Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt bezglutenowy

Aktualizacja: 19 cze, 2020 · Opublikowany: 30 mar, 2015 · przez Anna · 110 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy. O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealny. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty zabieg i zawsze się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Rzucanie sprawia, że jego wierzch jest równiutki i nie opada.

Do przygotowania ciasta można użyć jajek kurzych, jeśli nie macie uczulenia na nie, a będziecie potrzebować ich 5 sztuk. Natomiast osoby mające uczulenie na jajka kurze zastępują je 17 jajeczkami przepiórczymi.

Pamiętajcie, aby biszkopt bezglutenowy pięknie się udał, jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Należy więc wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby się ogrzały. Można też zastosować błyskawiczną metodę, a mianowicie jajka ocieplić poprzez umieszczenie w misce z ciepłą wodą, kilkanaście minut wystarczy. Białka powinny być dobrze ubite, zanim zaczniemy dodawać do nich cukier, a cukier należy dodawać łyżka po łyżce, ciągle ubijając pianę. Jeszcze jedna ważna sprawa! Na samym końcu, kiedy mieszamy mąkę z ubitą masą, trzeba zrobić to bardzo ostrożnie i delikatnie, ale sprawnie, aby piana opadła jak najmniej. Życzę smacznego!

📖 Przepis

biszkopt bezglutenowy
Print Pin
4,74 z 19 głosów

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy z opcją bez jaj kurzych, pyszny, lekko wilgotny idealna baza do tortu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 sztuk jajek kurzych (lub 17 jajeczek przepiórczych, koniecznie w temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, w przypadku rozdzielania jajek przepiórczych jest to dość pracochłonne i niełatwe, ponieważ maleńkie skorupki są bardzo twarde i trzeba pomóc sobie nożem.
  • Białka ubić na sztywną pianę do której należy zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez 2 minuty.
  • Następnie dodać żółtka, jedno po drugim (w przypadku jajek przepiórczych dodać je w kilku turach), dalej miksować na średnich obrotach.
  • Na końcu dodać wymieszane mąki w dwóch porcjach, najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników. Zróbcie to bardzo delikatnie aby piana jak najmniej opadła.
  • Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
  • Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tz. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości koło 60 cm (w formie), odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Kiedy biszkopt jest już zimny odkrawamy brzegi nożem i odpinamy obręcz, wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy poziomo na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 🙂
  • Smacznego!

📋 Notatki

Biszkopt można mrozić.
biszkopt bezglutenowy

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,74 from 19 votes (8 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Nina napisał

    11 maja, 2018 at 1:44 pm

    Witam już podaje tylko ja mam jedną make jakiś mix mak długość 32cm a szerokość 26cm a czy mogłabym przepis w łyżkach prosić pozdtawiam

    Odpowiedz
    • Nina napisał

      11 maja, 2018 at 4:08 pm

      Witam zrobiłam eksperyment dałam 10czubatych łyżek mąki tej mix 10czubatych łyżek cukru 10jajek zrobiłam tak jak w przepisie białka oddzielnie ubilam pianę dałam po trochu cukru ubijalam dalej na koniec przesianą mąkę mix powolutku mieszalam.wlałam delikatnie na blaszke piekłam w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem 40minut. Rzuciłam o podłogę. Wyrósł na całą blachę i środek nie opadł jest rowniutki. Dziękuję pozdrawiam ??

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        11 maja, 2018 at 10:04 pm

        Wspaniale i dziękuję za informację to bardzo cenne doświadczenie 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam gorąco 🙂

        Odpowiedz
  2. Nina napisał

    10 maja, 2018 at 1:31 pm

    Witam ja mam pytanie odnośnie na prostokątna blachę muszę podwoić składniki make koleżanka kazała mi kupić która jest mieszanką mąk bezglutenowych jakie proporcje mąki mam dac bo bedize to jedna maka ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2018 at 8:31 pm

      Dzień dobry, jak duża jest blacha, jakie ma wymiary? Bez wymiarów firmy to trudno powiedzieć czy trzeba składniki podwoić czy może wystarczy zwiekszyć tylko o 1/2...

      Odpowiedz
  3. Agata napisał

    26 kwietnia, 2018 at 10:27 pm

    czy można do biszkoptu dodać kakao, żeby zrobić ciemny biszkopt? Jeśli tak, to w jakiej ilosci?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 kwietnia, 2018 at 10:48 pm

      Tak można, proszę dodać 30 g gorzkiego kakao i zmniejszyć ilość mąki kukurydzianej do 60 g (w przepisie jest 3/4 szklanki, co wychodzi około 90 g), kakao dodać razem z mąkami. Pozdrawiam ??

