Te bułki nie tylko fajnie wyglądają, ale i smakują wyśmienicie! Ta ich chrupiąca skórka jest bardzo smaczna i pięknie wygląda. Tygrysi wzór na skórce bułek zachęci każdego do ich spróbowania. Dzisiejszą skórkę przygotowałam tylko z dodatkiem soli, ale możecie zrobić ją w wersji pikantnej wystarcz dodać do niej odrobinę pikantnej papryki lub pieprzu cayenne. Bułeczki w wersji pikantnej, będą idealne do zimnego piwa i patery serów. Inną bardzo smaczną opcją jest słodka skórka również wyśmienita z dodatkiem cukru muscovado lub miodu, cynamonu lub wanilii... Możliwości jest wiele, bawcie się i zajadajcie tygrysimi bułeczkami.
📖 Przepis
Tygrysie bułeczki - czyli to co tygrysy lubią najbardziej
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na bułki
- 400 g mąki pszennej
- 60 ml ciepłej wody
- 240 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 8 g świeżych
- 1 ½ łyżeczki soli
Składniki na skórkę
- 120 g mąki ryżowej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 120 g ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
🔪 Instrukcje
- Mleko i wodę delikatnie podgrzać. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsypać do miski dodać mleko, wodę, oliwę wymieszać. Następnie wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść dość miękkie ciasto. Ciasto umieścić w misce, pozostawić do wyrośnięcia.
- Następnie ciasto podzielić na dziesięć części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na papierze do pieczenia posypanym mąką, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
- W między czasie przygotować ciasto na skórkę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i zostawić na ok.15 min. pasta ryżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarować na bułkach, konsystencją przypominać powinna mokry piasek na plaży 🙂
- Gdy bułeczki trochę podrosną smaruję je dość grubo przygotowaną pastą (boki i wierzch) i pozostawiam na ok. 20 - 30 min do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez około 30 min.
- Studzić na kratce, a potem jeść i jeść i...
- Smacznego!
basia napisał
Skorzystałam z przepisu i jestem zachwycona. Dziękuje bardzo:)
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 to również nasze ulubione bułki...ten ich chrupiący wierzch i pyszne mięciutkie wnętrze:) Pozdrawiam