Tort Red Velvet wywodzi się z Ameryki. Przepis ten, to jedno z większych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, jak dla mnie! Amerykańskie ciasta nieprzypadły mi do gustu, ale to, jest wyborne! Bardzo różni się od dobrze nam znanych lekkich biszkoptowych tortów. Mocno czekoladowe ciasto, dość ciężkie, wilgotne, z cudownie lekkim kremem z serka mascarpone. Może być bardziej Red, niż ten mój na zdjęciach (miałam tylko 20 ml barwnika) więc nie jest super czerwony, ale jeśli dodacie 30 ml, na pewno będzie mocno czerwone. Barwniki w proszku są bardziej intensywne, warto takie kupić. Choć myślę, że kolor nie jest tu najistotniejszy, ale jednak pięknie wygląda.
Tort nie wymaga nasączania, przepis na ciasto jest bogaty w masło i maślankę, co sprawia, że po upieczeniu jest wilgotne i długo świeże. Upiekłam go w formie o średnicy 23 cm i wyrósł pond nią, więc musiałam przeciąć go na 4 blaty. Upieczone w większej tortownicy, wystarczy podzielić na trzy części. Jeśli lubicie ciasta czekoladowe z delikatnymi kremami, to właśnie ciasto dla Was!!! Polecam gorąco.
📖 Przepis
Tort Red Velvet
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Ciasto
- 320 g drobnego cukru
- 250 g masła (miękkiego)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 370 g mąki pszennej - tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g kakao
- szczypta soli
- 250 ml gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego
- 30 ml czerwonego barwnika w płynie
Składniki na krem
- 600 ml śmietanki do ubijania (30% lub 36% dobrze schłodzonej)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 600 g serka mascarpone
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera włożyć bardzo miękkie masło i cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko miksować na wysokich obrotach, tak by masa zrobiła się biała. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując, aż do połączenia masy.
- W innej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Suche składniki dodać do ucieranego masła, mieszając na wolnych obrotach. Na koniec, dodać maślankę, barwnik i delikatnie wszystko połączyć.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy i wyłożone dno papierem wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Piekarnik nagrzać do 160°C, przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika, piec około 70 - 75 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, studzić przez 10 minut w formie, następnie wyjąć z formy i położyć na kratkę górą na spodzie.
- Śmietankę ubić na sztywno, kiedy śmietana jest już ubita dodać 3 łyżki cukru pudru, nadal ubijając. W innej misce ubić serek mascarpone z cukrem, dodać ubitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
- Wystudzone ciasto przeciąć na 4 blaty. Jeśli "wyrósł" czubek na cieście, ściąć go tak, aby był płaski .
- Krem podzielić na 4 części, przełożyć go pomiędzy trzema blatami. Wykończyć tort dekorując boki i górę.
- Gotowy przechowywać w lodówce. Smacznego!
Justyna napisał
Wypróbowany przepis, kolejny zresztą - no i oczywiście pełen sukces, tort przepyszny 🙂
Anna napisał
To wspaniale, że tort Wam smakował ja bardzo go lubię i polecam z tej serii ciasteczka red velvet ? uwielbiam je, kiedy są jeszcze ciepłe.
JUSTYNA napisał
Polecam ,jak najbardziej przepis...dla każdego,nawet nowicjusza w kuchni;p, mój pierwszy w życiu tort 😉 i wyszedł ,w co nawet rodzinka nie mogła uwierzyć heheee !!!
Anna napisał
Gratuluję! Fantastycznie, że tort Ci się udał. Przyjemność z pieczenie jest zawsze większa, kiedy możemy kogoś zaskoczyć naszymi umiejętnościami 😉 super!
Agatka napisał
Cudny! Mam zamiar upiec synkowi na urodzinki. Ale mam pytanie czy myślisz,że można go obłożyć masą cukrową i nie spłynie? Z górydziękuję za odp.pozdrawiam agata
Anna napisał
Raczej nie spłynie:) masę pewnie rozwałkujesz na duży placek i przykryjesz nim cały tort... powinno wszystko się piękni trzymać:)) Pozdrawiam, trzymam kciuki 🙂
Agatka napisał
Dzięki, zrobię jutro i się pochwale jeśli wyjdzie:)
Anka Zielona napisał
Tort super ale ja po jednym kawałku wymiękłam taki syty ;D Mój tak elegancko nie wyglądał ale właściwie mój 6-letni syn go prawie w całości zrobił sam także i tak wyszedł pierwsza klasa z tym , że zamiast barwnika posmarowaliśmy każdą część konfiturą truskawkową i krem z wierzchu posypaliśmy tartą czekoladą;P
Anna napisał
Cieszę się, że się udał:) Barwnik jest najmniej istotnym składnikiem i do smaku nic nie wnosi, więc można go pominąć. Pierwszy raz również zrobiłam bez niego i był tak samo dobry:) Super, że zaangażowałaś do pracy syna, rośnie Ci cukiernik:))) Gratulacje wygląda pięknie, świetny pomysł z dżemem! Pozdrawiam Ania
Justyna Siewiera napisał
PRAWDZIWE ARCYDZIEŁO... wygląda niesamowicie 🙂
ziolko w kuchni napisał
wyglada naprawde apetycznie ... chyba musze sie kiedys skusic na sprobowanie tego wypieku
Anna napisał
Polecam Ci gorąco ten wyśmienity tort, jest pyszny i robi wrażenie 🙂
Pozdrawiam
aleglodomorek napisał
Zamierzam upiec jutro na imieniny dziadka! Bardzo dziękuję za ten przepis, bo jeszcze wczoraj nie miałam pomysłu co upiec 🙂
Anna napisał
To ode mnie też Wszystkiego Najlepszego! Jestem pewna, że dziadkowi będzie smakował, szczególnie, że zrobiony będzie własnoręcznie:) Pozdrawiam Ania
aleglodomorek napisał
🙂 Ciasto już się piecze! Jutro zdam relację jak smakowało! Pozdrawiam
Anna napisał
Czekam z niecierpliwością na relację 🙂
Kasia napisał
o jejjj, opis ciasta bardzo zachęcający - czekoladowe z maślanką i dużą ilością masła - to naprawdę musi być pyszne i jeszcze mascarpone mniam! zdjęcia cudne 🙂 pozdrawiam
Anna napisał
Powiem tak, trudno poprzestać na jednym kawałku 🙂
Nutinka napisał
Zakochałam się . I już po nie jedzeniu słodyczy..
Anna napisał
Dla tego ciacha warto odłożyć na później to postanowienie...:) 🙂 Pozdrawiam
Gosia napisał
Wygląda apetycznie i bardzo odświętnie 🙂
Basia napisał
Cudowny, śliczny, delikatny i baaaardzo apetyczny!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ola napisał
piękne czerwone zabarwienie, wiele biszkoptowych warstw i biały krem - właśnie takie powinno być to ciasto!
Ola in the kitchen napisał
Wygląda bardzo profesjonalnie :]
Świat pachnie szarlotką napisał
Wygląda jak tort z ekskluzywnej cukierni! Bardzo odpowiada mi połączenie smaków w Twoim ciachu. 🙂
Anna napisał
Dziewczyny, idzie weekend zachęcam do wypróbowania, tortu...
www.ilovebake.pl napisał
Super 🙂
Agnieszka napisał
Wytwornie wygląda...