samosa3

Samosa

Samosa, pyszne trójkątne pierożki rodem z Indii. Farsz głównie z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw zamknięty w chrupiącym cieście, a wszystko smażone na głębokim oleju. Podane z zielonym delikatnym sosem ze świeżej mięty lub ostrym sosem z czerwonego curry to fantastyczna przekąska. Pierożki samosa można przygotować także z nadzieniem z  jagnięciny i zielonego groszku, cieciorki, grzybów… Możliwości jest wiele. Jeśli chodzi o wielkość pierożków, to zależy do Was, mogą być maleńkie lub naprawdę duże, ja dziś zrobiłam w wersji max, choć zazwyczaj robię maleńkie. Jedne i drugie smakują wyśmienicie. Polecam!

Samosa
 
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
 
Autor:
Typ dania: Przekąska
Ilość porcji: 24
Składniki
Składniki na farsz
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ½ puszki soczewicy
  • 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • ½ łyżeczki papryki chilli
  • 1 łyżka czarnuszki
  • olej do smażenia
Składniki na ciasto
  • 300 g maki pszennej
  • 5 łyżek stopionego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • około ¼ szklanki gorącej wody
Składniki na sos miętowy
  • duża garść listków świeżej mięty
  • sól
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos z czerwonym curry
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • sól
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki chilli (opcjonalnie)
Instrukcje
Ciasto
  1. Kumin zmiażdżyć w moździerzu
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło
  3. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę, tyle aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto
  4. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć aby odpoczęło.
Farsz
  1. Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków
  2. W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć aż zaczną wydzielać intensywny zapach
  3. Dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę
  4. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia aby farsz przestygł
  5. Dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak
  6. Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm ( 4,72 inch ) wyciąć kółka
  7. Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją
  8. Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka
  9. W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Sos miętowy
  1. Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.
Czerwony sos curry
  1. Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać
  2. Smacznego!
 

Tags: , , ,

13 comments

  1. Pani Fotograf gotuje
  2. Olga

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply

Oceń przepis: