Rustykalna tarta ze śliwkami jest bardzo dobra no i wgląda niesamowicie! Śliwki, cynamon, cukier trzcinowy i płatki migdałowe, to wspaniałe połączenie! Ciasto jest niezwykle łatwe, to po prostu kruche ciasto. Natomiast "wkład" to w tym przypadku soczyste i najsmaczniejsze śliwki węgierki, oczywiście możemy zmieniać je w zależności od pory roku i dostępnych owoców. Tarta wspaniale smakuje z brzoskwiniami, malinami i jabłkami, ale możecie wypróbować z innymi owocami. Ciasto nie jest przesłodzona raczej wytrawna, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypełnienie, dodajcie więcej cukru do owoców. Przygotowanie takiej tarty to żaden wysiłek, a efekt murowany!
📖 Przepis
Rustykalna tarta ze śliwkami
Prosta i piękna no i bardzo smaczna!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła
- ¼ szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnie jajko
Składniki na nadzienie
- 380 g wypestkowanych śliwek (pokrojone na 4 części)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 garść płatków migdałowych
- 1 średnie jajko
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na spód tarty umieścić w misce, zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Do miski włożyć pokrojone śliwki, dodać cukier, mąkę i cynamon, dokładnie wymieszać.
- Nagrzać piekarnik do 190°C.
- Na papierze do pieczenia rozwałkować cienki placek o wymiarach około 35 x 32 cm, brzegi powinny być nieregularne. Chwytając za papier przenieść ciasto na blachę. Na środek tarty ułożyć śliwki, zostawiając 7-8 cm brzegu ciasta bez nadzienia. Posypać śliwki i płatkami migdałowymi. Brzegi zawinąć do środka tarty, tak aby przykryły częściowo nadzienie ze śliwek. Rozmąconym jajkiem posmarować zawinięte brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika, piec 30 minut.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
dusiowa napisał
piękna niesamowita
Anna napisał
Dziękuję:) i te śliwki...pyszne aromatyczne.
Kaś napisał
moja ulubiona
whiness napisał
Uwielbiam rustykalne tarty. Wyglądają niby niepozornie, trochę niezdarnie, jednocześnie mając swój specyficzny urok i niezaprzeczalnie dobry smak. 🙂