Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pory roku » Jesień

Rustykalna tarta ze śliwkami

Aktualizacja: 20 sie, 2020 · Opublikowany: 8 wrz, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Rustykalna tarta ze śliwkami jest bardzo dobra no i wgląda niesamowicie! Śliwki, cynamon, cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto jest niezwykle łatwe, to po prostu kruche ciasto. Natomiast "wkład" to w tym przypadku soczyste i najsmaczniejsze śliwki węgierki, oczywiście możemy zmieniać je w zależności od pory roku i dostępnych owoców. Tarta wspaniale smakuje z brzoskwiniami, malinami i jabłkami, ale możecie wypróbować z innymi owocami. Ciasto nie jest przesłodzona raczej wytrawna, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypełnienie, dodajcie więcej cukru do owoców. Przygotowanie takiej tarty to żaden wysiłek, a efekt murowany!

📖 Przepis

Rustykalna tarta ze sliwkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Rustykalna tarta ze śliwkami

Prosta i piękna no i bardzo smaczna!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko

Składniki na nadzienie

  • 380 g wypestkowanych śliwek (pokrojone na 4 części)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 średnie jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w misce, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Do miski włożyć pokrojone śliwki, dodać cukier, mąkę i cynamon, dokładnie wymieszać.
  • Nagrzać piekarnik do 190°C.
  • Na papierze do pieczenia rozwałkować cienki placek o wymiarach około 35 x 32 cm, brzegi powinny być nieregularne. Chwytając za papier przenieść ciasto na blachę. Na środek tarty ułożyć śliwki, zostawiając 7-8 cm brzegu ciasta bez nadzienia. Posypać śliwki i płatkami migdałowymi. Brzegi zawinąć do środka tarty, tak aby przykryły częściowo nadzienie ze śliwek. Rozmąconym jajkiem posmarować zawinięte brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika, piec 30 minut.
  • Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Rustykalna tarta ze sliwkami

Więcej Przepisy na ciasta

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. dusiowa napisał

    19 września, 2012 at 7:47 pm

    piękna niesamowita

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2012 at 9:09 pm

      Dziękuję:) i te śliwki...pyszne aromatyczne.

      Odpowiedz
  2. Kaś napisał

    08 września, 2012 at 9:34 am

    moja ulubiona

    Odpowiedz
  3. whiness napisał

    08 września, 2012 at 6:34 am

    Uwielbiam rustykalne tarty. Wyglądają niby niepozornie, trochę niezdarnie, jednocześnie mając swój specyficzny urok i niezaprzeczalnie dobry smak. 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.