Dziś zupa tajska z groszkiem, a właściwie wariacja na temat zupy tajskiej. Kuchnia tajska pozwala nam na dużą swobodę w gotowaniu. Panuje tutaj dowolność dobierania składników, nie trzeba trzymać się żelaznych reguł i ścisłych przepisów. Wystarczy kilka podstawowych składników takich jak mleczko kokosowe, imbir, papryczka chilli, kolendra... Dzięki tym składnikom uzyskamy charakterystyczny smak tajskich potraw. Tak też zrobiłam dziś i skomponowałam zupę ze składników, które miałam w lodówce :).
Zupa tajska z groszkiem jest w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej, ale jeśli macie ochotę, możecie ugotować ją na rosole z dodatkiem mięsa lub z krewetkami. W tym przepisie panuje pełna dowolność! Bazą są pieczarki, soczysty świeży zielony groszek i duża ilość świeżych aromatycznych ziół. Zioła są tutaj bardzo ważne i pominąć ich nie można, ponieważ nadają zupie fantastyczny smak i aromat. Koniecznie więc zaopatrzcie się w zieloną kolendrę, szczypior i miętę! Ostrość zupy dostosujcie do swoich podniebień! Smacznego!
📖 Przepis
Zupa tajska z groszkiem
🥘 Składniki
- 800 ml wywaru warzywnego (lub rosołu)
- 1 sztuka liść kafiru
- 150 g pieczarek
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 sztuka papryczka chilli (świeża)
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- sos sojowy (do smaku)
- 100 g makaronu ryżowego (waga dotyczy suchego makaronu)
- ¾ szklanki obranego zielonego groszku
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub 2 pomidory)
- duża ilość zielonej kolendry
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 łyżka siekanej mięty
🔪 Instrukcje
- Makaron ugotować tak, jak zaleca to producent. Do garnka wlać wywar warzywny/rosół, zagotować.
- Pieczarki umyć i pokroić na plastry, dodać do gotującego się wywaru, gotować przez 15 minut, jeśli używacie świeżych pomidorów, to należy je sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Doprawić zupę wszystkimi przyprawami, (jeśli dodajecie koncentrat pomidorowy to należy zrobić to teraz) dodać zielony groszek i drobno posiekaną papryczkę chilli (regulujcie ilość papryczki dostosowując smak do własnego podniebienia ) gotować jeszcze przez 5 minut, zdjąć z ognia.
- Do miseczek nałożyć makaron nalać porcje zupy, każdą porcje posypać dużą ilością zielonych ziół.
- Smacznego!
Comments
No Comments