Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy. O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z mam dziecka uczulonego na gluten, jajka kurze i nabiał! To dość duże wyzwanie, ale udało się! Muszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealny. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty zabieg i zawsze się sprawdza. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy biszkopt (w formie) z wysokości około 60 cm na podłogę. Rzucanie sprawia, że jego wierzch jest równiutki i nie opada.
Do przygotowania ciasta można użyć jajek kurzych, jeśli nie macie uczulenia na nie, a będziecie potrzebować ich 5 sztuk. Natomiast osoby mające uczulenie na jajka kurze zastępują je 17 jajeczkami przepiórczymi.
Pamiętajcie, aby biszkopt bezglutenowy pięknie się udał, jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Należy więc wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby się ogrzały. Można też zastosować błyskawiczną metodę, a mianowicie jajka ocieplić poprzez umieszczenie w misce z ciepłą wodą, kilkanaście minut wystarczy. Białka powinny być dobrze ubite, zanim zaczniemy dodawać do nich cukier, a cukier należy dodawać łyżka po łyżce, ciągle ubijając pianę. Jeszcze jedna ważna sprawa! Na samym końcu, kiedy mieszamy mąkę z ubitą masą, trzeba zrobić to bardzo ostrożnie i delikatnie, ale sprawnie, aby piana opadła jak najmniej. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Biszkopt bezglutenowy
🥘 Składniki
- 5 sztuk jajek kurzych (lub 17 jajeczek przepiórczych, koniecznie w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Białka oddzielić od żółtek, w przypadku rozdzielania jajek przepiórczych jest to dość pracochłonne i niełatwe, ponieważ maleńkie skorupki są bardzo twarde i trzeba pomóc sobie nożem.
- Białka ubić na sztywną pianę do której należy zacząć dodawać łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez 2 minuty.
- Następnie dodać żółtka, jedno po drugim (w przypadku jajek przepiórczych dodać je w kilku turach), dalej miksować na średnich obrotach.
- Na końcu dodać wymieszane mąki w dwóch porcjach, najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników. Zróbcie to bardzo delikatnie aby piana jak najmniej opadła.
- Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
- Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tz. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości koło 60 cm (w formie), odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Kiedy biszkopt jest już zimny odkrawamy brzegi nożem i odpinamy obręcz, wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy poziomo na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 🙂
- Smacznego!
Nina napisał
Witam już podaje tylko ja mam jedną make jakiś mix mak długość 32cm a szerokość 26cm a czy mogłabym przepis w łyżkach prosić pozdtawiam
Nina napisał
Witam zrobiłam eksperyment dałam 10czubatych łyżek mąki tej mix 10czubatych łyżek cukru 10jajek zrobiłam tak jak w przepisie białka oddzielnie ubilam pianę dałam po trochu cukru ubijalam dalej na koniec przesianą mąkę mix powolutku mieszalam.wlałam delikatnie na blaszke piekłam w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem 40minut. Rzuciłam o podłogę. Wyrósł na całą blachę i środek nie opadł jest rowniutki. Dziękuję pozdrawiam ??
Anna napisał
Wspaniale i dziękuję za informację to bardzo cenne doświadczenie 🙂 Życzę smacznego i pozdrawiam gorąco 🙂
Nina napisał
Witam ja mam pytanie odnośnie na prostokątna blachę muszę podwoić składniki make koleżanka kazała mi kupić która jest mieszanką mąk bezglutenowych jakie proporcje mąki mam dac bo bedize to jedna maka ?
Anna napisał
Dzień dobry, jak duża jest blacha, jakie ma wymiary? Bez wymiarów firmy to trudno powiedzieć czy trzeba składniki podwoić czy może wystarczy zwiekszyć tylko o 1/2...
Agata napisał
czy można do biszkoptu dodać kakao, żeby zrobić ciemny biszkopt? Jeśli tak, to w jakiej ilosci?