      Odpowiedz
      • Agata napisał

        04 maja, 2018 at 11:29 am

        Dziękuję. Biszkopt wyszedł pyszny, pulchny i wilgotny ?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          04 maja, 2018 at 9:29 pm

          Wspaniale 🙂 Życzę więc smacznego i polecam się na przyszłość 🙂

          Odpowiedz
  4. aga napisał

    11 listopada, 2017 at 8:38 pm

    upieklam bisykopt ale niestety po przecieciu sie kruszyl+ gorna warstwa rozpadla sie na kawalki. jakie bledy moglam popelnic. piana byla bardzo dobrze ubita a w piekarniku malo wyrosl. praktzcznie bylo go tyle co przed pieczeniem

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 listopada, 2017 at 10:42 am

      Bardzo mi przykro 🙁
      Piana z białek utrzymuje cały biszkopt i pozwala mu rosnąć, więc jest to bardzo ważne, żeby ubić ją tak jak na bezę, czyli bardzo sztywno. Jeśli piana była tak ubita to może podczas mieszania jej zbyt mocno opadła i później nie miała siły, aby unieść biszkopt. Pianę z białek należy bardzo delikatnie mieszać z ciastem, jeśli będzie mieszana zbyt długo i energicznie to niestety biszkopt nie uda się:(
      Temperatura pieczenia też ma znaczenie, każdy piekarnik piecze inaczej i tego trzeba również pilnować, może Twój piekarnik zaniża temperaturę? Warto sprawdzić to przy pomocy dodatkowego termometru, mój niestety taki jest, że ustawiona temperatura jest zaniżona o 30-40 st C, ale pomógł dodatkowy termometr wewnętrzny.
      Mam nadzieję, że następnym razem biszkopt uda się tak jak należy!
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  5. Ewa napisał

    05 listopada, 2017 at 12:17 pm

    Czy ilość cukru ma znaczenie, czy można dodać mniej? Moja rodzina jest bardzo "wytrawna" 🙂 i we wszystkich przepisach redukuję ilość cukru przynajmniej o połowę. Biszkoptu jeszcze nigdy nie piekłam, z wyłączeniem wczoraj, kiedy wyszedł mi zamiast biszkoptu naleśnik :-)))) Robiłam z innego przepisu 😉
    Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jajka mam już rozbite :-)))))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 listopada, 2017 at 6:16 pm

      W przypadku biszkoptu ilość cukru ma znaczenie, cukier utrzymuje pianę z białek, która to daje siłę do wyrastania i puszystość biszkoptu. Biszkopt po upieczeniu nie jest słodki, ale zawsze można przygotować mniej słodki krem do tortu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  6. Dorota napisał

    19 października, 2017 at 10:25 am

    Piekłam kiedyś taki biszkopt, jedyna różnica była w ilości mąki kukurydzianej - miałam 2/3 szklanki, a nie 3/4. Biszkopt był ładnie wyrośnięty, ale trochę się kruszył i był dość suchy. Chciałam spróbować ten przepis, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie jeszcze bardziej suche z większą ilością mąki? Czy to może zależeć od rodzaju mąki? (używałam mąki kukurydzianej Melvit), od wielkości jajek?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2017 at 8:46 pm

      Proporcje opracowałam na podstawie przepisu na biszkopt idealny i te 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, to ilość, która jest idealna do tego przepisu 🙂 Proszę pamiętać, żeby przy odmierzaniu mąki nie ubijać jej w szklance. Mąka raczej nie powinna wpływać na wilgotność biszkoptu, choć jeśli mąka będzie gruba, a nie drobniutka to taka mąka z pewnością zmieni strukturę ciasta. Wielkość jajek do tego przepisu powinna być średnia i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt ten jest lekko wilgotny i bardzo smaczny. Proszę pamiętać, żeby całkowicie wystudzić biszkopt przed krojeniem, w ten sposób unikniemy kruszenia się ciasta (wałkowania pod nożem). Proszę również kontrolować czas pieczenia, nie można przepiec biszkoptu, bo wtedy będzie przesuszony. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • Dorota napisał

        19 października, 2017 at 9:59 pm

        Bardzo dziękuję, spróbuję! Również pozdrawiam ?

        Odpowiedz
  7. Mariola napisał

    16 września, 2017 at 9:59 am

    A czy zamiast cukru można dać ksylitol???

