Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania wegetariańskie

Tortellini z dynią i szałwią

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 11 wrz, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Legenda głosi, że natchnieniem dla kształtu maleńkich pierożków tortellini był pępek Wenus. Czy było tak naprawdę, tego nie wiem, ale w tym kształcie jest coś z pępka. Nadzienie zrobiłam z dyni z dodatkiem serka ricotty, szałwii, parmezanu i gałki muszkatołowej. Wszystko wspaniale do siebie psuje i rewelacyjnie smakuje. Farsz jest aksamitnie gładki i rozpływa się w ustach. Tortellini zazwyczaj podaje się z bulionem lub z masłem szałwiowym albo po prostu polane oliwą i oprószone tartym parmezanem. W każdej wersji smakują wspaniale, koniecznie spróbujcie.

Surowe tortellini ułożone jeden obok drugiego na blacie posypanym mąką.
Tortellini z dynią i szałwią
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na farsz

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g ricotty
  • 1 żółtko
  • 25 g parmezanu startego
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki wody + 2 łyżki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • 1 jako
  • 1 łyżka mleka
  • masło do polania gotowych pierożków i parmezan

🔪 Instrukcje

Przygotowanie puree z dyni

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem, wymieszać tak, aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami
  • Wstawić do piekarnika na 45 minut.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5-10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie.
  • Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.

Przygotowanie farszu

  • Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości.
  • Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę, miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, farsz powinien być doprawiona dość intensywnie.

Klejenie pierożków

  • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty 8 x 8 cm, jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów, na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienie, kwadrat złożyć na kształt trójkąta, dokładnie zlepić brzegi, dwa dalsze rogi zlepić razem, tak jak na uszka.
  • W garnku zagotować wodę z solą.
  • Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.

📖 Przepis

Print Pin
Bądź pierwszy!

Tortellini z dynią i szałwią

Włoskie maleńkie pierożki tortellini
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiady
Porcji 32
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na farsz

  • 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 mała czerwona cebula (drobno pokrojona)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g ricotty
  • 1 żółtko
  • 25 g parmezanu (startego)
  • 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 średnie jajko
  • ⅓ szklanki wody + 2 łyżki
  • 1 łyżka masła

Dodatkowo

  • 1 średnie jako
  • 1 łyżka mleka
  • masło do polania gotowych pierożków i parmezan
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie puree z dyni

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
  • Wcześniej pokrojoną dynię położyć na blachę do pieczenia, polać 3 łyżkami oliwy, solidnie osolić i posypać pieprzem, wymieszać tak, aby dynia pokryła się oliwą i przyprawami
  • Wstawić do piekarnika na 45 minut.

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wysypać mąkę dodać jajka i masło, zacząć zagniatać ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto należy ugniatać 5-10 minut, aż będzie aksamitnie gładkie.
  • Ciasto można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba lub innym tego typu urządzeniu. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odłożyć na przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 12 godzin, gdyż zacznie się utleniać i pokryje się ciemnymi plamami.

Przygotowanie farszu

  • Na patelni rozgrzać resztę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i usmażyć do miękkości.
  • Upieczoną dynię przełożyć do miski, rozgnieść ją widelcem na gładką masę, dodać smażoną cebulę, miskę delikatnie przechylić na bok, aby zebrał się nadmiar płynu, pozostawić do ostygnięcia. Następnie odlać płyn, dodać żółtko, ricottę, gałkę muszkatołową, szałwię i parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, farsz powinien być doprawiona dość intensywnie.

Klejenie pierożków

  • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykroić kwadraty 8 x 8 cm, jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim brzegi kwadratów, na środek każdego kwadratu położyć łyżeczkę nadzienie, kwadrat złożyć na kształt trójkąta, dokładnie zlepić brzegi, dwa dalsze rogi zlepić razem, tak jak na uszka.
  • W garnku zagotować wodę z solą.
  • Tortellini wrzucać na wrzątek małymi porcjami, aby się nie sklejały, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Podawać z masłem i szałwią posypane parmezanem.
  • Smacznego!
tortellini podane na białym talerzu
Tortellini z dynią i szałwią
surowe tortellini ułożone jeden za drugim
Tortellini z dynią i szałwią

Więcej Przepisy na dania wegetariańskie

  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Maja napisał

    11 września, 2012 at 1:03 pm

    Jestem pod wrażeniem pierożków i pomysłu na nadzienie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 września, 2012 at 2:02 pm

      Dziękuję:) Przepis pochodzi z kuchni Włoskiej! Polecam gorąco,są fantastyczne, najlepszym dowodem na to jest komentarz mojego męża po zjedzeniu porcji tortellini "są tak pyszne, jak Ruskie Pierogi", a jest on największym fanem właśnie Ruskich:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required