Tort z delikatnie kokosowym kremem i warstwą ze słodkiego mango to obiecana propozycja na przyjęcie komunijne, choć nie tylko! Tak pyszny tort może zagościć na stole przy każdej okazji:). Tort jest niebiańsko delikatny, krem puszysty z odrobiną likieru Malibu, a dla wzbogacenia smaku, słodkie mango, z którego przygotowałam przełożenie do jednej z warstw. Moi goście po spróbowaniu tortu, powiedzieli, że jest fantastyczny, więc z pełną odpowiedzialnością, polecam ten smakołyk i Wam! Więcej szczegółów na upieczenie biszkoptu poznacie we wpisie na biszkopt idealny, zajrzyjcie tam. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Tort z mango i kremem kokosowym
Pyszny biszkopt z fantastycznym kremem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem
- 280 ml śmietany 30% do ubijania
- 5 łyżek cukru
- 40 ml likieru Malibu
- 500 g serka mascarpone
Składniki do naszączenia blatów
- 30 ml soku z zalewy mango
- 60 ml likieru Malibu
- 4 łyżki wody
Składniki na kisiel z mango
- ¾ puszki mango z puszki (puszka o pojemności 425 g)
- 3 łyżki zalewy z mango
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- 100 g wiórków kokosowych
🔪 Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijać, kiedy biała masa z cukrem jest już ubita dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując - do połączenia się składników.
- Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach, ciasto przelać do formy wyrównać wierzch.
- Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to zapadaniu się ciasta, naprawdę działa :).
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, przekroić na 3 blaty.
- Mango wyjąć z puszki, włożyć do rondelka wraz z sokiem z zalewy, blenderem zmiksować na gładki mus, zagotować.
- Do miseczki wlać 4 łyżki wody, cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dodać do gotującej się masy z mango, ugotować gęsty kisiel, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno.
- Serek mascarpone zmiksować z dodatkiem cukru - krótko, następnie dodać likier. Całość połączyć z ubitą śmietaną. W szklance wymieszać likier, wodę i sok. Pierwszy blat nasączyć, a następnie nałożyć wystudzony kisiel z mango.
- Na kisiel położyć porcję kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć blat i znów nałożyć porcję kremu. Na krem wysypać kilka łyżek wiórków kokosowych, przykryć trzecim ( nasączonym ) blatem. Pozostałą częścią kremu udekorować górę i brzegi tortu.
- Całość posypać wiórkami, górę tortu można udekorować pozostałym mango. Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce, schłodzony smakuje najlepiej.
- Smacznego!
📋 Notatki
Biszkopt można upiec dzień wcześniej, po wystudzeniu przechować do dnia następnego szczelnie owinięty w folię spożywczą
Alicja napisał
Witam, nie przepadam za mascarpone, czy mogę go pominąć w wykonaniu masy? Czy jeśli ubije śmietanę kremówkę i dodam malibu masa się nie zważy?
Anna napisał
Tak można go pominąć, ale trzeba dać więcej śmietany i śmietana nie zwarzy się po dodaniu Malibu. Proponuję jednak może troszkę zżelować krem, aby po kilku dniach się nie rozpłyną. Wystarczy łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody. Można również zamiast mascarpone dać jogurt naturalny do którego trzeba dodać żelatynę. Do takiej ilości potrzeba około 2 płaskie łyżki żelatyny.
Olga napisał
Witam, czym można zastąpić malibu, żeby tort nadal pozostał kokosowy? Ma to być tort dla dzieci.
Anna napisał
Można kupić aromat kokosowy i wymieszać z wodą oraz z sokiem z cytryny. Można również spróbować nasączyć tort wodą kokosową.
Olga napisał
Dziękuję za odpowiedź. Pomyślałam też o zrobieniu kremu ze śmietany kokosowej z mascarpone. Nada się czy będzie zbyt kokosowe?
Olga napisał
Witam, zrobilam tort z mleka kokosowego, śmietanki i mascarpone (zeby pominac malibu w wersji dla dzieci) i tort wyszedl przepszyny. Wszyscy go chwalili i trafia do listy moich ulubionych tortow.
Anna napisał
Wspaniale 👏To również jeden z naszych ulubionych tortów, mango i kokosy kochamy 🙂 Pozdrawiamy serdecznie.
Alicja napisał
Witam
Chciałam zapytać czy tort można zrobić dzień wcześniej?
