Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Wiosenne tiramisu

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 2 cze, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście również masa z mascarpone tutaj uprościłam przepis, bo zupełnie pominęłam żółtka. Wiosennym akcentem są soczyste i orzeźwiające truskawki, a na górze kołderka z musu czekoladowego, znana już z przepisu na sernik z musem czekoladowym. Mus czekoladowy jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go i do innych deserów, tutaj sprawdził się na medal. Spróbujcie!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Wiosenne tiramisu

Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Desery
Porcji 15
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g podłużnych biszkoptów (ilość zależy od tego jakiej wielkości będzie naczynie na deser, ja wykorzystałam do tego blachę o wymiarach 19 x 28 cm)
  • 250 ml mocnej kawy
  • 60 ml likieru amaretto (lub innegoalkoholu- można pominąć)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka truskawek

Składniki na mus czekoladowy

  • 125 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka kakao dobrej jakości
  • 2 średnie jajka (+ 1 żółtko)
  • 75 g cukru pudru
  • Dodatkowo do dekoracji odrobina czekolady i truskawki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Kawę wymieszać z alkoholem, najlepiej zrobić to w głębokim talerzu, biszkopty moczyć z dwóch stron, a następnie ułożyć je w naczyniu.
  • Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać 40 g cukru, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
  • Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
  • Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do miski włożyć mascarpone dodać cukier i ekstrakt waniliowy, utrzeć masę najlepiej mikserem na średnich obrotach przez 30 sekund, następnie dodać ubitą śmietanę, krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
  • Na nasączone biszkopty wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Całość przykryć musem czekoladowym, deser wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  • Wierzch deseru tuż przed podaniem udekorować startą na tartce czekoladą i truskawkami.
  • Smacznego!
wiosenne tiramisu
wiosenne tiramisu

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Komentarze

    5 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. karolek napisał

    11 czerwca, 2014 at 11:37 am

    5 gwiazdek
    Super deser. Postaram się dziś po pracy kupić potrzebne produkty i zrobić 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 czerwca, 2014 at 6:10 pm

      Polecam, świetny deser, smacznego!

      Odpowiedz
  2. JUSTYNA napisał

    04 czerwca, 2014 at 2:08 pm

    Mmmmmm...właśnie na takie cudeńko czekałam :)truskawki i czekolada!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2014 at 9:51 pm

      Bardzo proszę 🙂 łatwe, szybkie i bardzo dobre, no i z truskawkami 🙂

      Odpowiedz
  3. GrupaIndex napisał

    04 czerwca, 2014 at 3:21 am

    5 gwiazdek
    Przyznam się że 15 minut temu skończyłam robić wg przepisu. Rano zaniosę do pracy, ciekawe czy wszystkim poprawki humor 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2014 at 7:42 am

      Poprawa humoru gwarantowna:)

      Odpowiedz
  4. Sprawdzona Kuchnia napisał

    03 czerwca, 2014 at 9:28 am

    Deser z pewnością poprawi humor 🙂

    Odpowiedz
  5. Jola Rotta napisał

    03 czerwca, 2014 at 12:34 am

    Pychotka!Od razu poprawi humor...Podobno slowo"tiramisu" oznacza "popraw mi nastrój","rozchmurz mnie"....:)

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.