zbyt dużo. Zapraszam, spróbujcie i zróbcie dzieciom niespodziankę, będą wrzeszczeć z radości!

📖 Przepis

teczowy tort
Print Pin
4,67 z 15 głosów

Tęczowy tort

Kolorowy tort na super imprezę!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Ciasto

  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski.
  • Do miski miksera włożyć miękkie masło, zmiksować na gładką masę. Porcjami zacząć dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym białku i ekstrakt waniliowy. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko, miksować do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  • Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, mi wyszła po 216 g, każda porcja. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie).
    żółty - 11 kropli
    czerwony - 9 kropli
    niebieski - 9 kropli
    zielony - 8 kropli
    pomarańczowy - 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
    fioletowy - 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  • Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch.
  • Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 - 20 minut - bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.
  • Blaty przełożyć przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort udekorować resztą kremu.
  • Tort przed podaniem schłodzić, tort przechowujemy w lodówce najlepiej pod przykryciem zapobiega to wysychaniu kremu.
Trójkącik tortu z zapaloną świeczką
Tęczowy tort
widok z góry na tort ozdobiony białym kremem, po środku fioletowy kwiat
Tęczowy tort

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • tort czekoladowo-malinowy
    Tort czekoladowo malinowy

Komentarze

    4,67 from 15 votes (6 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Klara napisał

    07 maja, 2017 at 2:01 pm

    Witam, czy nadadzą się te barwniki z Dr. Oetkera? Mam nadzieję, że wie pani o ktore mi chodzi:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 maja, 2017 at 7:41 pm

      Tak, mogą być niestety mają tylko 4 kolory (przynajmniej tyle widziałam) ale można pomieszać i poszerzyć gamę 🙂

      Odpowiedz
  2. Mają Anastazja napisał

    07 maja, 2017 at 1:00 pm

    5 gwiazdek
    Chce upiec ten tort juz za kilka dni, ale zastanawiam się o jaką śmietanę chodzi? ilu %? A przepis świetny!:) Proszę o szybką odpowiedź, Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 maja, 2017 at 7:38 pm

      Jestem przekonana, że tort będzie smakował 🙂 Jeśli chodzi o śmietanę, to ma to być śmietana do ubijania może być 30% lub 36%. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Karolcia J napisał

    28 marca, 2017 at 11:53 am

    Mam takie pytanie, bo bardzo posmakowało mi samo ciasto, a nie zawsze jest czas na robienie 6 blatów osobno i zastanawiam się czy jakbym chciała zrobić bez kolorków to czy mogę cale ciasto na dwie formy i potem pokroić? Czy należy wtedy wydłużyć czas pieczenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2017 at 6:48 pm

      Oczywiście możesz upiec to ciasto, dzieląc je tylko na dwie formy. Przyznaję, że nigdy nie piekłam tego tortu z dwóch części, ale myślę, że wystarczy wydłużyć czas pieczenia o około 10-15 minut i powinno być dobre. Czas pieczenia doprecyzujesz podczas pieczenia ważne, żebyś sprawdzała, czy ciasto jest upieczone, robiąc test tak zwanego suchego patyczka, to da Ci pewność, że ciasto będzie dopieczone 🙂

      Odpowiedz
      • Karolcia J napisał

        28 marca, 2017 at 7:48 pm

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

        Odpowiedz
  4. Karolcia J napisał

    27 lutego, 2017 at 2:10 pm

    5 gwiazdek
    Ja zrobiłam dziś na próbę z dwóch blatów - za dwa tygodnie roczek mojego synusia i chciałam spróbować jak mi wyjdzie - no i wyszedł 😀 w smaku pyszotka, kolory trochę blade, ale to następnym razem dam więcej barwnika. Mam pytanko co do pieczenia blatów, czy piecze je Pani razem, czy np. po 2? Zastanawiam się czy jeżeli po 2 to co z pozostałym ciastem? Wstawić na te 20/40 minut do lodówki czy nie?
    Ile taki gotowy tort może stać, a ile same blaty? Nie chciałabym go robić na ostatnią chwilę...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2017 at 2:28 pm