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2017 at 8:21 pm

      Tak, można 🙂 Należy pamiętać o bardzo dobrym ubiciu białek, a następnie dodaniu ksylitolu łyżka po łyżce do ubicia błyszczącej bezy! Mam nadzieję, że biszkopt uda się wspaniale, pozdrawiam.

      Odpowiedz
  8. Anita napisał

    11 sierpnia, 2017 at 12:53 pm

    Chodzi o zwykłą mąkę kukurydziana czy skrobię?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 sierpnia, 2017 at 5:00 pm

      Dzień dobry. Chodzi o mąkę kukurydzianą tak jak jest w przepisie! Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że biszkopt/tort będzie smakował 🙂

      Odpowiedz
  9. alicja gumna napisał

    25 czerwca, 2017 at 1:08 pm

    również dziś upiekłam ten biszkopt wyszedł idealny ale pokusiłam się o rzucenie go z pewnej wysokości i mi ię kawałek odłamało od boku tortownicy .pewnie dlatego że nie wysmarowałam boków, hciałam żeby przywierała do boków a o dlatego że chcę go zrobić z galaretką

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2017 at 7:18 pm

      To, że nie posmarowałaś boków to dobrze i to na pewno nie było przyczyną odłamania się biszkoptu, może raczej spowodowała to tortownica, która ma słabe zapięcie...u mnie tak się też kiedyś zdarzyło. Mam jednak nadzieję, że ciasto uda się wspaniale i będzie smakowało 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  10. Barbara napisał

    17 czerwca, 2017 at 8:19 pm

    Upiekłam i wyszedł idealny. na biszkopt wyłożyłam piankę ubitą z mleczka kokosowego połączonego z tężejącą galaretką, na to truskawki i całość zalałam galaretką. pyszne! Dziękuję za przepis!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 czerwca, 2017 at 8:23 pm

      Bardzo proszę 🙂 Wspaniała propozycja z mleczkiem kokosowym, galaretką i truskawkami, pycha! Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  11. Zenzero napisał

    15 maja, 2017 at 3:28 pm

    Nigdy w życiu nie wyszedł mi tak piękny biszkopt bezglutenowy jak z tego przepisu. Jestem zachwycona. Oczywiście jak podała pani Ania ubite dobrze białka, to podstawa sukcesu. Po dodaniu juz całego cukru piana musi być sztywna jak na bezy i mienić się perłowo. Po upieczeniu był oczywiście zrzut na podłogę 😀 Pierwszy raz coś takiego robiłam, ale efekt rewelacyjny, biszkopt nie opadł ani trochę. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 25cm i wyrósł na 4,5cm. Polecam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 maja, 2017 at 5:24 pm

      Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że udał się tak wspaniale. Dziękuję za informację i pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  12. maz napisał

    26 kwietnia, 2017 at 7:13 pm

    5 gwiazdek
    Pycha!!!! super prosty, pieknie rosnie, dzici zjadly pol nim zaczelam mase klasc. Musze znow upiec.
    Dziekuje
    Bardzo polecam!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 kwietnia, 2017 at 9:30 pm

      Fantastycznie! Następnym razem Mama upiecze dwa biszkopty 🙂 jeden do zjedzenia od razu, a drugi na tort 😉 🙂
      Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
      • maz napisał

        05 maja, 2017 at 4:52 pm

        5 gwiazdek
        od tego czasu mam zamowienie na biszkopty poraz trzeci:) bardzo dziekuje bo pycha.
        Prosze mi powiedziec, probowala Pani zrobic paluszki biszkoptowe z tego ciasta?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          05 maja, 2017 at 10:08 pm

          Bardzo się cieszę, że tak posmakował biszkopt 🙂 Nie piekłam placuszków, ale piekłam z tego przepisu cienkie blaty biszkoptowe do tiramisu myślę, że i placuszki wyjdą wspaniale! Pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
  13. -zażenowany napisał

    24 kwietnia, 2017 at 4:36 pm

    5 gwiazdek
    To jest chyba najgorszy przepis na jaki trafiłem podczas całej mojej kulinarnej podróży. TRAGEDIA!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 kwietnia, 2017 at 4:58 pm

      Przykro mi, że Panu biszkopt nie wyszedł (zakładam, że Pan go upiekł), a może wyszedł tylko nie smakuje...? ale proszę się nie martwić, wpadki zdarzają się najlepszym 😉 Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  14. Blondasek83 napisał

    15 kwietnia, 2017 at 2:28 pm

    5 gwiazdek
    Upiekłam, rzuciłam, wyszedł super. Ròwniutki i nieopadnięty.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 kwietnia, 2017 at 7:29 pm

