Bulion warzywny niby taka prosta sprawa. Pewnie większość z nas bierze po prostu kostkę rosołową lub vegete i załatwione. Tyle tylko, że jest tam wiele zbędnych dodatków, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Bulion przygotowany własnoręcznie ze składników naturalnych to esencja smaku i aromatu. Warto przygotować go w większej ilości i zamrozić lub przechować w lodówce. Zupa na takim bulionie to marzenie. Warzywa, zanim zostaną zalane wodą, należy, jak to ładnie ktoś ujął, "spocić" na tłuszczu. Tłuszcz wiąże smaki, a to nadaje niepowtarzalny aromat naszemu bulionowi. Tak przygotowany bulion będzie stanowił bazę do naszych wspaniałych zup! Bulion po zredukowaniu jest bardzo mocny w smaku i wymaga rozcieńczenia, dolewajcie go do zupy stopniowo, sprawdzając, czy smak jest wystarczająco intensywny. Smacznego!
📖 Przepis
Bulion warzywny przyrumieniony
🥘 Składniki
- 250 g marchewki
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 g pomidorów
- 100 g selera korzeniowego
- 50 g pora
- 100 g pieczarek lub garść suszonych grzybów leśnych
- 25 g zielonej pietruszki
- 1 liście laurowy
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 200 ml wina Porto
- 3 l wody
- 20 g pasty pomidorowej
- 50 g liści jarmużu lub białej kapusty
- 10 g ciemnego cukru
- 4 łyżki oliwy lub oleju
🔪 Instrukcje
- Warzywa umyć i obrać, pokroić na kawałki średniej wielkości.
- Do dużego garnka wlać olej, rozgrzać.
- Na tłuszcz wrzucić wszystkie składniki poza pomidorami. Dodać zieloną pietruszką oraz przyprawy. Podsmażyć, by wszystko się przyrumieniło.
- Dodać pomidory, wodę i Porto. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 3 godziny na małym ogniu. Odcedzić, ponownie wlać przecedzony wywar do garnka.
- Gotować jeszcze przez około godzinę, tak aby pozostało 1,5 l wywaru.
- Bulion można przelać do słoików i przechować w lodówce do czasu przygotowania zupy. Można też go zamrozić. Smacznego!
MONIKA napisał
MAM PYTANIE CZY KONIECZNE JEST TE WINO?:)
Anna napisał
Oczywiście że nie, wino oczywiście dodaje aromatu, ale bez niego bulion również będzie świetny 🙂
Mr Math napisał
Muszę spróbować ten przepis. Brzmi smakowicie.
Anna napisał
Zapraszam, jest wyśmienity i bardzo aromatyczny 🙂