Karmelizowane marchewki to pyszny dodatek do dania głównego, ale nie tylko, to również świetna przekąska lub przegryzka do piwa. Marchewka jest wspaniała, delikatna miękka na zewnątrz, a w środku delikatnie jędrna w pysznej karmelowo-paprykowej otoczce. Kiedy robię karmelizowaną marchewkę, dokładam do niej pietruszkę pokrojoną w plastry, a w sezonie wiosennym, szparagi. Wszystkie te warzywa smakują wybornie, sezon grillowy rozpoczęty, więc karmelizowane warzywa można przygotować również na grillu ogrodowym! Do warzyw podaję sos przygotowany na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem siekanych ziół, cytryny i czosnku warzywa z nim smakują obłędnie!
📖 Przepis
Karmelizowane marchewki
Świetne marchewki karmelizowane ze szparagamki, idelany dodatek do obiadu.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 pęczek młodych marchewek
- 1 pęczek szparagów
- sól morska
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki sezamu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kolorowy pieprz
- ½ średniej cytryny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
- Marchewki umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką, odciąć nać.
- Na blachę położyć papier do pieczenia.
- Marchewki osuszyć, polać olejem, a następnie posypać wszystkim przyprawami na końcu cukrem i sezamem. Marchewki ułożyć na papierze, wstawić do gorącego piekarnika, piec z około 20 minut
- Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, lekko posolić, dodać do marchewek na 5 minut przed wyjąciem ich z piekarniak. Po wyjęciu z piekarnika skropić sokiem z cytryny.
📋 Notatki
Szparagi nie potrzebują 20 minut pieczenia, wystarczy im 5 minut!
Anita napisał
I jeszcze szparagi. Ale bym pochrupała ten duecik:)
Anna napisał
Koniecznie!!! może dziś do obiadu:)
ach! napisał
Brzmi tak nieskomplikowanie, że chyba spróbuję 😉
Anna napisał
Aniu, koniecznie, marchewki, szparagi, pietruszka naprawdę są PYSZNE:) takie niepozorne, a po upieczeniu...mniam:)
amgdalena napisał
Ale cudo! Wygląda tak smakowicie i ładnie, uwielbiam zdrowe przekąski 🙂
Anna napisał
Polecam, warzywa przygotowywane w ten sposób są przepyszne!!! Pozdrawiam 🙂