      Jeśli chodzi o kolory to ich intensywność zależy jakich barwników używamy, ale po próbie widzi Pani ile dodać więcej żeby kolor był intensywny 🙂
      Ja piekę trzy na raz, ale mam bardzo szeroki piekarni 🙂 oczywiście jak zmieszczą się dwa to można upiec je razem. Pozostałe ciasto może czekać w miseczkach, ale jak wstawi Pani dwa blaty do piekarnika, to w czasie, kiedy one będą się piekły przygotuje Pani kolejne foremki z pozostałymi kolorami, szybko się pieką więc nawet jeśli ciasto będzie miało czekać w temperaturze pokojowej, to nic się niestanie. Nie ma tutaj obawy, że coś opadnie, bo to nie biszkopt.
      Gotowy tort z kremem może stać kilka dni w lodówce, ale zostawiłabym zewnętrzne dekorowanie kremem na ostatnią chwilę, bo krem po kilku dniach może wysychać na wierzchu tortu i nie będzie wyglądał tak ładnie. Można udekorować go dzień przed podaniem. Same blaty owinięte w folię również mogą poczekać w lodówce kilka dni.
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego dla synka, powodzenia 🙂

      Odpowiedz
      • Karolcia J napisał

        27 lutego, 2017 at 7:28 pm

        Dziękuję bardzo za odpowiedź no i za życzenia 🙂 Pozdrawiam i powodzenia 🙂

        Odpowiedz
  5. Olka napisał

    07 grudnia, 2016 at 3:13 pm

    5 gwiazdek
    Ciasto jest super! Tylko czasu przygotowania chyba baaardzo zaniżone. Ja same blaty (nie licząc robienia kremu i dekorowania) robiłam 2 godziny. Samo precyzyjne odmierzanie składników, ciasta i barwników dużo czasu pochłania. Więc ten czas to chyba dla cukiernika-eksperta jest podany.
    Ja użyłam barwników w żelu (drogie ale wydajne - kupiłam 6 kolorów żeby nie bawić się w mieszanie kolorów i te sześć słoiczków 35 gramowych chyba na 100 takich tortów wystarczy). Na jeden to ok. 2-3 krople.
    Ciasto nie rośnie prawie wcale, ale nie jest zakalcowane tylko wilgotne i zwarte. Mi wyszło delikatne, więc trzeba uważać wyjmując z foremek.
    Warte jest pracy - miny szczęśliwych dzieciaków i dorosłych bezcenne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2016 at 3:34 pm

      Fantastycznie, że ciacho smakowało:)
      Czas pracy jest orientacyjny i u każdego będzie wyglądało to inaczej 😉 zapewniam, że za drugim razem będzie szybciej 🙂
      Barwniki żelowe są bardzo wydajne i to prawda, że wystarczą Ci na 100 tortów albo i więcej!
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  6. Kamila napisał

    06 października, 2016 at 1:16 pm

    Czy mleko w przepisie to zwykle mleko czy skondensowane? Zastanowilo mnie podanie ilosci mleka w gramach a nie w mililitrach...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 października, 2016 at 1:24 pm

      Jest to zwykłe mleko, a ilość podana jest w gramach, żeby nie było problemu z odmierzeniem odpowiedniej ilości. Pozostałe składniki na ciasto również podane są w gramach pomyślałam więc, że będzie to ujednolicone 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  7. Iwona napisał

    14 września, 2016 at 8:36 am

    5 gwiazdek
    Wspaniały przepis na wspaniały tort. Tort zrobił olbrzymie wrażenie i został zjedzony przez dzieciaki w całości. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm i blaty wyszły dość cienkie. Jednak po dodaniu kremu (zrobiłam 1,5 porcji) wyszło idealnie.
    Rewelacja. Dziękuję

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 września, 2016 at 1:11 pm

      Wspaniale! Tort zawsze cieszy się wielkim powodzeniem wśród dzieci, a i dorośli chętnie po niego sięgają 🙂 Super, że smakował! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  8. Olka napisał

    01 grudnia, 2015 at 10:32 am

    4 gwiazdki
    Witam! Czy mogłaby Pani podać mi na szklanki ilość mąki, cukru i mleka? Nie mam wagi spożywczej i trudno mi będzie odmierzyć 375g mąki. A mleka to ma być 335ml czy gram? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 grudnia, 2015 at 10:59 am

