Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Wuzetka

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 11 sty, 2014 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Wuzetka to mocno czekoladowe ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i cieniutką warstwą dżemu, kto nie próbował, niech żałuje! Właściwie to nie ma czego żałować, bo jest przepis, więc można wypróbować!

wuzetka
Wuzetka
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Biszkopt
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g kakao
  • 7 średnie jaj w temperaturze pokojowej

Składniki na krem

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 10 g żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 8 łyżek rumu lub innego alkoholu + ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny
  • 10 łyżek dżemu malinowego lub śliwkowego
  • 150 g ciemnej czekolady + 150 ml śmietany

🔪 Instrukcje

  • Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
  • Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
  • Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
  • W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
  • Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.

🎂 Biszkopt

Biszkopt jest bardzo, bardzo czekoladowy, nasączony rumem i sokiem z mandarynki co podkreśla jego bajecznie czekoladowy smak. Między warstwami czekoladowego ciasta spoczywa delikatna, lekka pierzynka z bitej śmietany, a całość przykryta jest grubą warstwą polewy czekoladowej. Wuzetka jest bardzo prostym ciastem i z pewnością uda się każdemu za pierwszym razem. Wuzetkę najlepiej przygotować dzień przed podaniem ciasto przez noc zmięknie i nabierze delikatnego smaku! Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
4,43 z 7 głosów

Wuzetka

Jedno z najpopularniejszych ciast polskich.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g kakao
  • 7 średnie jaj (w temperaturze pokojowej)

Składniki na krem

  • 750 ml śmietany 36 %
  • 10 g żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • 8 łyżek rumu lub innego alkoholu (+ ½ szklanki wody + sok z jednej mandarynki lub z połowy cytryny)
  • 10 łyżek dżemu malinowego (lub śliwkowego)
  • 150 g ciemnej czekolady (+ 150 ml śmietany)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąkę i kakao, odstawić.
  • Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górnej i dolnej grzałki. Żółtka oddzielić od białek
  • Białka ubić na lekką pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru, po każdej dokładnie miksując ( na najwyższych obrotach ) białka powinny być ubijane około 5 minut, masa musi zrobić się błyszcząca i sztywna. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po dodaniu ostatniego miksować jeszcze masę przez 2 minuty.
  • Przesianą mąkę i kakao dodać w dwóch, trzech porcjach do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką - krótko, aby piana nie opadła. Ciasto wylać do blachy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec przez 25 do 30 minut, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto, chwytając za papier i przenieść je na kratkę, pozostawić od wystudzenia.
  • Żelatynę ( agar ) namoczyć według zaleceń producenta w niewielkiej ilości wody około 60 ml wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru ( ilość cukru dostosować do swojego podniebienia ) na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę, żelatynę należy dodawać stopniowo, ciągle miksując.
  • W szklance wymieszać alkohol, sok z mandarynki lub cytryny i wodę. Przestudzone ciasto przeciąć ( poziomo ) na dwie części. Dolną część ciasta włożyć ponownie do blachy, nasączyć i rozsmarować dżem, na dżem nałożyć bitą śmietanę, zachowując do dekoracji około 200 ml. Nałożyć górną część biszkoptu i nasączyć.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę energicznie mieszając. Polewę wylać na wierzch ciasta, wyrównać.
  • Wuzetkę przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki lub chłodnego miejsca najlepiej na całą noc. Przed podaniem podzielić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kleks bitej śmietany.
  • Smacznego !
wuzetka
Wuzetka
Wuzetka

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,43 from 7 votes (6 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Hania napisał

    14 stycznia, 2025 at 11:11 am

    5 gwiazdek
    Pani Aniu, przepis absolutnie rewelacyjny, zresztą nie pierwszy z Pani bloga. Ja dodaję odrobinę proszku do pieczenia do ciast biszkoptowych, tak na czubku łyżeczki. Tu zrezygnowałam i jest ok. Mam jednak małą prośbę-napisy z nazwami potraw są w kolorze niebieskim. Jakby to nie przeszkadzało, to fajne by były czarne, bardziej wyraźne:). Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 stycznia, 2025 at 12:56 pm

      Bardzo dziękuję Pani Haniu za miłe słowa, cieszę się, że Wuzetka smakuje :), dziękuję również za sugestie dotyczące wyglądu strony, oczywiście zmienię to, strona jest w przebudowie i kolor niebawem się zmieni. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Tysia napisał

    22 października, 2022 at 7:30 pm

    Absolutnie rewelacyjny przepis! Polecam, biszkopt rośnie pięknie i równo. Rewelacja!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2022 at 9:33 pm

      Bardzo się cieszę, że wszystko wyszło wspaniale :), życzę smacznego.

      Odpowiedz
  3. Anna napisał

    23 kwietnia, 2021 at 10:56 am

    Jaka śmietana jest nam potrzebna do polewy czekoladowej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2021 at 11:45 am

      Śmietana 36% taka jak do kremu 🙂

      Odpowiedz
  4. Karola napisał

    16 kwietnia, 2021 at 8:03 am

    Dlaczego do biszkoptu niema proszku dobpiecsenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2021 at 4:52 pm

      Ponieważ, ten przepis jest bez proszku do pieczenia. Biszkopt unoszą dobrze ubite białka, to podstawa udanego biszkoptu :), oczywiście jeśli obawiasz się, że biszkopt może Ci nie wyrosnąć to możesz dodać proszek do pieczenia... Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Kasia napisał

    25 października, 2018 at 6:25 pm

    Bardzo apetycznie wygląda, i tak efektowanie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 października, 2018 at 7:12 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Zapewniam, że jest bardzo smaczna, zapraszam do spróbowania.

      Odpowiedz
  6. JUSTYNA napisał

    13 stycznia, 2014 at 1:37 pm

    Wygląda rewelacyjnie, tak dostojnie... ;)"królewskie"ciasto i pewnie smakuje nieziemsko!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 stycznia, 2014 at 8:21 pm

      Justynko, koniecznie wypróbuj,ciasto jest bardzo łatwe i przesmaczne:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.