Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście również masa z mascarpone tutaj uprościłam przepis, bo zupełnie pominęłam żółtka. Wiosennym akcentem są soczyste i orzeźwiające truskawki, a na górze kołderka z musu czekoladowego, znana już z przepisu na sernik z musem czekoladowym. Mus czekoladowy jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go i do innych deserów, tutaj sprawdził się na medal. Spróbujcie!
📖 Przepis
Wiosenne tiramisu
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 200 g podłużnych biszkoptów (ilość zależy od tego jakiej wielkości będzie naczynie na deser, ja wykorzystałam do tego blachę o wymiarach 19 x 28 cm)
- 250 ml mocnej kawy
- 60 ml likieru amaretto (lub innegoalkoholu- można pominąć)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka truskawek
Składniki na mus czekoladowy
- 125 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka kakao dobrej jakości
- 2 średnie jajka (+ 1 żółtko)
- 75 g cukru pudru
- Dodatkowo do dekoracji odrobina czekolady i truskawki
🔪 Instrukcje
- Kawę wymieszać z alkoholem, najlepiej zrobić to w głębokim talerzu, biszkopty moczyć z dwóch stron, a następnie ułożyć je w naczyniu.
- Do małego garnka wlać niewielką ilość wody, zagotować, na garnek postawić metalową miskę, wsypać 40 g cukru, dodać 3 żółtka i śmietanę, całość należy ciągle mieszać, aby powstała masa podobna w konsystencji do budyniu ( nie dopuścić do zagotowania ) zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, masło i przesiane kakao, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę.
- Do miski wlać 2 białka, ubić na sztywną pianę, kiedy piana jest już odpowiednio ubita zaczynamy dodawać po łyżce cukru, miksując po każdej przez 2 minuty, masa powinna być gęsta i błyszcząca jak na bezę.
- Do masy czekoladowej dodać w trzech porcjach ubite białka, delikatnie mieszając łyżką.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
- Do miski włożyć mascarpone dodać cukier i ekstrakt waniliowy, utrzeć masę najlepiej mikserem na średnich obrotach przez 30 sekund, następnie dodać ubitą śmietanę, krótko zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Na nasączone biszkopty wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch, ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Całość przykryć musem czekoladowym, deser wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
- Wierzch deseru tuż przed podaniem udekorować startą na tartce czekoladą i truskawkami.
- Smacznego!
karolek napisał
Super deser. Postaram się dziś po pracy kupić potrzebne produkty i zrobić 😉
Anna napisał
Polecam, świetny deser, smacznego!
JUSTYNA napisał
Mmmmmm...właśnie na takie cudeńko czekałam :)truskawki i czekolada!!!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 łatwe, szybkie i bardzo dobre, no i z truskawkami 🙂
GrupaIndex napisał
Przyznam się że 15 minut temu skończyłam robić wg przepisu. Rano zaniosę do pracy, ciekawe czy wszystkim poprawki humor 🙂
Anna napisał
Poprawa humoru gwarantowna:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
Deser z pewnością poprawi humor 🙂
Jola Rotta napisał
Pychotka!Od razu poprawi humor...Podobno slowo"tiramisu" oznacza "popraw mi nastrój","rozchmurz mnie"....:)