      Fantastycznie:)Życzę Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
  15. Karolina napisał

    13 kwietnia, 2017 at 11:24 am

    Czy można użyć biszkoptu z tego przepisu do sporządzenia keksu biszkoptowego?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2017 at 4:54 pm

      Osobiście nigdy nie piekłam, ale myślę, że można spróbować, ciasto jest mocne więc utrzyma bakalie:)

      Odpowiedz
  16. Gosia napisał

    22 marca, 2017 at 3:25 pm

    Upiekłam i wyszedł jak na obrazku 😉 Jest pyszny i puszysty 🙂 Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 marca, 2017 at 5:24 pm

      Bardzo proszę i smacznego 🙂

      Odpowiedz
  17. Ewa napisał

    11 marca, 2017 at 12:59 pm

    Witam, zrobiłam z tej porcji biszkopciki do tiramisu - są fantastyczne i wyszły ich 3 blaszki :-). Dzięki za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 marca, 2017 at 11:21 pm

      Fantastycznie, ja również robiłam na bazie tego biszkoptu tiramisu, ale upiekłam biszkopt w prostokątnej formie, a następnie przekroiłam go na trzy części 🙂 Biszkopciki to super pomysł! Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  18. lubjemto napisał

    25 lutego, 2017 at 9:27 pm

    5 gwiazdek
    zrobilam jak w przepisie +lyzeczka proszki bezglitenowego wyszedl super

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lutego, 2017 at 9:36 pm

      Świetnie, następnym razem proszę się nie bać i przygotować biszkopt bez proszku do pieczenia zapewniam, że wyjdzie wspaniale! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  19. Ala napisał

    20 lutego, 2017 at 8:07 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiłam biszkopt na podstawie tego przepisu i wyszedł idealnie pod każdym względem. Bardzo smaczny i puszysty, nawet lepszy niż z mąki pszennej. Niie wymagał w ogóle nasączenia. Na drugi dzień po prostu niebo w gębie. Dziękuję za rewelacyjny przepis 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2017 at 9:00 pm

      Bardzo proszę 🙂 Tak, biszkopt rzeczywiście jest lekko wilgotny, zupełnie niepodobny do typowych biszkoptowych wypieków bezglutenowych, cieszę się, że tak bardzo posmakował Ci biszkopt! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  20. Kasia napisał

    11 lutego, 2017 at 3:28 pm

    5 gwiazdek
    Wyszedł idealny ❤ dzięki wielkie ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2017 at 5:16 pm

      Cudownie 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  21. anna napisał

    01 grudnia, 2016 at 8:12 pm

    Co można dac zamiast maki kukurydzianej?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 grudnia, 2016 at 9:37 pm

      Powiem szczerze, że nie piekłam z innej, ale może spróbuj pomieszać mąkę jaglaną z mąką ryżową, mam nadzieję, że sprawdzi się taka mieszanka. Możesz użyć również gotowej mieszanki bezglutenowej 🙂

      Odpowiedz
  22. Kamila napisał

    18 października, 2016 at 8:06 pm

    A gdzie jest proszek do pieczenia

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 października, 2016 at 8:36 pm

      W tym przepis nie ma proszku do pieczenia! Cały biszkopt trzyma się na dobrze ubitych białkach, pięknie rośnie i nie potrzebuje proszku. Proszę go nie dodawać. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Kamila napisał

        18 października, 2016 at 11:00 pm

        5 gwiazdek
        Ok dziękuję za odpowiedz

        Odpowiedz
  23. Honorata napisał

    11 sierpnia, 2016 at 10:57 pm

    Spotkałam się z bardzo podbnym przepisem na "mojewypieki.pl" i tam autorka zabrania rzucania biszkoptu bezglutenowego (z tego i pozostałych przepisów). Uprzedza też, że każdy z nich właśnie opada. Zaryzykowała Pani sama z tym rzucaniem? Piekłam dziś ten biszkopt i nie rzucałam. Opadł.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 sierpnia, 2016 at 11:39 pm

      Nigdy nie piekłam biszkoptu bezglutenowego z przepisu Moje Wypieki i nie mam pojęcia jak się zachowuje tamten biszkopt.. Przepis, który proponuję na swojej stronie, skomponowałam tak, aby można było upiec go bez użycia mieszanek bezglutenowych...piekłam go wielokrotnie i zawsze rzucam nim po upieczeniu 😉 i jest równy jak stół 🙂 Nie polecam czegoś, czego wcześniej sama nie wypróbowałam 🙂 Nie wiem, czy piekła Pani biszkopt z tego, czy z innego przepisu ...ale jeśli cały biszkopt opadł po upieczeniu lub zapadł się po środku, to przyczyną mogło być zbyt słabe ubicie białek, lub problem z temperaturą piekarnika... Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Honorata napisał

