Ciasto drożdżowe z jabłkami i dużą ilością pysznej kruszonki. Miałam ochotę na ciasto drożdżowe na podwieczorek, więc postanowiłam wypróbować przepis z jednej z moich książek kucharskich. Niestety, tym razem ciasta z książki Wam nie zaprezentuję, ponieważ nie wyszło zbyt dobre, było suche, mało elastyczne i nijakie. Postanowiłam sama skomponować ciasto "na oko". Metoda ta w przypadku ciasta drożdżowego nigdy mnie nie zawodzi i tym razem ciasto wyszło bardzo, bardzo smaczne. Testerzy zwrócili uwagę, że jest niesłychanie elastyczne i sprężyste, pięknie pachnie i ma dużo pysznej kruszonki. Ciasto drożdżowe zjadane, a właściwie pochłaniane jest u nas zawsze z dodatkiem masła, miodu, domowego dżemu lub kremu czekoladowego. Na wierzch drożdżowca ułożyłam plasterki jabłek, ale mogą być to inne owoce, choć należy uważać z ich ilością, zbyt dużo owoców może za nadto obciążyć je i może ono zapaść się pod ich ciężarem. Ciasto można przygotować na Wielkanoc, to w końcu czas ciast drożdżowych i mazurków. Smacznego!
📖 Przepis
Ciasto drożdżowe z jabłkami
🥘 Składniki
Składniki na rozczyn
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto
- 3 żółtka
- 1 średnie jajko
- 140 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 630 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 2 średnie jabłka
🔪 Instrukcje
- Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i mąkę dokładnie wymieszać i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski miksera dodać jajko, żółtka, zacząć miksować na wysokich obrotach, dodać cukier, całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać rozczyn, ciągle miksując, sól, ekstrakt waniliowy, wcześniej rozpuszczone i przestudzone masło, a na końcu porcjami przesianą mąkę, ciasto wyrabiać przez 5 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, może potrwać to od 1 do 2 godzin.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Ciasto przed przelaniem do formy wymieszać, wystarczy łyżką, przelać ciasto do przygotowanej blachy.
- Składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagnieść kruszonkę.
- Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki.
- Na wierzch ciasta ułożyć plasterki jabłek, obficie posypać kruszonką, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C - opcja górnej i dolnej grzałki.
- Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec około 35 - 40 minut lub do tz. suchego patyczka.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Zgadzam się,jak najbardziej...Nasze polskie najlepsze ;),no i drożdżowiec nr 1!!!!
Anna napisał
Dziękuję:) a drożdżowiec dobry ze wszystkim i zawsze :)))
Krzych napisał
I to się podoba: na zdjeciu polski miodek, a nie jak połowa wypranych przez nowozelandzkich specjalistów od marketingu mózgów tylko manuka i manuka :D.
Anna napisał
Właśnie, po co nam jakieś manuka, nasze miodki z pysznym drożdżowcem i nic więcej nie trzeba:)