Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Ciastka owsiane z bakaliami

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 21 lis, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Przepis na genialnie ciastka owsiane z bakaliami chrupiące z zewnątrz lekko wilgotne w środku z pysznymi dodatkami. Przygotowując ciastka z tego przepisu, możecie tworzyć własne wersje smakowe. Do podstawowej wersji dodałam siekaną białą i ciemną czekoladę, całość podzieliłam na trzy części i do każdej dołożyłam inny ulubiony składniki. Zrobiłam ciastka z moją ukochaną suszoną żurawiną, migdałami oraz daktylami. Wszystkie ciasteczka smakują wyśmienicie, ale nie ograniczajcie się tylko do zaproponowanych składników. Bawcie się i zróbcie swoją wersję. Można wykorzystać suszone morele, miechunkę, rodzynki, krówki, suszone wiśnie oraz różnego rodzaju orzechy i nasionka. Tłuszcz również możecie dowolnie mieszać, w poniższym przepisie zaproponowałam masło i olej kokosowy. To oczywiście tylko propozycja, bo ciastka można przygotować tylko na maśle lub zamienić na margarynę, jeśli jej używacie.

Ciastka nakładałam łyżką do lodów to świetny sposób na odmierzenie równych porcji. Pamiętajcie, że układając ciastka na blaszce do pieczenia, należy zachować spore odstępy. Ciastka pod wpływem temperatury bardzo mocno "rozpływają się" na boki. Ciastka owsiane z bakaliami mogą być smakowitym prezentem świątecznym, wystarczy ładnie zapakować i prezent gotowy. Smacznego!

📖 Przepis

ciastka-owsiane-z-bakaliami
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciastka owsiane z bakaliami

Ciastka idealne do filiżanki kawy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 24
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciastka

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 30 g oleju kokosowego
  • 180 g cukru brązowego (lub zwykłego)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 45 g otrąb owsianych (lub orkiszowych)
  • 230 g płatków owsianych
  • 60 g białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
  • 60 g ciemnej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 1,5 szklanki orzechów (daktyli lub żurawiny, można użyć mieszanki wymienionych bakalii)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  • Miękkie masło i olej kokosowy włożyć do miski dodać cukier, zmiksować na puszysta jasną masę
  • Następnie dodać po jednym jajku ciągle miksują, do masy dodać sodę, sól i cynamon, zmiksować dosypać mąkę i otręby połączyć na jednolitą masę tę czynność można wykonać łyżką
  • Na koniec dodać płatki owsiane i siekaną czekoladę, wymieszać
  • Ja podzieliłam masę na trzy części i przygotowałam trzy różne wersje ciastek, ale oczywiście można zrobić tylko jedną wersję
  • Do pierwszej porcji dodałam migdały
    Do drugiej żurawinę 
    Do trzeciej daktyle
  • Przygotować papier do pieczenia i blachę
  • *Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nabierać porcje ciasta, kuleczki układać zachowując sporą odległość miedzy nimi, ponieważ powiększą się, każdą kulkę ciasta delikatnie spłaszczyć dłonią
  • Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 8-10, ciastka powinny delikatnie zarumienić się, uważajcie aby nie przypalić ich!
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę chwytając za papier, ciastka pozostawić do całkowitego wystudzenia
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Łyżka do nakładania lodów sprawdza się najlepiej, ale można użyć zwykłej łyżki lub innej sprawdzonej przez Was metody ważne, żeby ciastka były jednakowej wielkości, wtedy będą równo wypieczone!
Podaną ilość ciastek upiekłam w trzech turach!
Pamiętajcie o dużych odstępach między ciastkami, w przeciwnym razie będą się sklejać!
ciastka-owsiane-z-bakaliami

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dagmara napisał

    01 marca, 2025 at 9:17 pm

    Przecież tych ciasteczek nie da się jeść. Są za słodkie. Gdybym dała daktyle jeszcze i 120 dag czekolady to chyba od razu szpital z przecukrzenia byłby. 150 dag cukru i już nie dało się jeść. Skąd takie pomysły?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 marca, 2025 at 10:32 pm

      Hmm, oczywiście, jeśli dałabym 120 dag czekolady i 150 dag cukru, to zgadam się, że tego nie dałoby się zjeść! W przepisie jest 180 g cukru i 120 g czekolady, a to dziesięciokrotnie mnie niż Pani dała... W moich przepisach zawsze gramatura podawana jest w gramach... zapewniam, że ciastka wykonane według przepisu są bardzo dobre.
      Oczywiście dla niektórych podniebień ciastka mogą być za słodkie, to kwestia osobistego smaku, zawsze można ilość cukru zmniejszyć o 30-40 g i będą półsłodkie 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.