Kluseczki chiang mai to pyszna zupa tajska na mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej pasty curry. Czosnek, kolendra, cukier trzcinowy, dymka to składniki, w które musicie się zaopatrzyć. Oryginalna potrawa podawana jest z makaronem pszennym, który zastąpiłam ryżowym, a kurczaka, krewetkami. Kuchnia tajska pozwala na swobodę komponowania potraw, więc wykorzystałam ją i w tym wypadku:).
Danie jest pyszne, pełne aromatu, w którym harmonijnie mieszają się różne smaki. Słodki miesza się ze słonym, ostry, a odrobina delikatnej kwaśnej nutki spina całość. Do zupy oprócz gotowanego makaronu ryżowego, dodajemy makaron ryżowy smażony na głębokim oleju. Makaron taki nadaje dodatkowej faktury i urozmaica konsystencję zupy. Cebulka w wersji prażonej i zielona aromatyczna dymka nadaje zupie cudownego świeżego smaku. Koniecznie wypróbujcie, smakosze kuchni tajskiej powinni być zadowoleni!
📖 Przepis
Kluseczki chiang mai
🥘 Składniki
- 1 duża cebula
- 250 g makaronu ryżowego (grubego)
- 50 g cienkiego makaronu ryżowego
- 3 małe zielone cebulki dymki
- 1 pęczek siekanej (świeżej kolendry)
- 4 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 500 ml wody
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
- 3 łyżki soku z limonki
- płatki papryczki chilli do smaku lub świeża papryczka chilli drobno pokrojona
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 24 średnie krewetki (najlepiej, aby były surowe, szare)
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Cebulę przekroić na pół, a następnie na cienkie piórka. W dużym rondlu lub woku rozgrzać olej, na rozgrzany olej, porcjami wrzucać cienki makaron ryżowy, smażyć przez kilka sekund, chrupiący makaron wyjąć na ręcznik papierowy.
- Następnie na olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, smażyć na złoto-brązowy kolor, również osuszyć na ręczniku papierowym.
- Olej można przelać do słoiczka ( przecedzić przez sitko ) i zostawić do następnego dania.
- W garnku zagotować wodę, zdjąć garnek z ognia, wrzucić makaron przykryć pokrywką, pozostawić na około 5 minut, następnie odcedzić.
- W woku rozgrzać odrobinę oleju, dodać imbir, czerwone curry, zmiażdżony czosnek i kurkumę, dodać wodę i mleczko kokosowe doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 3 minuty.
- Dodać krewetki, gotować 5 minut, następnie dodać sos rybny, sos sojowy, cukier, sok z limonki, dokładnie wymieszać. Dodać siekaną kolendrę, pozostawić łyżkę kolendry do dekoracji.
- Do miseczek nałożyć porcje ugotowanego makaronu ryżowego, nalać porcję zupy, posypać spora ilością chrupiącego makaronu, smażoną cebulką, płatkami chilli i siekaną kolendrą i dymką.
- Smacznego!
Comments
No Comments