Zupę cebulową można spotkać w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Najpopularniejsza jest zupa cebulowa-francuska. Uważam, że jest to jedna z najlepszych wersji i jedna z najprostszych. Zupę cebulową w wersji francuskiej należy doprawić tymiankiem i koniecznie dolać szklaneczkę białego wina. Zupę zawsze zakwaszam odrobiną soku z cytryny no i oczywiście nie obejdzie się bez grzanek z dobrym serem. Do dzisiejszej zupy przygotowałam grzanki z chleba z suszonymi pomidorami i kozim serem. Smak zapiekanego koziego sera bardzo dobrze pasuje do smaku przyrumienionej aromatycznej cebuli. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, z drugiej strony jest to zupa na tyle elegancka i wykwintna, że można poczęstować nią nawet najwspanialszych gości! Skusicie się?
📖 Przepis
Zupa cebulowa-francuska
🥘 Składniki
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek kawałek selera
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 2 l wody
- 700 g cebuli
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki tymianku
- ½ średniej cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju roślinnego
- kilka kromek chleba lub bagietki
- do grzanek - ser Gruyere (choć ja dziś użyłam sera koziego)
🔪 Instrukcje
- Włoszczyznę obrać umyć i włożyć do wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, zagotować. Kiedy warzywa są już miękkie wyjąc ją z bulionu. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i tymianek smażyć mieszając od czasu do czasu, aby równo się przyrumieniła. Kiedy cebula jest już w kolorze złota należy dodać łyżkę mąki, wymieszać z cebulą nadal smażyć, następnie dodać wino, wszystko wymieszać przelać do bulionu.
- Zupę gotować przez 20 minut, dodać plasterek cytryny oczywiście wcześniej cytrynę należy wyszorować i sparzyć, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dodać więcej tymianku, zakwasić sokiem z reszty cytryn.
- Kromki chleba lub bagietki spiec w piekarniku na złoty kolor, kiedy grzanki są już rumiane posypać je wcześniej startym serem, zapiec do rozpuszczenia się sera.
- Zupę nalać do miseczek na wierzchu ułożyć grzanki.
- Smacznego!
Comments
No Comments