Anna napisał
Tak można, proszę dodać 30 g gorzkiego kakao i zmniejszyć ilość mąki kukurydzianej do 60 g (w przepisie jest 3/4 szklanki, co wychodzi około 90 g), kakao dodać razem z mąkami. Pozdrawiam ??
Agata napisał
Dziękuję. Biszkopt wyszedł pyszny, pulchny i wilgotny ?
Anna napisał
Wspaniale 🙂 Życzę więc smacznego i polecam się na przyszłość 🙂
aga napisał
upieklam bisykopt ale niestety po przecieciu sie kruszyl+ gorna warstwa rozpadla sie na kawalki. jakie bledy moglam popelnic. piana byla bardzo dobrze ubita a w piekarniku malo wyrosl. praktzcznie bylo go tyle co przed pieczeniem
Anna napisał
Bardzo mi przykro 🙁
Piana z białek utrzymuje cały biszkopt i pozwala mu rosnąć, więc jest to bardzo ważne, żeby ubić ją tak jak na bezę, czyli bardzo sztywno. Jeśli piana była tak ubita to może podczas mieszania jej zbyt mocno opadła i później nie miała siły, aby unieść biszkopt. Pianę z białek należy bardzo delikatnie mieszać z ciastem, jeśli będzie mieszana zbyt długo i energicznie to niestety biszkopt nie uda się:(
Temperatura pieczenia też ma znaczenie, każdy piekarnik piecze inaczej i tego trzeba również pilnować, może Twój piekarnik zaniża temperaturę? Warto sprawdzić to przy pomocy dodatkowego termometru, mój niestety taki jest, że ustawiona temperatura jest zaniżona o 30-40 st C, ale pomógł dodatkowy termometr wewnętrzny.
Mam nadzieję, że następnym razem biszkopt uda się tak jak należy!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ewa napisał
Czy ilość cukru ma znaczenie, czy można dodać mniej? Moja rodzina jest bardzo "wytrawna" 🙂 i we wszystkich przepisach redukuję ilość cukru przynajmniej o połowę. Biszkoptu jeszcze nigdy nie piekłam, z wyłączeniem wczoraj, kiedy wyszedł mi zamiast biszkoptu naleśnik :-)))) Robiłam z innego przepisu 😉
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo jajka mam już rozbite :-)))))
Anna napisał
W przypadku biszkoptu ilość cukru ma znaczenie, cukier utrzymuje pianę z białek, która to daje siłę do wyrastania i puszystość biszkoptu. Biszkopt po upieczeniu nie jest słodki, ale zawsze można przygotować mniej słodki krem do tortu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dorota napisał
Piekłam kiedyś taki biszkopt, jedyna różnica była w ilości mąki kukurydzianej - miałam 2/3 szklanki, a nie 3/4. Biszkopt był ładnie wyrośnięty, ale trochę się kruszył i był dość suchy. Chciałam spróbować ten przepis, ale obawiam się, że ciasto wyjdzie jeszcze bardziej suche z większą ilością mąki? Czy to może zależeć od rodzaju mąki? (używałam mąki kukurydzianej Melvit), od wielkości jajek?
Anna napisał
Proporcje opracowałam na podstawie przepisu na biszkopt idealny i te 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, to ilość, która jest idealna do tego przepisu 🙂 Proszę pamiętać, żeby przy odmierzaniu mąki nie ubijać jej w szklance. Mąka raczej nie powinna wpływać na wilgotność biszkoptu, choć jeśli mąka będzie gruba, a nie drobniutka to taka mąka z pewnością zmieni strukturę ciasta. Wielkość jajek do tego przepisu powinna być średnia i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt ten jest lekko wilgotny i bardzo smaczny. Proszę pamiętać, żeby całkowicie wystudzić biszkopt przed krojeniem, w ten sposób unikniemy kruszenia się ciasta (wałkowania pod nożem). Proszę również kontrolować czas pieczenia, nie można przepiec biszkoptu, bo wtedy będzie przesuszony. Mam nadzieję, że wszystko się uda. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dorota napisał
Bardzo dziękuję, spróbuję! Również pozdrawiam ?