      Podaję porcję składników w przeliczeniu na szklanki, proszę tylko pamiętać, że do odmierzania należy użyć szklanki o pojemności 250 ml!
      Mąka - 2 i 1/2 szklanki
      Cukier - 1 szklanka
      Mleko - 1 i 1/3 szklanki
      W przepisie podałam ilość mleka w gramach tak jak pozostałe składniki 🙂 Życzę udanych wypieków, pozdrawiam:)

      Odpowiedz
      • Olka napisał

        01 grudnia, 2015 at 1:39 pm

        5 gwiazdek
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂
        Jeszcze jedno pytanko. Piec należy bez termoobiegu czy z?
        Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          01 grudnia, 2015 at 2:18 pm

          W 190 st C bez termoobiegu, można obniżyć trochę temperaturę jeśli po około 10 minutach zobaczysz, że ciasto nabiera zbyt rumianego koloru. Z pieczeniem jest tak, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba obserwować ciasto podczas pieczenia i ewentualnie skorygować temperaturę zmniejszając ją lub zwiększając, szczególnie kiedy pieczemy coś po raz pierwszy 🙂

          Odpowiedz
          • Olka napisał

            01 grudnia, 2015 at 4:42 pm

            Dzięki jeszcze raz. A jakby tak do tej masy z mascarpone i śmietany dorzucić chałwę...?

          • Anna napisał

            01 grudnia, 2015 at 7:34 pm

            Świetny pomysł z chałwą będzie pyszny:) jeśli robisz tort dla dzieci upewnij się, że nie mają uczulenia na sezam. pozdrawiam 🙂

  9. wiktoria napisał

    12 kwietnia, 2015 at 5:15 pm

    5 gwiazdek
    ile mniej więcj miałaś ml każdego barwnika i ile mniej więcej zużyłaś ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2015 at 12:09 am

      Użyłam barwnika w płynie i tak jak napisałam w przepisie ilości odmierzałam w kroplach, to najpewniejsza miarka w tym przypadku 😉 Można użyć barwnika w proszku jest bardzo intensywny i wystarczy dodać odrobinkę na czubku łyżeczki, aby uzyskać odpowiedni kolor.

      Odpowiedz
      • wiktoria napisał

        13 kwietnia, 2015 at 4:22 pm

        tzn że jak kupię 10 ml każdego koloru to wystarczy? przepraszam, że takie głupie pytania ale jeszcze tego nie używałam 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          19 kwietnia, 2015 at 5:15 pm

          Bardzo przepraszam Cię, że dopiero dziś odpowiadam 🙁 10 ml to ilość która wystarczy Ci na kilka takich ciast 🙂 Powodzenia!

          Odpowiedz
          • wiktoria napisał

            24 kwietnia, 2015 at 6:54 pm

            zdecydowałam się jednak na barwniki w proszku 🙂 i zrobiłam z dwóch porcji! wyszedł piękny, a miny gości bezcenne 🙂

          • Anna napisał

            24 kwietnia, 2015 at 8:16 pm

            Fantastycznie! Tęczowy zawsze otworzy buzie gości 😉

  10. Laura napisał

    08 grudnia, 2013 at 10:43 pm

    Czy reszta kremu starczy mi na całkowite pokrycie tortu? obawiam się i nie wiem czy kupować dodatkowo taki krem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 grudnia, 2013 at 10:51 pm

      Lauro, takie ilości składników jakie podałam w przepisie wystarczą na przełożenie i pokrycie tortu... nic więcej nie dokładałam 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz
  11. Marta napisał

    06 grudnia, 2013 at 12:05 am

    Mam pytanie odnośnie barwników ponieważ mam w żelu. I czy taka mała tubka wystarczy mi na jeden kolorowy blat?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 grudnia, 2013 at 9:28 pm

      Matro, bardzo przepraszam Cię, że dopiero teraz odpowiadam, ale po wichurze jak przeszła u nas na wsi od wczoraj nie było prądu:( Jeśli chodzi o barwniki, te w żelu są dość wydajne i z pewnością na jeden blat wystarczy, barwnik zacznij dodawać małymi porcjami... kolor po upieczeniu będzie bardziej intensywny niż w surowym cieście. Pozdrawiam i miłego pichcenia 🙂