Anna napisał
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi, ale tak, tort można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce najlepiej pod przykryciem, aby krem nie obsychał.
Agata napisał
Czym mozna zastapic likier? Jakies mleczko kokosowe? Tort chcialam zrobic dla dziecka 😉
Anna napisał
Likier, który jest w składzie kremu najlepiej po prostu pominąć, a likier do nasączenia zastąpić większą ilością syropu z zalewy lub herbatą, albo wodą z cytryną. Jeśli byłby problem z kupieniem mango można zastąpić innymi owocami, super będą truskawki lub maliny. Mam nadzieję, że tort będzie smakował, wszystkiego najlepszego 🙂
Margomum napisał
Witam, u mnie niewypał jeśli chodzi o kisiel z mango. Miałam świeże mango, stosowałam sie do przepisu, ale efekt końcowy mnie rozczarował. „Masy” było mało, była niewyrazista w smaku, w zasadzie niewyczuwalna w torcie.
Moim zdaniem potrzeba przynajmniej 3 mango do tortu 28 cm. Przepis ciekawy, do przepracowania . Pozdrawiam ?
Anna napisał
Przykro mi. Mango z puszki troszkę różni się smakiem od świeżego. To z puszki jest troszkę słodsze wiec i kisiel będzie bardziej wyrazisty w smaku. Mango ma być w tym torcie lekkim akcentem ale jeśli mielibyśmy ochotę na typowy tort mango, to oczywiście trzeba zwiększyć jego ilość.
Podana ilość składników jest na tort o średnicy 22 cm i na takiej "powierzchni" jest wyczuwalny natomiast do formy 28 cm trzeba tę porcję odpowiednio powiększyć, czyli powinno być go 690 g, aby równowaga smaków była zachowana. Życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Magda napisał
Dzień dobry, jeśli będę robiła tort ze świeżego mango to co do nasaczania blatów mam dodać zamiast soku z zalewy?
I czym radzi Pani zastąpić likier malibu w kremie i do nasaczania? Tort planuje zrobić dla dzieci.
Anna napisał
Do nasączenia najlepiej użyć wody z sokiem z cytryną. Jeśli tort ma być dla dzieci to najlepiej likier pominąć, nie ma potrzeby zastępować go czym kolwiek i innym, woda z cytryną lub sokiem z pomarańczy wystarczy. Życzę udanej imprezy.
Ania napisał
Witam,niedawno odkryłam Pani bloga. Tort z mango mnie bardzo zaciekawił proszę doradzic jak dobrać proporcje masy do tortownicy 28 cm? Z góry bardzo dziękuję za idpowiedź. Pozdrawiam
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że trafiła Pani do mnie 🙂 zawsze serdecznie zapraszam i służę poradą 🙂
Ilość składników na tortownicę o średnicy 28 cm przeliczenie dla biszkoptu to :
mąka pszenna – 165g
mąka ziemniaczana – 60 g
cukier – 223g
jajek – 7 bardzo dużych lub 8 średnich
Jeśli chodzi o pozostałe składniki na krem to; śmietana 370 ml, 6,5 łyżki cukru, 55 ml rumu, 660 g serka mascarpone.
Na kisiel; cała puszka mango lub jedno duże świeże, 4 łyżki zalewy z mango lub wody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2,5 łyżki cukru.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
Ania napisał
Dziękuję za odpowiedź.
Agnieszka napisał
Witam,a czy mozna uzyc swiezego mango,niestety mam problem z zakupem twgo w puszcze:( jak tak to w jakich ilosciach uzyc to swieze?pozdrawiam
Anna napisał
Oczywiście możesz użyć świeżego mango. Kup średniej wielkości mango obierz ze skóry i zmiksuj na papkę, dodaj pół szklanki wody może odrobinę więcej, tak aby powstało około 500 ml kisielu. Dalej postępuj tak jak wyżej. Ze świeżego mango będzie jeszcze lepszy smak! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Justyna napisał
Przepyszny tort, zrobiłam dwa dni temu na urodziny męża i super wyszedł mimo, że był to może czwarty tort w moim życiu (pierwszy taki udany 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję za informację 🙂 jest mi bardzo miło, że przepis przypadł Wan do gustu 🙂 Pozdrawiam gorąco!
emka901 napisał
Czy zamiast likieru malibu, można dodać inny likier kokosowy? Posiadam BALI coconut.