        12 sierpnia, 2016 at 10:00 am

        Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozwoliłam sobie zwrócić uwagę na inną stronę ze względu na zbieżność przepisów. Szczerze mówiąc, dotąd korzystałam z przepisów właśnie ze wspomnianej przeze mnie strony. Wczoraj poproszono mnie o tort z biszkoptem bezglutenowym. Od razu sięgnęłam po przepis MW. Dopiero potem szukałam gdzie indziej i z uwagi na duże podobieństwo, chciałam skonfrontować opinie. Tym bardziej byłam zaskoczona, bo autorka MW również piecze biszkopt rzucany z tych samych co Pani proporcji, który aktualnie sama wykonuję na własne potrzeby, jednak tego bezglutenowego odradza rzucać 🙂 Jeśli chodzi o ten właśnie biszkopt, upiekłam go z przepisu MW (odrobinę inne proporcje, bo 2/3 mąki kukurydzianej i 1/3 mąki ziemniaczanej). Biszkopt w piecu był wysoki, piękny, po wyciągnięciu opadł z czasem na środku. Zastanawiam się jeszcze czy to nie wina odrobiny żółtka, która została w białku przed ubiciem. A w ogóle, to nie miałam zamiaru Pani urazić porównując do innej autorki, mam nadzieję, że tego nie zrobiłam 😉 Jestem totalną amatorką, więc zdanie każdej doświadczonej w tej dziedzinie osoby jest dla mnie ważne 🙂 Pozdrawiam!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          12 sierpnia, 2016 at 6:52 pm

          Pani Honorato, absolutnie nie uraziła mnie Pani 🙂 Wspomniała Pani o przepisie na klasyczny biszkopt, który można znaleźć na mojej stronie i na stronie Moje Wypieki, ten biszkopt jest rewelacyjny i ja sama "zaczerpnęłam" go właśnie z tamtej strony, bo uważam, że to jeden z najlepszych, łatwych i niezawodnych przepisów! Warto z niego korzystać:)
          Biszkopty są wypiekiem dość kapryśnym i nawet z najlepszego przepisu może wyjść zakalec jeśli np. jajka będą zimne lub tak jak w Pani przypadku białko będzie zanieczyszczone żółtkiem, wtedy piana nie ubije się, tak jak należy i może nie utrzymać biszkoptu. Innym powodem opadania może być temperatura piekarnika, a te bywają różne i często wskazują inną temperaturę, niż jest w rzeczywistości. Polecam kupić sobie za kilka złotych termometr przenośny, wstawić na środkową półkę i sprawdzić jaka temperatura jest w rzeczywistości. Jakiś czas temu mój piekarnik zepsuł się i po naprawie ciągle było coś niedopieczone...po włożeniu termometru do środka okazało się, że temperatura różni się o 90 st C!!! czyli na pokrętle ustawiałam 260, a w rzeczywistości w środku było tylko 170 st C. To ekstremalny przypadek, ale podobne przypadki zdarzają się dość często, a wynika to z eksploatacji sprzętu 🙂
          Serdecznie zapraszam do częstowania się przepisami i zawsze służę pomocą. Pozdrawiam gorąco 🙂

          Odpowiedz
  24. marcela napisał

    02 maja, 2016 at 8:18 pm

    ile cm ma forma? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 maja, 2016 at 8:36 pm

      Forma w której ja piekłam miała 23 cm średnicy 🙂

      Odpowiedz
  25. Ewa napisał

    23 listopada, 2015 at 3:34 pm

    Mogę prosić o podanie poprawnej ilości mąki kukurydzianej? Jest 2/4 czyli 1/2 - czy ostatecznie to ma być pół, czy np. 3/4? 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2015 at 5:29 pm

      Witaj Ewo, bardzo przepraszam ze pomyłkę (przy przenoszeniu przepisu do nowego formularza) wkradł się błąd 🙁 Oczywiście powinno być 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 🙂 Pozdrawiam serdecznie i smacznego!

      Odpowiedz
      • Ewa napisał

        24 listopada, 2015 at 8:24 pm

        Dzięki, pewnie w tym tygodniu wypróbuję przepis 🙂

        Odpowiedz
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.