      Odpowiedz
      • Marta napisał

        07 grudnia, 2013 at 11:38 am

        okej dziękuje za odpowiedź, a jeszcze tylko spytam czy można ten ekstrakt z wanilii czymś zastąpić?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          07 grudnia, 2013 at 12:57 pm

          Tak, można dodać cukier waniliowy 1 - 2 łyżeczki lub zupełnie pominąć 🙂

          Odpowiedz
  12. paula1406 napisał

    17 października, 2013 at 5:58 pm

    Bardzo chcę zrobić ten tort starszemu bratu na 15 urodziny, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Barwniki znalazłam tylko kupić, i inne rzeczy też , ale nie wiem jakie formy i skąd wgl mam je wziąć ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2013 at 6:44 pm

      Paula, formy kupiłam w najzwyklejszym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, formy są z grubej folii aluminiowej i bardzo tanie, jedna kosztowała około 2 zł. Można również kupić tam formy trochę droższe metalowe są dostępne również w takim sklepie lub w super markecie na stoisku z gospodarstwem domowym 🙂 Trzymam kciuki za Twoje wypieki:)

      Odpowiedz
      • paula1406 napisał

        17 października, 2013 at 7:25 pm

        5 gwiazdek
        Wielkie dzięki, a tak wgl to świetne przepisy ! Po prostu twoja strona trafia do moich ulubionych ! 😀

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          17 października, 2013 at 7:32 pm

          Bardzo dziękuję:) Na maila wysłałam Ci linki do stron z foremkami:) Pozdrawiam

          Odpowiedz
  13. Magda napisał

    11 czerwca, 2013 at 4:10 pm

    Witam, robiłam taki tort na moje 20 urodziny jakieś pół roku temu, niestety nie wyszedł mi tak pięknie jak tutaj na obrazku. Przez barwniki (też w płynie), które dodałam biszkopt mi nie urósł nic a nic ;( Ciasto pozostało tak płaskie jak bo wlaniu do foremki. Mogłabyś napisać jakich barwników użyłaś, była bym bardzo wdzięczna.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2013 at 4:50 pm

      Magdo, jeśli robiłaś tort tęczowy z podobnego przepisu, to muszę powiedzieć, że blaty na tort nie rosną tak jak w przypadku ciast biszkoptowych, to jest zupełnie inne, cięższe i bardziej wilgotne, kremowe w swojej konsystencji. Jest specyficzne:) i nie wymaga nasączania, możesz oczywiście upiec taki tort na klasycznym biszkopcie🙂 Barwniki, których użyłam kupiłam w USA i powiem szczerze, że nie wiem czy są dostępne w Polsce, ale przez internet na pewno. Tutaj jest link pod którym możesz zobaczyć jakich użyłam barwników. Pozdrawiam i powodzenia przy pieczeniu następnego tortu:)

      Odpowiedz
  14. BeaLyra napisał

    17 kwietnia, 2013 at 4:30 pm

    Witam serdecznie. Właśnie zabieram się do pieczenia tortu tęczowego i przysiadłam w poszukiwaniu przepisu na ciasto Tort będzie wysoki, ma być obleczony masą cukrową. Zastanawiam się, czy masa ze śmietaną udźwignie ciężar masy i czy nie siądzie podczas ozdabiania tortu angielskiego. Jest zwarta, czy raczej taka łatwo się rozpływająca? Mogę liczyć na Pani opinię w tym temacie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 kwietnia, 2013 at 4:48 pm

      Beato, tort jest wysoki bo z 6-ciu blatów i jeśli zrobisz krem z mascarpone i śmietany z pewnością wytrzyma ciężar masy cukrowej:) Ciasto jest zwarte, wilgotne, zupełnie inne niż dobrze nam znane ciasta biszkoptowe ( nie wymaga nasączenia ), jeśli przełożysz go tylko bitą śmietaną może ona wypłynąć z dolnych warstw, polecam krem z mascarpone, który jest zdecydowanie bardziej stabilny:) Robiąc warstwę ozdobną z masy cukrowej, postaraj się rozwałkować ją tak cienko jak to możliwe, powinno się wszystko udać:) trzymam kciuki, pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  15. Natiii napisał

    01 lutego, 2013 at 11:03 am

    czy do ciasta musi byc koniecznie maslo czy moze byc margaryna np Kasia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 lutego, 2013 at 1:10 pm

      Może być margaryna i inne tłuszcze tego typu.

