• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Torty » Tort Mojito

Tort Mojito

Aktualizacja: 3 lip, 2020 · Opublikowany: 10 kw., 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Wystarczy kilka dni pięknej wiosennej pogody, żeby z ziemi wychyliły się świeże soczyste listki mięty i to właśnie mięta zainspirowała mnie, żeby przygotować tort mojito. Biszkopt upiekłam oczywiście z niezawodnego przepisu, który znajdziecie we wcześniejszym wpisie, a krem to najprostsza baza z serka mascarpone z dodatkiem świeżej mięty, skórki i soku z limonki. Do nasączenia biszkoptu użyłam ponczu przygotowanego z rum i soku z limonki poncz naprawdę niesamowicie podkręca smak tortu i jest to wersja dla dorosłych 😉 Ważna rzecz, limonki nie zamieniajcie na cytrynę, cytryna niestety nie da tego smaku i aromatu, o który dziś nam chodzi i to samo dotyczy rumu. Orzeźwiające nuty limonki i mięty w lekkim kremie pomiędzy puszystymi warstwami biszkoptu to po prostu bajka! Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, to polecam w tym samym klimacie drink, można przygotować go również w wersji bezalkoholowej, ale najlepszy jest z dobrym rumem 😉 Smacznego!

tort mojito
Print Pin
5 z 2 głosów

Tort Mojito

Cudowny lekki biszkopt z rewelacyjnym kremem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Deser
Porcji 12
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 40 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Kalorie 485kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 średnich jajek (w temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki mąki pszennej (typ 450 czyli tortowa)
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 400 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka otarta z 1 dużej limonki i sok z niej
  • 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
  • ½ szklanki luźno upakowanych liści mięty
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub agaru + 2 łyżki gorącej wody)

Dodatkowo

  • 100 ml rumu
  • 1 sztuka limonki - sok i skórka z niej
  • 40 ml wody
  • 100 g białej czekolady
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita, dodać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek, jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski lub na talerz przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa 🙂
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz. Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 3 blaty.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, którą należy ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
  • Listki mięty drobno posiekać, a następnie delikatnie ugnieść, żeby mięta puściła sok i zapach.
  • Żelatynę, lub agar rozpuścić tak, jak poleca producent.
  • Do miski włożyć serek mascarpone, skórkę z limonki, przygotowaną miętę, całość krótko zmiksować, następnie dodać pozostały cukier i ponownie delikatnie zmiksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę, a na koniec rozpuszczoną żelatynę lub agar oraz sok z limonki.
  • W szklance przygotować poncz do nasączenia biszkoptu,  z limonki, wody i rumu.
  • Pierwszą warstwę biszkoptu położyć na paterę lub talerz, delikatnie nasączyć całą powierzchnię ponczem, następnie nałożyć kilka łyżek kremu i przy pomocy długiego noża rozprowadzić równą warstwę (około 3-4 mm), przykryć kolejnym płatem biszkoptu, powtórzyć czynność, nasączyć, nałożyć krem i przykryć ostatnim blatem biszkoptu wcześniej nasączonym.
  • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, posypać startą skórką z limonki, listkami mięty oraz wiórkami z białej czekolady.
  • Wiórki z czekolady można łatwo przygotować, używając obieraczki do warzyw.
  • Gotowy tort schłodzić przed podaniem przez około 3 godziny lub całą noc, tort w lodówce przechowujemy pod przykryciem, aby krem nie obsychał.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Tort Mojito
Ilość w porcji
Kalorie
485
% Daily Value*
Tłuszcze
 
36
g
55
%
Tłuszcze nasycone
 
22
g
110
%
Cholesterol
 
157
mg
52
%
Sód
 
72
mg
3
%
Potas
 
127
mg
4
%
Węglowodany
 
29
g
10
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
18
g
20
%
Białko
 
8
g
16
%
Witamina A
 
1252
IU
25
%
Witamina C
 
1
mg
1
%
Wapń
 
115
mg
12
%
Żelazo
 
1
mg
6
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
tort mojito
tort mojito
« Chleb warzywny
Bułki z siemieniem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Lato

  • Galaretka z czerwonej porzeczki
  • Ogórki kiszone
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Gofry drożdżowe

Więcej przepisów na lato →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →