Żurek przygotowany na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami odrobiną chrzanu zakwaszony oczywiście domowym zakwasem. U mnie w wersji wegetariańskiej podany z jajkiem na twardo. Jeśli jeszcze nie zdążyliście nastawić zakwasu na żurek to dziś ostatnia chwila na to. Przez te kilka dni do świąt zdąży jeszcze się zakisić. Gotowy zakwas na naturalnych składnikach można kupić w sklepach lub dobrych piekarniach. Jeśli lubicie tę zupę z dodatkiem białej kiełbasy, to do ugotowanej już zupy należy włożyć pętka białej kiełbasy i na bardzo wolnym ogniu gotować ją kilkanaście minut.
Nie polecam kupowania gotowego "żurku z torebki "! Zupa z torebki to miks niepotrzebnych chemicznych składników takich jak substancje wzmacniające smak i zapach, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, cukier, barwnik E150c, kwas cytrynowy, syrop glukozowy, emulgator E472e, stabilizator E340ii. Reszty wymieniać już nie będę, spójrzcie poniżej co potrzeba do przygotowania zdrowej wersji. To naprawdę tylko kilka podstawowych składników i kilka minut pracy. 🙂 Życzę smacznego!
📖 Przepis
Żurek
🥘 Składniki
- 1 średnia marchew
- 1 mała pietruszka
- 1 kawałek selera
- 2 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 5 sztuk kapeluszy suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- zakwas na żurek 300 do 500 ml
- 1,5 l wody
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- tarty chrzan (do smaku)
- olej
- jajka ugotowane na twardo (dla każdego 1 sztuka)
🔪 Instrukcje
- Do garnka wlać wodę włożyć ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby, gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć 30 sekund, zdjąć z ognia dodać do zupy.
- Zakwas wlewać porcjami do zupy w ten sposób będziecie mogli idealnie doprawić żurek do własnego smaku, dodać majeranek, łyżkę chrzanu, sól i pieprz. Jeśli lubicie, to żurek można zabielić kwaśną śmietaną.
- Do każdej porcji zupy podać ugotowane pokrojone jajko.
- Smacznego!
Gosia napisał
Ten zurek wyszedl mi jakis dziwny ,bez smaku i taki mdly nie wiem dlaczego ,co zrobilam zle
Anna napisał
Zadałaś mi najtrudniejsze pytanie! Niestety nie wiem, czy dodałaś wszystkie zaproponowane dodatki, czy użyłaś domowego zakwas na żurek, czy może taki ze sklepu i czy był kwaśny, czy nie? itd. Jeśli dodałaś wszystko tak, jak zaproponowałam w przepisie to mogę się domyślać, że jeśli wyszedł Ci mdły, to może zbyt słabo doprawiłaś podstawowymi przyprawami (sól, pieprz) lub dodałaś zbyt mało zakwasu, który sam z siebie nadaje charakterystycznego kwaśnego smaku. Często powtarzam, że najważniejsze w gotowaniu jest właśnie końcowe doprawienie potrawy 🙂 Zapewniam, że żurek z grzybami jest naprawdę bardzo smaczny, jeśli masz jeszcze trochę w garnku spróbuj go dosmaczyć zakwasem i przyprawiam 🙂 Mam nadzieję, że uda Ci się go doprawić tak, aby był smaczny 🙂 Pozdrawiam!