Pierniczki, pierniczki lukrowane, pierniczki w czekoladzie czy inne wariacje na temat tego wypieku to coś, co pojawić się musi w grudniu i to wielokrotnie! Oczywiście na święta to już obowiązkowo. Wiem, że nie każdy ma czas na upieczenie klasycznych pierniczków, które wymagają leżakowania, ale mam dziś przepis na wspaniałe pierniczki piaskowe tak zwane last minute. Pierniczki piaskowe są bardzo łatwe i naprawdę szybkie do przygotowania nie trzeba wałkować ciasta i wykrawać niezliczonych zastępów ciasteczek w formie reniferów, gwiazdek czy choinek. Ciasto może wyrobić za nas mikser, a naszym zadaniem będzie uformowanie kuleczek z ciasta. Opcjonalnie pozostaje nam udekorowanie ciastek białą czekoladą i siekaną żurawiną oraz kandyzowanym imbirem. Pierniczki piaskowe nazywałam piaskowymi, ponieważ zaraz po upieczeniu mają dosłownie piaskową bardzo delikatną konsystencję, są miękkie i rozpływają się w ustach. Po wystygnięciu przybierają bardziej zwartą formę, ale nadal są kruche i delikatne. Pierniczki piaskowe mogą zmienić się w zupełnie inne ciastka, a to za sprawą niższej temperatury pieczenia wystarczy obniżyć ją do 175 st C, a ciastka zamienią się w wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Ciastek nie trzeba dekorować czekoladą, można posypać je tylko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i odrobiną imbiru, będą równie dobre, jak te w czekoladzie.
📖 Przepis
Pierniczki piaskowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 140 g miękkiego masła
- 90 g cukru trzcinowego
- 60 g melasy
- 1 średnie jajko
- ¼ szklanki drobno siekanego imbiru kandyzowanego
- 2 łyżki przyprawy piernikowej lub 1 łyżka mielonego imbiru i 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 łyżki drobno siekanej żurawiny
- 2 łyżki drobno siekanego imbiru kandyzowanego
🔪 Instrukcje
- W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce umieścić miękkie masło, melasę i cukier trzcinowy, całość ubić na puszystą masę, następnie dodać jajko, zmiksować. Miksując na niższych obrotach dodać w kilku porcjach składniki suche i siekany imbir, miksować do połączenia wszystkich produktów.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C bez termoobiegu. Przygotować dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia.
- Wyjąć ciasto z lodówki i przy pomocy łyżki stołowej odmierzać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulkę. Kulki ciasta układać na przygotowanej blaszce, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć dłonią, między ciastkami zachować dostępy, ciastka urosną!
- Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 10-12 minut.
- Po upieczeniu zdjąć ciasta z blachy, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżką (w razie potrzeby dodać kolejną) śmietany, każde ciastko umoczyć w rozpuszczonej czekoladzie zanurzając je do połowy, następnie posypać siekaną żurawiną i imbirem, pozostawiać na kratce do całkowitego zastygnięcia czekolady.
- Smacznego!
Comments
No Comments