Chleb żytni na piwie to najbardziej miękki chleb jaki można sobie wyobrazić! Jest to jeden z tych chlebów, który jest świeży przez wiele dni. Pięknie pachnie kminkiem i delikatnie piwem. Przepis pochodzi z książki 'Chleb pieczemy w domu' Beatrice Ojakangas. Smakuje wybornie ze wszystkim dodatkami, ale mi najbardziej smakuje z serami i pysznymi pastami warzywnymi. Spróbujcie koniecznie.
📖 Przepis
Chleb żytni na piwie
Bardzo smaczny mięciutki chleb na piwie!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 7 g suchych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka ma 250 ml)
- ¾ szklanki mąki żytniej (może być typ 720 lub razowa)
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 360 ml piwa
- 2 łyżki oleju roślinnego
🔪 Instrukcje
- Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki pszennej, całą mąkę żytnią, drożdże, sól i kminek. W rondlu podgrzać piwo, melasę i olej do temperatury 48 - 54°C. Wlać do suchych składników i miksować na wysokich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie gładkie, trwa to około 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto należy przełożyć do wcześniej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy, mała keksówka,i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piekarnik nagrzać do 175°C. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać jego wnętrze wodą, kilka pryśnięć. Piec około 30 minut do zarumienienia skórki.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
- Smacznego!
📋 Notatki
Rada dla maszynistów.
W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się bardzo dobrze.
Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże. Nastawić program do 'Ciast rosnących' trwa on ok. 1:30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do przygotowanej formy, odstawić do wyrośnięcia i piec.
Basia napisał
O jaką melasę chodzi? Czy można dać zamiast niej coś innego?
Anna napisał
Melasę można zastąpić np. miodem gryczanym lub takim jaki mamy w domu. Melasa jest to ciemnobrązowy gęsty syrop przypominający w swojej konsystencji miód. Jest to produkt uboczny przy produkcji cukru. Ma słodki, charakterystyczny smak często wykorzystywany jest do pieczenia pierników i pierniczków 🙂 Melasę można kupić np. trzcinową, buraczaną... Smacznego!