Bardzo łatwy i naprawdę szybki przepis na wspaniałe chrupiące ciastka z kawałkami czekolady. Właściwie są to ciastka z podwójną ilością czekolady z ciemną i mleczną, a jeśli komuś nie wystarczy ten zestaw to proponuję jeszcze na dokładkę sporą porcję suszonej żurawiny 🙂 Żurawina jest oczywiście pozycją opcjonalną, ciastka wyjdą równie dobre i bez niej, ale warto ją dodać. Poza żurawiną można dodać orzechy laskowe, siekane migdały lub rodzynki. Ciastka mogą być wyjątkowym prezentem Mikołajkowy lub świątecznym, wystarczy pięknie zapakować, dodać bilecik z życzeniami i podarunek mamy gotowy!
📖 Przepis
Ciastka z kawałkami czekolady
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 150 g roztopionego masła (ostudzonego)
- 150 g cukru muscovado
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko + żółtko
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g suszonej żurawiny (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- W misce połączyć wszystkie składniki suche dodać masło, jajka i ekstrakt, wymieszać na końcu dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, można wymieszać łyżką lub ręką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzać porcje ciasta lub formować w dłoniach małe kulki, układać na blaszce zachowując odstępy między ciastkami, kulki ciasta spłaszczyć od góry dłonią.
- Wstawić blachę do piekarnika, ciastka piecz przez 12-15 minut.
- Po upieczeniu przenieść ciastka wraz z papierem na kratkę, pozostawić je do wystygnięcia.
- Smacznego!
justyna napisał
Ciasteczka pycha ,robię również z Twoich wcześniejszych przepisów 🙂 ,a ile radości przy tym dla Lenki ,bo oczywiście pomaga chętnie;)
Anna napisał
Dziękuję Justynko, a dzieci chętne i do pomocy i do jedzenia jak zwykle 😉 Ciastka polecam 🙂