      Odpowiedz
  16. missdee napisał

    13 stycznia, 2013 at 11:14 am

    Tort się udał, ale dopiero wtedy gdy zrobiłam go na bazie ciasta biszkoptowego. Być może ja po prostu nie potrafię dobrze zrobić tego ciasta z przepisu. I dopiero w biszkoptowym kolory wyszły mi identyczne jak na zdjęciu, mimo że były także żółtka w sporej ilości. Także przepis zmodyfikowany, ale efekt wspaniały. Gratuluję radzenia sobie z amerykańską wersją ciasta ucieranego 🙂 Ja nie potrafię.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2013 at 11:49 am

      Bardzo się cieszę i gratuluję!!! Najważniejsze jest to, żeby tort był kolorowy, to jego cały urok! a to z jakiego ciasta będzie upieczony to sprawa mniej istotna:) Amerykańska wersja ciasta jest oczywiście ciekawym doświadczeniem smakowym ale bez szału:) Jeszcze raz gratulacje! Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  17. missdee napisał

    11 stycznia, 2013 at 7:14 pm

    Podchodzę drugi raz do ciasta i drugi raz nie wychodzi. Czy w cieście są same białka?? Nie ma żółtek? Ciasto jest kaszkowate i nie rośnie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 stycznia, 2013 at 10:11 pm

      W cieście są tylko białka, a to dlatego, że ciasto jest barwione na różne kolory i powinno być białe, wychodzą ładniejsze kolory. Ciasto na tort tęczowy jest dość wyjątkowe 🙂 nie spodziewaj się, że urośnie tak jak biszkopt, to ciasto jest wilgotne, kremowe i dość ciężkie przez to nie wymaga nasączenia. Pamiętaj aby masło było miękkie, a białka najlepiej w temperaturze pokojowej. Mam nadzieję , że w końcu się uda :)) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  18. Paula napisał

    07 listopada, 2012 at 11:39 am

    Mam tylko pytanka , jakiej średnicy powinna być tortownica?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2012 at 12:20 pm

      Użyłam foremek o średnicy 20 cm to optymalna wielkość, grubość blatów wychodzi idealna:)))

      Odpowiedz
  19. Kinga Kwiecinska Paruzel napisał

    19 września, 2012 at 3:27 pm

    wyszedł idealnie! moje bratanice też są zachwycone tym tortem!

    Odpowiedz
  20. Veronica (springplate) napisał

    19 września, 2012 at 2:04 pm

    OOO po raz kolejny podziwiam wykonawcę tego pięknego tortu, ja sama boję się nadal za niego zabrać. Tobie wyszedł perfekcyjnie!

    Odpowiedz
  21. Justin&Dorothy napisał

    19 września, 2012 at 1:57 pm

    Piękny 🙂

    Odpowiedz
  22. Aga napisał

    19 września, 2012 at 11:53 am

    Pięknie wyszedł, kolory są idealne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2012 at 1:01 pm

      Dziękuję Aga, to mój pierwszy Tęczowy Tort:)
      Siankoo, to prawda na dzisiejszy deszczowy dzień jest idealny z kubkiem gorącej kawy!

      Odpowiedz
  23. siankoo napisał

    19 września, 2012 at 11:41 am

    super, taki kolorowy, w sam raz na dzisiejszy deszczowy dzień:)

    Odpowiedz
  24. Agnieszka napisał

    19 września, 2012 at 8:11 am

    Ten tort jest taki bajeczny :)...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2012 at 5:13 pm

      o tak, bajeczny:) to dla sześciu małych księżniczek, które dziś bawią się u nas w domu, a w przerwach delektują się tęczowym tortem...
      pozdrawiam

      Odpowiedz
  25. W Krainie Smaku napisał

    19 września, 2012 at 6:28 am

    Przepiękny!

    Odpowiedz
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.