Sajgonki to danie kuchni wietnamskiej. Można przygotować je z dowolnym farszem, warzywnym, mięsnym lub rybnym. Podajemy je z sosami do maczania, najprostszy sos to, sos sojowy z dodatkiem octu ryżowego i cukru trzcinowego. Można podać też sos sojowy z dodatkiem masła orzechowego i soku z cytryny ten jest bardzo smaczny. Można również kupić gotowy sos od sajgonek słodko kwaśny, a dla wytrawnych smakoszy, pikantny. Do tego zestawu przyda się jeszcze prosta surówka i obiad gotowy.
📖 Przepis
Sajgonki
Sajgonki, bardzo smaczna przekąska lub danie obiadowe.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 24 sztuki papieru ryżowego
- 150 g pieczarek (pokrojonych w kostkę)
- 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)
- 1 średnia marchew (pokrojona w cienkie słupki)
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki ząbki czosnku (posiekanego)
- 2 łyżki świeżego korzenia imbiru (startego)
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki słonego sosu sojowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 500 g makaronu ryżowego (ugotowanego)
- 1 szczypta chilli
- 2 łyżki sosu rybnego
🔪 Instrukcje
- Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, imbir, czosnek, smażyć do momentu zredukowania płynu.
- Dodać marchew, sosy, chilli i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia dodać masło orzechowe, wymieszać.
- Makaron ryżowy wcześniej należy zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
- Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć placek na nadzienie i dość ciasno zawinąć do połowy, następnie zawinąć brzegi do środka, zwinąć do końca. Sajgonki zwijamy tak jak naleśniki na krokiety.
- Gotowe sajgonki układać na wysmarowanej olejem tacy, podczas pracy można przykryć je wilgotną ściereczką aby nie obsychały. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 2 cm głębokości ) smażyć sajgonki na delikatnie złoty kolor, pamiętając aby nie wkładać zbyt dużo na raz, bo będą się sklejać. Jeśli chcecie aby sajgonki były bardzo chrupiące należy je drugi raz wrzucić na olej tym razem na bardziej rozgrzany. Po wyjęciu z oleju sajgonki układać na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu.
- Smacznego!
Wegan Nerd napisał
Zdecydowanie sos rybny nie jest wegetariański, ale sajgonki wyglądają pysznie! 🙂
Anna napisał
Myślę, że jest wegetariański:) ale z pewnością nie jest wegański, oczywiście można go pominąć i bez niego będą pyszne:)) Pozdrawiam
Goga napisał
Już dawno nie robiłam sajgonek, u Ciebie tak pysznie podane, ja lubię z farszem mięsnym, i oczywiście z słodko pikantnym sosem chili, na szczęście został mi jeszcze jeden po tygodniu azjatyckim w lidlu, może zrobię w weekend:)
Anna napisał
To będziecie mieli super jedzonko:)))cieszę się, że zainspirowałam Cię na weekend.Pozdrawiam Ania
myosthis napisał
już wiem co będę wcinać w dzień wolny od pracy 😀
przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji 🙂 Szczegóły na blogu
http://zielonakuchnia.blogspot.com
Pozdrawiam!
Anna napisał
Dziękuję za zaproszenie:) a sajgonki na weekend, pyszny pomysł:))) Smacznego i pozdrawiam
bartoldzik napisał
Zdecydowanie za rzadko robię 🙂