Makaroniki z kawą, czyli ciasteczka na bazie ubitych białek z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Dziś przygotowałam makaroniki, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim smakoszom kawy. Ciastka są przepyszne delikatne, chrupiące z lekko wilgotnym wnętrzem. Makaroniki w tej wersji bardzo łatwo przygotujecie w przeciwieństwie do makaroników francuskich, przy których należy przestrzegać wielu zasad i procedur, aby wyszły perfekcyjne. Z pewnością te nie są tak piękne, jak francuskie makaroniki, ale co tam, liczy się smak. Zapraszam więc na proste, łatwe i bardzo smaczne ciasteczka, którymi najlepiej rozkoszować się w towarzystwie filiżanki kawy.
📖 Przepis
Makaroniki z kawą
Chrupiące i wspaniałe w smaku.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 2 białka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 180 g cukru
- Opcjonalnie do dekoracji - ½ tabliczki ciemnej czekolady
🔪 Instrukcje
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając, masa powinna być sztywna i błyszcząca.
- Orzechy zmielić w blenderze razem z kawą rozpuszczalną. Do ubitych białek z cukrem dodać orzechy, całość delikatnie wymieszać szpatułką
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, na rękaw nie założyłam końcówki na rękaw ponieważ ciasto jest dość gęste i ma niewielkie kawałki orzechów w sobie, więc końcówka często się zapychała.
- Na blachę wyciskać małe porcje ciasta, moje krople ciasta miały około 3 cm średnicy, podczas pieczenia ciasto się rozpływa i troszkę rośnie.
- Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st C, piec przez około 10 - 15 minut, nie dopuścić do przypieczenie, należy kontrolować stopień wypieczenia - kiedy brzegi ciastek zarumienią się należy je wyjąć z piekarnika.
- Makaroniki zaraz po upieczeniu delikatnie przenieść na kratkę wraz z całym papierem, uwaga! są bardzo delikatne i miękkie. Po całkowitym wystygnięciu robią się chrupiące, później delikatnie miękną, makaroniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Wystudzone makaroniki można udekorować roztopiona czekoladą.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ciastka bardzo smakują dzieciom warto więc przygotować dla nich porcję zamieniając kawę rozpuszczalna na kawę inkę 🙂
Comments
No Comments