Jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów świata. Tiramisu! Jest to lekki niebywale delikatny deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą i likierem Amaretto. Krem przygotowany jest na bazie żółtek, mascarpone i śmietany. To bardzo łatwy przepis do wykonania, nawet dla początkujących w kuchni deserowej będzie to prosta sprawa. Deser nie wymaga pieczenia i zapewniam, że wystarczy 15 minut, aby przygotować coś tak pysznego. Po kilku godzinach chłodzenia w lodówce można rozkoszować się cudownie lekką, kremową chmurką przełożoną wilgotnymi biszkoptami. Jeśli do tej pory nie mieliście okazji spróbować tiramisu, to koniecznie musicie nadrobić stracony czas. Jestem przekonana, że zakochacie się w nim, koniecznie spróbujcie!
📖 Przepis
Tiramisu
🥘 Składniki
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 200 ml śmietany 30 lub 36 %
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru lub fruktozy (ilość można zwiększyć wedle uznania)
Składniki na spód
- 1 duże opakowanie biszkoptów (podłużnych dobrej jakości)
- 1 szklanka mocnej kawy z ekspresu (może być kawa rozpuszczalna)
- 50 ml likieru Amaretto
Dokdatkowo
- kakao do posypania deseru
🔪 Instrukcje
- Zaparzyć kawę, wlać ją do talerza, dodać do niej likier.
- Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę. W innym naczyniu ubić śmietanę, do ubitych żółtek dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, na wolnych obrotach połączyć, dodać ubitą wcześniej śmietanę wymieszać na jednolitą masę.
- Biszkopty zanurzać przez sekundę w mieszance kawowej i od razu układać w dużym naczyniu (23x33cm), lub pucharkach na zmianę z masą serową, zakończyć masą serową.
- Naczynie z tiramisu zawinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin lun na całą noc, po tym czasie jest gotowe do podania.
- Tuż przed podaniem posypać gorzkim kakao.
- Smacznego!
Comments
No Comments