Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Babciny chleb pszenny na maślance

Aktualizacja: 24 sie, 2020 · Opublikowany: 14 wrz, 2012 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Babciny chleb pszenny na maślance jest bardzo miękki i elastyczny, a dzięki maślance zyskał lekko kwaśny smak. Smak, który kojarzy się z chlebem, który pieczemy na zakwasie. Jest to przepis właśnie dla tych, którzy lubią chleby na zakwasie, ale nie mają czasu, aby go przygotować. Babciny chleb przypomina w smaku właśnie delikatny chleb na zakwasie, ale jego "produkcja" trwa zdecydowanie krócej. Warto wypróbować ten przepis, jestem przekonana, że będzie smakował ze wszystkim dodatkami na jakie będziecie mieli ochotę.

Rumiany bochenek chleba
Babciny chleb pszenny na maślance
Przejdź do:
  • Składniki:
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

Składniki:

  • 1 paczka suszonych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody około 45°C
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
  • 1 i ½ szklanki ciepłej maślanki około 45°C
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej, zwykłej
  • mąka do posypania lub 2 łyżki stopionego masła do posmarowania

🔪 Instrukcje

  • Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
  • Zbić ciasto (należy wycisnąć z niego powietrze) i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 
  • Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 - 30 minut, do momentu kiedy chleb się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem.

📖 Przepis

Babciny chleb pszenny ukrojona kromka
Print Pin
2,50 z 2 głosów

Babciny chleb pszenny na maślance

Wspaniały chleb puszysty przygotowany na maślance
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 2
Przygotowanie 1 godzina godzina 25 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • ¼ szklanki ciepłej wody (około 45 st C.)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1½ szklanki ciepłej maślanki (około 45 st C)
  • 2½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (+ 2 łyżki do podsypania)
  • 2½ szklanki mąki pszennej zwykłej (może być typ 550)

Dodatkowo

  • 2 łyżki masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę pszenną zwykłą i pełnoziarnistą, cukier, drożdże i sól. Następnie wlać wodę, maślankę, miękkie masło, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ponownie zagnieść przez 10 minut. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto i obrócić, żeby całe pokryło się olejem. Przykryć miskę ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
  • Zbić ciasto (należy wycisnąć z niego powietrze) i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 
  • Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez 25 - 30 minut, do momentu kiedy chleb się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem. Smacznego!
Babciny chleb pszenny ukrojona kromka
Babciny chleb pszenny na maślance

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    2,50 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agata napisał

    31 grudnia, 2019 at 2:35 am

    Witam,czy zamiast drozdzy moge uzyc zakwasu chlebowego instant? ile gramow do tego Babcinego chlebka uzyc.Dziekuje,pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Agata napisał

    31 grudnia, 2019 at 2:00 am

    Witam,mam zapytanie: czy do tego Babcinego chlebka zamiast suchych drozdzy mozna uzyc zakwas chlebowy zytni instant? jezeli tak,to ile gram? Dziekuje,pozdrawiam Agata

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 grudnia, 2019 at 4:39 pm

      Niestety nie wiem jaki, jest przelicznik, nie używam zakwasu instant. Jeśli miałabym użyć takiego zakwasu to sugerowałabym się opisem, jaki podaje producent na opakowaniu i dodała go tyle, ile potrzebne jest na ilość mąki podanej w przepisie. Jedno trzeba w takim przypadku zmienić, chleb przygotowany na drożdżach jest szybki do przygotowania, natomiast na zakwasie będzie potrzebowała więcej czasu, aby odpowiednio wyrosnąć- może to być nawet kilka godzin w cieple. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Ania napisał

    17 stycznia, 2017 at 8:42 pm

    Upiekłam dzisiaj chlebek z Twojego przepisu (no ok minimalnie zmodyfikowanego) i wyszedł przepyszny!.
    Zamiast 2 i pol szklanki mąki wieloziarnistej dodałam 1.5 szklanki mąki żytniej chlebowej i 3.5 szklanki mąki pszennej. Mam też pytanie ile gram drożdży dodajesz do pieczenia tak w kwestii ścisłości?
    Ogólnie mój chlebek mógłby bardziej wyrosnąć ale to są moje początki w sensie drugi chleb jaki upiekłam więc biorac pod uwagę ten niebianski smak.. jestem mega zadowolona☺
    Polecam serdecznie☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2017 at 9:25 pm

      Wspaniale! Bardzo fajnie, że bawisz się pieczeniem 🙂 Jeśli chodzi o ilość drożdży to - paczka ma zazwyczaj 7-8 g można dodać również świeże drożdże trzeba podwoić ich ilość - 14 g.
      Jeśli zamieniasz mąkę pszenną na mąkę żytnią, to ciasto na chleb powinno troszkę dłużej wyrastać, chleb będzie również odrobinę cięższy.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Odpowiedz
      • Ania napisał

        18 stycznia, 2017 at 11:05 pm

        No i mój brak doświadczenia wychodzi? Aczkolwiek nie rezygnuję, chleb który upiekłam prawie cały już zjedzony więc zaopatruję kuchnie w potrzebne produkty i działam dalj☺ Dziękuję raz jeszcze za ten przepis i wskazówki. Pozdrawiam☺

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          18 stycznia, 2017 at 11:08 pm

          Bardzo proszę, zawsze służę radą ? pozdrawiam serdecznie ?

          Odpowiedz
  4. Sylwia napisał

    28 grudnia, 2013 at 11:33 am

    A jaki typ mąki użyć dokładnie, jakiej można użyć ewentualnie innej?? Chodzi mi o dokładny typ mąki bo to istotne. Mogę prosić o w miarę szybką odpowiedź? Z góry dziękuję.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 grudnia, 2013 at 8:41 pm

      Możesz użyć mąki pszennej od typu 450 do 650 - z tych mąk piekłam i chleb zawsze wychodził świetny i do tego mąka pełnoziarnista pszenna, tu wielkiego wyboru chyba nie ma... Pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Veronica (springplate) napisał

    19 września, 2012 at 2:10 pm

    mmm uwielbiam domowy chlebek, ten wygląda naprawdę pięknie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2012 at 2:50 pm

      Jest pyszny:) i łatwy w wykonaniu, polecam!

      Odpowiedz
  6. Krzych napisał

    14 września, 2012 at 11:47 pm

    od czasu, kiedy zapomniałem odłożyć na następne chleby zakwasu nie chce mi się go wyrabiać od nowa.
    Zanim więc jakaś dobra dusza mi zakwasu użyczy, wypróbuję Twoich maślankowych smaków.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 września, 2012 at 12:41 am

      Będzie mi miło:) spróbuj zakwasu płynnego,(przepis znajdziesz na mojej stronie) można przechowywać go w lodówce,chyba łatwiej go utrzymać przy życiu:)

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        17 września, 2012 at 12:03 pm

        No i kolejny punkt na liście "wypróbujmy, może być dobre" odhaczony.
        Wyszło tak jak pisałaś, lekko kwaskowe, trochę maślane.
        A kilku miesięczny zakwas znalazł się w zaprzyjaźnionej kuchni 🙂 więc mam juz na zaś.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          17 września, 2012 at 1:03 pm

          To cieszę się bardzo, że przepis przypadł do gustu:) no i oczywiście, że masz już zakwas! więc będzie można wyczarować z niego prawdziwy chlebek na zakwasie:)
          Pozdrawiam

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.