Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Tiramisu z truskawkami

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 19 cze, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Tiramisu w kolejnej odsłonie, tym razem w wersji truskawkowej. Deser jest fantastyczny, rozpływający się w ustach z warstwą delikatnego kremu z wyraźną nutą likieru Amaretto i kawy. W połączeniu z soczystymi truskawkami to niebo w gębie! Dojrzałe pełne aromatu truskawki do tej wersji tiramisu są wprost idealne. Pomyślcie, kawałek schłodzonego deseru, a do tego mrożona kawa ach, można poczuć się, jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie tej wersji tiramisu z truskawkami.

tiramisu z truskawkami
Tiramisu z truskawkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥚Co z białkami
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany do ubijania 36 %
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek fruktozy
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml pokrojonych truskawek
  • kakao do posypania wierzchu deseru
  • 2 opakowania dobrej jakości podłużnych biszkoptów 200 g

Do nasączenia biszkoptów

  • 60 ml likieru Amaretto
  • 150 ml kawy espresso

🔪 Instrukcje

  • Truskawki umyć i pokroić na cienkie kawałki.
  • W głębokim talerzu wymieszać zaparzoną kawę z likierem. Biszkopty kolejno jeden po drugim namaczać w przygotowanej mieszance, z namoczonych biszkoptów ułożyć pierwsza warstwę na dnie naczynia o wymiarach 19x30 cm.
  • Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki.
  • W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników.
  • Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć ⅓ ilości masy, rozsmarować równomiernie, następnie rozłożyć pokrojone truskawki, następnie truskawki przykryć cienką warstwa masy, wyrównać. Namoczyć drugą partię biszkoptów i ułożyć na kremie.
  • Całość przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, aby deser porządnie się schłodził. Przed podaniem posypujemy obficie wierzch deseru kakao.

📋 Notatki

Śmietana powinna być zimna, lepiej i szybciej się ubije. Kawa do nasączenia biszkoptów najlepsza jest z ekspresu, mocna i esencjonalna (espresso) biszkopty nabierają wtedy bardzo intensywnego smaku kawy i likieru. Biszkopty zanurzamy tylko na chwilkę w kawie i likierze, chwilkę czekamy, aby ociekła nadmiar płyny. Gotowy deser przechowujemy pod przykryciem w lodówce, przykryty nie będzie obsychał.

🥚Co z białkami

W dzisiejszej wersji w składzie kremu nie ma białek, których nie wylewajcie! Białka umieśćcie w pojemniczku plastikowym i zamroźcie. W odpowiednim momencie, czyli kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego, wyjmijcie je i przygotujcie z nich pyszny deser. Można przygotować z nich rewelacyjną bezę lub ciasteczka Amaretti.

📖 Przepis

tiramisu z truskawkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu i truskawki, najlepsze połączenie!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany do ubijania 36 %
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek fruktozy
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml pokrojonych truskawek
  • kakao do posypania wierzchu deseru
  • 2 opakowania dobrej jakości podłużnych biszkoptów (200 g)

Do nasączenia biszkoptów

  • 60 ml likieru Amaretto
  • 150 ml kawy espresso
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Truskawki umyć i pokroić na cienkie kawałki.
  • W głębokim talerzu wymieszać zaparzoną kawę z likierem. Biszkopty kolejno jeden po drugim namaczać w przygotowanej mieszance, z namoczonych biszkoptów ułożyć pierwsza warstwę na dnie naczynia o wymiarach 19 x 30 cm.
  • Śmietanę ubić na sztywno, odstawić do lodówki.
  • W dużej misce ubić żółtka z fruktozą na jasną masę, następnie dodać serek mascarpone i wyskrobane ziarenka z laski wanilii, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Do masy dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się składników.
  • Na przygotowaną warstwę biszkoptów nałożyć ⅓ ilości masy, rozsmarować równomiernie, następnie rozłożyć pokrojone truskawki, następnie truskawki przykryć cienką warstwa masy, wyrównać. Namoczyć drugą partię biszkoptów i ułożyć na kremie.
  • Całość przykryć pozostałą masą, wyrównać wierzch. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki, aby deser porządnie się schłodził. Przed podaniem posypujemy obficie wierzch deseru kakao.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Śmietana powinna być zimna, lepiej i szybciej się ubije. Kawa do nasączenia biszkoptów najlepsza jest z ekspresu, mocna i esencjonalna (espresso) biszkopty nabierają wtedy bardzo intensywnego smaku kawy i likieru. Biszkopty zanurzamy tylko na chwilkę w kawie i likierze, chwilkę czekamy, aby ociekła nadmiar płyny. Gotowy deser przechowujemy pod przykryciem w lodówce, przykryty nie będzie obsychał.
tiramisu z truskawkami
tiramisu z truskawkami
tiramisu z truskawkami

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. martawkuchni.blog.pl napisał

    19 czerwca, 2013 at 3:28 pm

    z truskawkami jeszcze nie jadłam:) ale na pewno jest pyszne:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 czerwca, 2013 at 6:11 pm

      Jest obłędne:), koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.