Miękki delikatnie lepki keks piernikowy w stylu skandynawskim. Keks piernikowy przygotowałam z dużą ilością imbiru i cynamonu to naprawdę wspaniałe ciasto na chłodne zimowe dni! W cieście znajdziecie mnóstwo orzechów, żurawiny, rodzynek i daktyli namoczonych w alkoholu. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto. Procedury przygotowania są podobne do przygotowania muffinek. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre, następnie łączymy je ze sobą, pieczemy i gotowe. Ciasto tak jak wspomniałam wcześniej, jest lepkie w środku, dzięki czemu zachowuje długo świeżość. Keks piernikowy będzie idealny na Boże Narodzenie, a przepis przyda się szczególnie tym, którzy zagapią się i zapomną o przygotowaniu piernika staropolskiego. Piernik polecam nie tylko na święta, on jest tak dobry, że można jeść go przez cały rok.
📖 Przepis
Keks piernikowy
🥘 Składniki
- 330 g mąki orkiszowej białej (lub pszennej tortowej)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2,½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu mielonego
- 275 g miodu (dałam gryczany)
- 60 g suszonych daktyli
- 4 łyżki rodzynek
- 60 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki likieru Cointreau lub likier Amaretto
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g oleju kokosowego
- 300 ml mleka
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów laskowych
🔪 Instrukcje
- Daktyle drobno posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać alkoholem, odstawić na 10 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie, a w drugim składniki mokre, mleko i miód można delikatnie podgrzać. Wszystkie składniki połączyć mieszając łyżką lub mikserem, tylko do połączenia składników, nie mieszać zbyt długo.
- Keksówkę o wymiarach 10 x 25 cm wysmarować masłem obsypać tartą bułką lub mąką krupczatką albo migdałami, przelać do niej ciasto.
- Ciasto pieczemy przez 45-50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki, jeśli będziecie używać termoobiegu zmniejszcie temperaturę o 10 st C, w razie zbyt mocnego przypiekania się wierzchu keksu można przykryć go folią spożywczą.
- Po upieczeniu wystudzić ciasto, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owinięty w folię spożywczą.
- Smacznego!
Comments
No Comments