Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Pierniczki piaskowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 9 gru, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pierniczki, pierniczki lukrowane, pierniczki w czekoladzie czy inne wariacje na temat tego wypieku to coś, co pojawić się musi w grudniu i to wielokrotnie! Oczywiście na święta to już obowiązkowo. Wiem, że nie każdy ma czas na upieczenie klasycznych pierniczków, które wymagają leżakowania, ale mam dziś przepis na wspaniałe pierniczki piaskowe tak zwane last minute. Pierniczki piaskowe są bardzo łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania nie trzeba wałkować ciasta i wykrawać niezliczonych zastępów ciasteczek w formie reniferów, gwiazdek czy choinek. Ciasto może wyrobić za nas mikser, a naszym zadaniem będzie uformowanie kuleczek z ciasta. Opcjonalnie pozostaje nam udekorowanie ciastek białą czekoladą i siekaną żurawiną oraz kandyzowanym imbirem. Pierniczki piaskowe nazywałam piaskowymi, ponieważ zaraz po upieczeniu mają dosłownie piaskową bardzo delikatną konsystencję, są miękkie i rozpływają się w ustach. Po wystygnięciu przybierają bardziej zwartą formę, ale nadal są kruche i delikatne. Pierniczki piaskowe mogą zmienić się w zupełnie inne ciastka, a to za sprawą niższej temperatury pieczenia wystarczy obniżyć ją do 175 st C, a ciastka zamienią się w wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Ciastek nie trzeba dekorować czekoladą, można posypać je tylko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i odrobiną imbiru, będą równie dobre, jak te w czekoladzie.

📖 Przepis

pierniczki piaskowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierniczki piaskowe

Autor Anna
Rodzaj Desery
Porcji 32
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 12 minuty minuty
Całkowity czas 37 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 280 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 140 g miękkiego masła
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 60 g melasy
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki drobno siekanego imbiru kandyzowanego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej lub 1 łyżka mielonego imbiru i 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki drobno siekanej żurawiny
  • 2 łyżki drobno siekanego imbiru kandyzowanego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce umieścić miękkie masło, melasę i cukier trzcinowy, całość ubić na puszystą masę, następnie dodać jajko, zmiksować. Miksując na niższych obrotach dodać w kilku porcjach składniki suche i siekany imbir, miksować do połączenia wszystkich produktów.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C bez termoobiegu. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki stołowej odmierzać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę. Kulki ciasta układać na przygotowanej blaszce, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć dłonią, między ciastkami zachować dostępy, ciastka urosną!
  • Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu zdjąć ciasta z blachy, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżką (w razie potrzeby dodać kolejną) śmietany, każde ciastko umoczyć w rozpuszczonej czekoladzie zanurzając je do połowy, następnie posypać siekaną żurawiną i imbirem, pozostawiać na kratce do całkowitego zastygnięcia czekolady.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli chcielibyście spróbować ciastek w wersji z miękkim środkiem, należy piec je w temperaturze 175 st C do 10 minut. Studzić na kratce, a następnie udekorować.
pierniczki piaskowe
pierniczki piaskowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.