Lubicie ciasta drożdżowe? Oj, my bardzo i to w każdej formie dlatego też zapraszam, dziś na chałkę z cukrem perlistym. Oczywiście chałkę można upiec z kruszonką albo z innym dodatkiem. Prawdę mówiąc najważniejszy jest dobry przepis na chałkę. To ciasto jest przepyszne bardzo puszyste, sprężyste i obłędnie pachnące ! Przepis jest bardzo prosty, wystarczy odmierzyć składniki i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, podczas pieczenia należy uważać, żeby chałki nie przepiec.
Każdy piekarnik piecze inaczej i czas pieczenia, który jest podany w przepisie, jest czasem orientacyjnym. Piekąc chałkę po raz pierwszy, pilnujcie więc czasu i stopnia wypieczenia. Zbyt mocno przypieczona chałka będzie bardziej sucha w środku, dlatego też najlepiej po 20 minutach pieczenia przeprowadzić test tak zwanego suchego patyczka. Test ten polega na wbiciu w środek chałki drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty bez śladów surowego ciasta to znak, że chała jest już upieczona.
Chałka najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu, taka jeszcze delikatnie ciepła. Bardzo lubię świeżutką kromkę z masłem i miodem lub z odrobiną domowych powideł śliwkowych. Pamiętajcie, że jeśli jakimś cudem chałka niezostanie zjedzona od razu i zrobi się lekko czerstwa to można ją odświeżyć. Wystarczy grubą kromkę ciasta posmarować z dwóch stron masłem, a następnie przypiec na rozgrzanej patelni. Taka ciepła i chrupiąca chałka podana ze świeżymi owocami i miodem to fantastyczna propozycja na śniadanie! Zapraszam, częstujecie się przepisem, smacznego!
📖 Przepis
Chałka z cukrem perlistym
🥘 Składniki
- 475 g mąki pszennej (tortowej)
- 40 g cukru
- 1 szczypta soli
- 16 g cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 2 małe jajka
- 15 g świeżych drożdży (lub *7 g suchych)
Dodatkowo
- 1 małe jajko
- 3 łyżki cukru perlistego
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę dodać sól i cukier, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Mleko lekko podgrzać dodać do niego drożdże i łyżkę mącznej mieszanki, wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
- Wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajka, a następnie zacząć wyrabiać ciasto na średnich obrotach przy pomocy końcówki typu hak. Po 2 minut zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez 5 minut.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko naoliwiony blat, delikatnie ugnieść wypuszczając w ten sposób bąbelki powietrza. Ciasto podzielić na 3 równe części z każdej uformować długi wałek. Trzy wałki ciasta skleić razem, a następnie zapleść warkocz, koniec warkocza skleić razem podwinąć sklejoną część lekko pod spód warkocza.
- Chałkę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Folię spożywczą naoliwić z jednej strony, naoliwioną stroną przykryć chałkę i odstawić ją w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
- W małej miseczce rozbełtać jajko, wyrośniętą chałkę pomalować jajkiem, następnie cały jej wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut. Chałka powinna zrobić się lekko rumiana.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i lekko przestudzić przed krojeniem.
- Smacznego!
PanKoszyk napisał
Cudnie wyrosła, zazdraszczam
Anna napisał
Dziękuję 🙂 i nie ma co zazdraszczać tylko trzeba upiec 😉
magducha88 napisał
wygląda przepysznie 🙂
Anna napisał
Dziękuje i zapewniam, że taka właśnie jest 🙂 Pozdrawiam!