Zupa grzybowa z makaronem, a właściwie jest to zupa z lanymi kluseczkami
Zupa grzybowa przygotowana z suszonych grzybów na wywarze warzywnym to zupa podawana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeszcze w XIX wieku zupa z grzybów była jadłem ludu, bogatsi jadali tylko najszlachetniejsze grzyby prawdziwki, trufle rydze i smardze. Mimo podziałów, jakie panowały w tamtych czasach, to właśnie taką samą zupą zaczynała się Wigilia w domach chłopów i możnych panów. Nadal jest to jedna z dwóch najpopularniejszych wigilijnych zup, którą wybierzecie w tym roku? Barszcz czerwony z uszkami czy zupę grzybową?
Dziś chciałam zaproponować ją z domowymi lanymi kluseczkami lub jeśli chcecie może być z gotowym makaronem. Na co dzień możecie przygotowywać ją na rosole, a na wigilię w wersji postnej czy też wegetariańskiej. Zupę lekko zabieliłam śmietaną, ale nie jest to konieczne. Możecie podać ją w ciemnej wersji bez żadnego zabielenia czy zagęszczenia. Smacznego!
📖 Przepis
Zupa grzybowa z makaronem
🥘 Składniki
- 2 l rosołu lub wywaru z warzyw
 - 30 g suszonych grzybów
 - 1 liść laurowy
 - 5 ziarenek ziela angielskiego
 - sól (do smaku)
 - pieprz (do smaku)
 - 1 średnia cebula (pokrojona w kosteczkę)
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 2 łyżki śmietany (kwaśnej, można dodać jej więcej)
 - 2 łyżki natki piertuszki (drobno siekana)
 - 3 łyżki cebuli (pokrojonej w kostkę)
 
Składniki na lane kluski
- 1 średnie jajko
 - 100 g mąki pszennej
 - 70 ml wody
 - ½ łyżeczki soli
 
🔪 Instrukcje
- Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przynajmniej przez 60 minut. Następnie wyjąć je z wody i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Rosół lub wywar warzywny postawić na ogień dodać pokrojone grzyby i wodę z ich moczenia oraz podsmażoną cebulę z dodatkami, gotować przez 40 minut na średnim ogniu.
 - Zupę doprawić przyprawami do smaku. Spróbujcie, czy grzyby ugotowały się już i są miękkie, jeśli tak, to zupę można zabielić. W garnuszku rozbełtać mąkę z odrobiną wody, wlać do zupy zagotować. Na koniec dodać śmietanę, przed dodaniem jej do zupy najlepiej ją zahartować. Do kubeczka odmierzyć odpowiednią jej ilość, dodać trzy łyżki gorącej zupy i szybko wymieszać, a następnie dolać do zupy znów wymieszać i wyłączyć zupę.
 - Zupę podajemy z lanymi kluseczkami lub makaronem i natką pietruszki.
 
Przygotowanie lanych klusek
- Do miski dodać jajko, wodę, wymieszać następnie dodać mąkę i szczyptę soli, całość wymieszać na gładkie gęste ciasto, w razie potrzeby dolejcie więcej wody lub dosypcie odrobinę mąki. Ciasto powinno być dość gęste. Do woreczka foliowego wlać ciasto, zabezpieczyć do czasu zagotowania się wody.
 - Do garnka wlać wodę, dodać sól, zagotować. Kiedy woda już wrze, odciąć nożyczkami małą dziurkę w końcu woreczka. Na gotującą się wodę wyciskać z woreczka ciasto jednocześnie mieszając co jakiś czas wodę z kluseczkami.
 - Kluseczki gotować przez 2-3 minuty do wypłynięcia wszystkich kluseczek, następnie odcedzić podać z zupą.
 - Smacznego!
 



















Comments
No Comments