Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zupy i kremy

Zupa z cukinii

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 14 lip, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Zupa z cukinii jest moim ostatnim odkryciem, zupa-krem jest fantastyczna, a zupełnie tego się nie spodziewałam! Okazuje się, że cukinia nadaje się nie tylko na placki, czy jako dodatek do lecza, to również doskonała baza do przygotowania pysznej zupy. Zupę przygotowałam z dodatkiem kukurydzy, cebuli, czosnku i imbiru, a zabieliłam gęstym mleczkiem kokosowym. Zupa lekko zakwaszona cytryną i podana z siekaną miętą jest obłędna, mój mąż po zjedzeniu jednej porcji natychmiast poprosił o dokładkę! Zupa, a właściwie krem jest bardzo pożywna i gęsta nie trzeba, więc dodawać do niej grzanek, czy groszku ptysiowego. Błyskawiczna, bardzo prosta i smaczna zupa, polecam!

📖 Przepis

Zupa z cukinii
Print Pin
4,50 z 4 głosów

Zupa z cukinii

Prosta szybka i bardzo smaczna, dietetyczna zupa z cukinii.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 650 g cukinii
  • 1 sztuka kolby kukurydzy (świeża)
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (najlepiej użyć mleczka wcześniej schłodzonego, to ułatwi zebranie gęstej części)
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • ½ dużej cytryny (sok i skórka z niej)
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 1 garść mięty (świeżej)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cukinię umyć i pokroić na małe kawałki, włożyć do garnka, z kolby kukurydzy ściąć ziarna dodać do cukinii całość zalać wywarem warzywnym, gotować kilkanaście minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę, na patelnię nalać olej kokosowy rozgrzać, dodać cebulę, smażyć ją przez 2 - 3 minuty, w między czasie dodać świeży imbir, cebula podczas smażenia powinna się zeszklić, na koniec dodać rozdrobniony czosnek, smażyć przez chwilkę, zdjąć z ognia całość dodać do gotującej się zupy, kiedy cukinia będzie miękka garnek zestawić z palnika, blenderem zmiksować na gładki krem.
  • Zupę doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny na koniec dodać gęste mleko kokosowe.
  • Przed podaniem posypać siekaną miętą.
  • Smacznego!
Zupa z cukinii

Więcej Przepisy na zupy i kremy

  • krem z kurek w żółtym talerzy obok placki ziemniaczane
    Krem z kurek
  • zupa grzybowa z makaronem
    Zupa grzybowa z makaronem
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • zupa tajska z groszkiem
    Zupa tajska z groszkiem

Komentarze

    4,50 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Sprawdzona Kuchnia napisał

    14 lipca, 2014 at 3:36 pm

    Polecam, naprawdę pyszna 🙂

    Odpowiedz
  2. Jola Rotta napisał

    14 lipca, 2014 at 11:20 am

    Smacznie wyglada...:)

    Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    14 lipca, 2014 at 2:47 am

    4 gwiazdki
    No, jesteś wreszcie 🙂

    Byliście na warsztatach garncarskich czy jak?
    Fajnie wyglada ta miska, taka nieregularna.
    Dla odmiany wypróbuje przepis na swojej LP

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lipca, 2014 at 12:19 am

      Gdzieś mi się zawieruszyły komentarz 😉 przepraszam! Na wakacjach last minute byliśmy... wszystkie dziewczyny wyjechały, więc my się wyrwaliśmy na Maderę 🙂 Pięknie, uroczo choć niestety nie bardzo smacznie 🙁 ale moja zupka pyszna, polecam 🙂 ... i znów się wygrzewamy tym razem całą rodziną nad Bałtykiem objadając się pysznymi, świeżymi rybami, pozdrawiamy 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.