Ciasto drożdżowe na Wielkanocnym stole musi być bez tego ani rusz! Najczęściej jest to oczywiście baba drożdżowa lub ciasto z kruszonką, ale takie ciasto może mieć również inną formę. Może to być na przykład wieniec, wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym i prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości!
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 600 g mąki + do podsypania
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 120 g masła
- 2 średnie jajka
- 1 żółtko
- 300 ml mleka
- 12 g drożdży świeżych
Składniki na nadzienie
- 200 g marcepanu w bloku, może być również marcepan w czekoladzie
- 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego
- 70 g migdałów
Dodatkowo
- białko +1 łyżka mleka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, wymieszać.
- Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie wymieszać z łyżką mąki, odstawić do spienienia. Masło rozpuścić, przestudzić i odstawić.
- Do misi z produktami sypkimi dodać mleko z drożdżami jajka oraz żółtko, wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie się łączyć w jednolitą masę zacząć dolewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 3 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, kiedy będzie już gorący uprażyć w nim migdały do uzyskania rumianego koloru około 7 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie posiekać.
- Po czasie wyrastania wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie ugniecenie dłońmi. Ciasto podsypać z dwóch stron mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 70x40 cm. Całą powierzchnię posmarować dżemem, następnie posypać równomiernie prażonymi migdałami. Przy pomocy tarki z grubymi oczkami bezpośrednio na placek zetrzeć marcepan.
- Ciasto zaczynamy zwijać w rulon oczywiście od szerszego brzegu. Po zwinięciu rulon dociskamy na całej jego powierzchni, następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy rulon na pół, zostawiając kawałek nieprzecięty. Zaplatamy "warkocz" zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wieniec posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Piec przez 25 minut po tym czasie sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przez wbicie patyczka w jego środek, jeśli jest czysty to można ciasto wyjąć. Jeśli patyczek jest jeszcze oblepiony surowym ciastem, to należy dopiec je przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł. Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić.
- W kubeczku przygotować lukier, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem.
🎯 Wskazówki
Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę ;). Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie skuteczne. W przypadku ciast drożdżowych bardzo ważną sprawą jest odpowiednio długie wyrobienie, a tym samym jego napowietrzenie. Pamiętajcie również o tym, że drożdżowe lubi ciepło! W trakcie wyrastania trzeba zapewnić mu odpowiednią temperaturę, czyli około 25 st C. W niższej ciasto będzie rosło wolno, wytworzy mniej pęcherzyków powietrza, a co za tym idzie, będzie mniej puszyste. Ciasto z tego przepisu jest dość klejące, ale nie dosypujcie do niego więcej mąki, ponieważ po upieczeniu będzie twarde.
Poniżej zamieściłam kilka zdjęć pokazujących kroki jak przygotować wieniec.
📖 Przepis
Wieniec drożdżowy z marcepanem
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 600 g mąki (+ do podsypania)
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 120 g masła
- 2 średnie jajka
- 1 żółtko
- 300 ml mleka
- 12 g drożdży świeżych
Składniki na nadzienie
- 200 g marcepanu (w bloku, może być również marcepan w czekoladzie)
- 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego
- 70 g migdałów
Dodatkowo
- białko (+1 łyżka mleka)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny (może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny)
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli, wymieszać.
- Mleko lekko podgrzać, zdjąć z ognia i dodać drożdże dokładnie wymieszać z łyżką mąki, odstawić do spienienia. Masło rozpuścić, przestudzić i odstawić.
- Do misi z produktami sypkimi dodać mleko z drożdżami jajka oraz żółtko, wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie się łączyć w jednolitą masę zacząć dolewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyrabiać przez około 3 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, kiedy będzie już gorący uprażyć w nim migdały do uzyskania rumianego koloru około 7 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, a następnie posiekać.
- Po czasie wyrastania wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, odgazować je przez lekkie ugniecenie dłońmi. Ciasto podsypać z dwóch stron mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 70x40 cm. Całą powierzchnię ciasta posmarować dżemem, następnie posypać równomiernie prażonymi migdałami. Przy pomocy tarki z grubymi oczkami bezpośrednio na placek zetrzeć marcepan.
- Ciasto zaczynamy zwijać w rulon oczywiście od szerszego brzegu. Po zwinięciu rulon dociskamy na całej jego powierzchni, następnie przy pomocy ostrego noża przecinamy rulon na pół, zostawiając kawałek nieprzecięty. Zaplatamy "warkocz" zaczynając od nieprzeciętego końca przekładając jedną część ciasta nad drugą, na końcu zlepiamy dwa końce ze sobą. Teraz formujemy okrągły wieniec. Wieniec przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w środek wieńca można włożyć żaroodporną miseczkę, ale nie jest to koniecznie. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed wstawieniem ciasta do piekarnika wieniec posmarować roztrzepanym białkiem z mlekiem. Piec przez 25 minut po tym czasie sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przez wbicie patyczka w jego środek, jeśli jest czysty to można ciasto wyjąć. Jeśli patyczek jest jeszcze oblepiony surowym ciastem, to należy dopiec je przez około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby przestygł. Najlepiej przenieść go z całym papierem, wieniec jest olbrzymi trzeba więc uważać, aby go nie uszkodzić.
- W kubeczku przygotować lukier, czyli wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem, jeszcze ciepły wieniec pomalować półpłynnym lukrem.
Piksi napisał
Odrazu wydawało mi się podejrzane ilość mleka ale trzymałam się ścisłe
przepisu. Ciasto wylewało się między palcami przez co nie dało rady z nim cokolwiek zrobić.
Anna napisał
Bardzo mi przykro, że ciasto się nie udało :(.
Przepis wielokrotnie wypróbowany i zawsze wychodzi, ciasto jest nieco klejące, ale po podsypaniu mąką pięknie się wałkuje i formuje. Być może jajka były zbyt duże lub co często się zdarza wilgotność mąki odbiegająca od normy. W takim wypadku należy dosypać odrobinę więcej mąki, to czy tak jest, widać pod koniec wyrabiania ciasta. Jeśli zrobiła Pani ciasto i "wylewało się między palcami" to można było je uratować, dodając więcej mąki i ponownie wyrobić.
Pozdrawiam serdecznie.