Jeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie przy kawce. Polecam przepis na biszkopt, to najlepszy przepis jaki wypróbowałam jest puszysty, wysoki i zawsze wychodzi! Po upieczeniu trzeba biszkopt ( w tortownicy ) upuścić z 60 cm, jego powierzchnia będzie wtedy równa.
📖 Przepis
Tort truskawkowy
Najprostszy tort z truskawkami
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 średnich jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 400 g serka mascarpone
- 225 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżka ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy
Do przełożenia
- 3 szklanki pokrojonych truskawek
- 6 łyżek dżemu truskawkowego lub innego ulubionego
- do dekoracji boków (ryż preparowany lub płatki migdałowe)
Do nasączenia
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki sok z cytryny
- 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 160 C
- Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać do piany porcjami cukier i po jednym żółtku.
- Przesiać mąkę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Ponownie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, tam powinno całkowicie wystygnąć.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na trzy blaty.
- Serek mascarpone zmiksować z ekstraktem waniliowym, cukrem i ubitą wcześniej śmietaną. Pierwszy blat polać dwoma łyżkami ponczu, nałożyć masę z serka i ułożyć pokrojone truskawki
- Drugi blat posmarować dżemem i położyć posmarowaną stroną na truskawki. Znów delikatnie nasączyć blat, rozsmarować krem, położyć truskawki, trzeci blat posmarować dżemem i położyć posmarowaną stroną na truskawkach.
- Na wierzch tortu wyłożyć resztę kremu, rozsmarować również na boki. Górę udekorować truskawkami a boki obsypać preparowanym ryżem lub płatkami migdałowymi.
- Smacznego!
Comments
No Comments