Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy idealna dla zapracowanych! Zupa jest wyjątkowa dzięki smażonej skórce pomarańczy, imbirowi i dodatkowi mleczka kokosowego. Wszystkie te składniki sprawiły, że zwykła zupa nabrała egzotycznego wymiaru. Smak zupy, to kombinacja słodkiego, pikantnego i kwaśnego smaku, a niesamowitego aromatu nadaje jej skórka pomarańczy, imbir i zielona natka kolendry. Gęstość zupy dostosujecie do swoich upodobań. Podane porcje w przepisie pozwalają uzyskać gęsty krem. Jeśli lubicie mniej zawiesiste zupy dodajcie więcej mleczka kokosowego lub wody. Zupę można urozmaicić podając do niej groszek ptysiowy lub grzanki.
📖 Przepis
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 250 g ziaren czerwonej soczewicy
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 200 ml soku z pomarańczy
- 600 ml wody
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 średnia cebula
- sól (do smaku)
- płatki chilli (może być również w proszku)
- 1 duży ząbek czosnku
- zielona natka kolendry
- olej kokosowy do smażenia lub inny tłuszcz
🔪 Instrukcje
- Skórkę pomarańczy dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wycisnąć sok z pomarańczy. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
- Na dno garnka w którym będziemy gotować zupę nalać 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, wrzucić cebulę i skórkę z pomarańczy, podsmażyć przez 2 minuty, dodać starty imbir, rozdrobniony czosnek, smażyć przez 30 - 40 sekund ciągle mieszając. Następnie wsypać soczewicę, mieszać tak, aby cała pokryła się tłuszczem. Po 40 sekundach dolać sok z pomarańczy, połowę ilości wody i mleko kokosowe, gotować do miękkości soczewicy.
- W trakcie gotowania dolewamy więcej wody. Doprawiamy zupę przyprawami, kiedy soczewica jest już miękka, zmiksować zupę blenderem na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody.
- Na talerz z zupą dodać dużą porcję siekanej kolendry i szczyptę chilli.
- Smacznego!
Monika napisał
Dobrze, że przeczytałam przepis zaraz po obiedzie a nie głodna 🙂 Brzmi smakowicie! Wrzucam ją do menu na najbliższy tydzień
Anna napisał
Smacznego i miłego gotowania:)
Sprawdzona Kuchnia napisał
Polecam, jest pyszna i pożywna:)
Jola Rotta napisał
smacznie wyglada...:)