Żurek na domowym zakwasie, którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. Żurek można podawać z jajkami, białą kiełbasą, krojoną szynką i chrzanem. Może być podany również w pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek będzie bardzo aromatyczny. Dodatki wybierzcie sami, ja dziś proponuję wersję wegetariańską. Smacznego!
📖 Przepis
Żurek na domowym zakwasie
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 1,5 litra wody
- 1 średnia marchewka
- ½ średniej pietruszki
- kawałek selera
- 4 sztuki ziela angielskiego
- 2 sztuki liści laurowych
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 3 łyżki suszonego majeranku
- ½ litra domowego zakwasu na żur
- kilka łyżek śmietany
- 2 ząbki czosnku
- kilka jajek (8 szt)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- chrzan (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Warzywa obrać, umyć, przekroić na mniejsze kawałki, włożyć do wody, zagotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ząbkami czosnku. Gotować do miękkości warzyw, przecedzić. Warzywa nie będą już potrzebne.
- W rondelku ugotować jajka na twardo, obrać odłożyć do czasu podania zupy.
- Do wywaru warzywnego dodać zakwas, proponuję robić to porcjami, smakując za każdym razem, dodać również olej i roztarty majeranek. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
- Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie rozmieszać, aby śmietana nie miała grudek, a następnie wlać ją do żurku.
- Jajka pokroić na kawałki na każdy talerz nalać porcję zupy, włożyć jajka.
- Proponuję chrzan podać w miseczce, aby każdy sam sobie nałożył tyle ile lubi.
- Smacznego!
Comments
No Comments