Jeśli cały wierzch tortu chcę obłożyć masą maślaną (różyczki) to czy pod spodem mogę wysmarować tort kremem z Pani przepisu czy już nie? Jakie wtedy zrobić proporcje składników na krem, żeby wystarczyło na samo przełożenie? I czy krem maślany będzie pasował do tego torta, czy może go smakowo "zepsuć"?
Planuję upiec tort na chrzest Synka i chcę zrobić dwa - jeden w wersji z alkoholem i drugi bez alkoholu, więc będę podwajała ilość składników. Ale nie wiem z jakiej ilości zrobić krem z mascarpone (w zależności czy będę dekorowała kremem maślanym na wierzchu czy nie)
Z góry dziękuję za odpowiedzi 🙂 Pozdrawiam serdecznie !
Anna napisał
Oczywiście można użyć dowolnego likier o smaku kokosowym 🙂
Krem maślany będzie bardzo dobry i nie zepsuje smaku tortu ponieważ jest to neutralny smak. Jeśli chodzi o ilość kremu, to jeśli krem z przepisu ma być tylko do przełożenia to zrobiłabym z połowy ilości (na jeden tort), powinno wystarczyć.
Życzę udanego pieczenia i wszystkiego dobrego dla synka!
Pozdrawaim 🙂
Emka901 napisał
Serdecznie dziękuję 😉
Katarzyna napisał
Tort wyszedl przepyszny!! Biszkopt idealny!! Przepis na stale zagoscil w mojej ksiazce kucharskiej!! Bardzo dziekuje za przepis.
Anna napisał
Wspaniale! Polecam się na przyszłość 🙂 Proszę częstować się przepisami i życzę samych smacznych sukcesów w kuchni :)))
Monika B. napisał
Czy moge zastopic likier Malibu czyms innym?
Anna napisał
Oczywiście 🙂 Możesz zastąpić innym likierem lub alkoholem, albo zupełnie go pominąć 🙂
artur napisał
Witam serdecznie, jestem początkujący cukiernik 😉 Tort z tego przepisu będzie na urodziny dla córki. Mam tylko małą uwagę, w instrukcji przygotowania biszkoptu brak " cukru" Pozdrawiam Artur
Anna napisał
Dziękuję bardzo 🙂 Gdzieś się zagubił ten nieszczęsny cukier, ale już wrócił do przepisu 🙂 Życzę smacznego i wszystkiego najlepszego dla córki 🙂
artur napisał
Dziękuję za życzenia w imieniu córki 😉 Tort wyszedł idealny, pierwszy raz zdążyło się tak, że ani kawałeczek nie został do dnia następnego do porannej kawy 🙂 Dziękuję za super przepis i pozdrawiam
artur napisał
" zdarzyło " miało być, coś telefon podmienil słowa 😉
Anna napisał
To super wiadomość! Mam nadzieję, że przepis zagości na stałe w Waszej domowej cukierni 🙂 Pozdrawiam 🙂
iza napisał
Dziękuję ślicznie za ten przepis. Narzeczony i reszta znajomych nie mogła się najeść tortem. Jest wyśmienity. Koleżanki w mamy pracy pytały czy piekę torty na zamówienia bo tak im smakował. Dodałam te brzoskwinie i większą ilość malibu. Naprawdę był nieziemski 😉
Anna napisał
Izo, bardzo się cieszę, że wszystko się udało i co najważniejsze smakowało 🙂 Czyli, biszkopt masz już opanowany, teraz możesz szaleć ze smakami kremu, a na święta możesz spróbować przygotować tort marcepanowy lub inny dowolny smak. Pozdrawiam serdecznie 🙂
iza napisał
Czy zamiast mango moge dodac brzoskwinie z puszki ?? I Czy można dodać więcej malibu ? Na urodziny narzeczonego chciałam zrobić 😉
Anna napisał
Oczywiście brzoskwinię można dać zamiast mango 🙂 Malibu w większej ilości to bardzo dobry pomysł! oczywiście dla dorosłych zjadaczy 😉 Smacznego i serdeczności dla narzeczonego 🙂
gin napisał
Żółciutkie, słoneczne mango dodaje mu niesamowitego uroku. Takie egzotyczne smaki Ci wyszły, podoba mi się 🙂
deserowo napisał
świetnie wygląda! musi być pyszny 🙂
Anna napisał
Polecam! jest naprawdę pyszny:)
cook & lokk napisał
Ale pięknie wygląda 🙂
Anna napisał
Dziękuję:)