Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Tiramisu

Aktualizacja: 13 kwi, 2025 · Opublikowany: 3 maj, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów świata. Tiramisu! Jest to lekki niebywale delikatny deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą i likierem Amaretto. Krem przygotowany jest na bazie żółtek, mascarpone i śmietany. To bardzo łatwy przepis do wykonania, nawet dla początkujących w kuchni deserowej będzie to prosta sprawa. Deser nie wymaga pieczenia i zapewniam, że wystarczy 15 minut, aby przygotować coś tak pysznego. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce można rozkoszować się cudownie lekką, kremową chmurką przełożoną wilgotnymi biszkoptami.  Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tiramisu, to koniecznie musicie nadrobić stracony czas. Jestem przekonana, że zakochacie się w nim, koniecznie spróbujcie!

kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
Tiramisu

📖 Przepis

kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
Print Pin
5 z 1 głosu

Tiramisu

Fantastyczny w smaku i prosty do przygotowania deser bez pieczenia
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 200 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki cukru pudru lub fruktozy (ilość można zwiększyć wedle uznania)

Składniki na spód

  • 1 duże opakowanie biszkoptów (podłużnych dobrej jakości)
  • 1 szklanka mocnej kawy z ekspresu (może być kawa rozpuszczalna)
  • 50 ml likieru Amaretto

Dokdatkowo

  • kakao do posypania deseru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zaparzyć kawę, wlać ją do talerza, dodać do niej likier.
  • Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. W innym naczyniu ubić śmietanę, do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, na wolnych obrotach połączyć, dodać ubitą wcześniej śmietanę wymieszać na jednolitą masę.
  • Biszkopty zanurzać przez sekundę w mieszance kawowej i od razu układać w dużym naczyniu (23x33cm), lub pucharkach na zmianę z masą serową, zakończyć masą serową.
  • Naczynie z tiramisu zawinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin lun na całą noc, po tym czasie jest gotowe do podania.
  • Tuż przed podaniem posypać gorzkim kakao.
  • Smacznego!
biszkopty do tiramisu
Tiramisu
biszkopty nasączone kawą
Tiramisu

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.