Mariola napisał
A czy zamiast cukru można dać ksylitol???
Anna napisał
Tak, można 🙂 Należy pamiętać o bardzo dobrym ubiciu białek, a następnie dodaniu ksylitolu łyżka po łyżce do ubicia błyszczącej bezy! Mam nadzieję, że biszkopt uda się wspaniale, pozdrawiam.
Anita napisał
Chodzi o zwykłą mąkę kukurydziana czy skrobię?
Anna napisał
Dzień dobry. Chodzi o mąkę kukurydzianą tak jak jest w przepisie! Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że biszkopt/tort będzie smakował 🙂
alicja gumna napisał
również dziś upiekłam ten biszkopt wyszedł idealny ale pokusiłam się o rzucenie go z pewnej wysokości i mi ię kawałek odłamało od boku tortownicy .pewnie dlatego że nie wysmarowałam boków, hciałam żeby przywierała do boków a o dlatego że chcę go zrobić z galaretką
Anna napisał
To, że nie posmarowałaś boków to dobrze i to na pewno nie było przyczyną odłamania się biszkoptu, może raczej spowodowała to tortownica, która ma słabe zapięcie...u mnie tak się też kiedyś zdarzyło. Mam jednak nadzieję, że ciasto uda się wspaniale i będzie smakowało 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Barbara napisał
Upiekłam i wyszedł idealny. na biszkopt wyłożyłam piankę ubitą z mleczka kokosowego połączonego z tężejącą galaretką, na to truskawki i całość zalałam galaretką. pyszne! Dziękuję za przepis!!!
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Wspaniała propozycja z mleczkiem kokosowym, galaretką i truskawkami, pycha! Pozdrawiam serdecznie!
Zenzero napisał
Nigdy w życiu nie wyszedł mi tak piękny biszkopt bezglutenowy jak z tego przepisu. Jestem zachwycona. Oczywiście jak podała pani Ania ubite dobrze białka, to podstawa sukcesu. Po dodaniu juz całego cukru piana musi być sztywna jak na bezy i mienić się perłowo. Po upieczeniu był oczywiście zrzut na podłogę 😀 Pierwszy raz coś takiego robiłam, ale efekt rewelacyjny, biszkopt nie opadł ani trochę. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 25cm i wyrósł na 4,5cm. Polecam
Anna napisał
Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że udał się tak wspaniale. Dziękuję za informację i pozdrawiam serdecznie 🙂
maz napisał
Pycha!!!! super prosty, pieknie rosnie, dzici zjadly pol nim zaczelam mase klasc. Musze znow upiec.
Dziekuje
Bardzo polecam!!!
Anna napisał
Fantastycznie! Następnym razem Mama upiecze dwa biszkopty 🙂 jeden do zjedzenia od razu, a drugi na tort 😉 🙂
Pozdrawiam gorąco!
maz napisał
od tego czasu mam zamowienie na biszkopty poraz trzeci:) bardzo dziekuje bo pycha.
Prosze mi powiedziec, probowala Pani zrobic paluszki biszkoptowe z tego ciasta?
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że tak posmakował biszkopt 🙂 Nie piekłam placuszków, ale piekłam z tego przepisu cienkie blaty biszkoptowe do tiramisu myślę, że i placuszki wyjdą wspaniale! Pozdrawiam serdecznie 🙂
-zażenowany napisał
To jest chyba najgorszy przepis na jaki trafiłem podczas całej mojej kulinarnej podróży. TRAGEDIA!
Anna napisał
Przykro mi, że Panu biszkopt nie wyszedł (zakładam, że Pan go upiekł), a może wyszedł tylko nie smakuje...? ale proszę się nie martwić, wpadki zdarzają się najlepszym 😉 Pozdrawiam gorąco 🙂
Blondasek83 napisał
Upiekłam, rzuciłam, wyszedł super. Ròwniutki i nieopadnięty.
Anna napisał
Fantastycznie:)Życzę Wesołych Świąt!
Karolina napisał
Czy można użyć biszkoptu z tego przepisu do sporządzenia keksu biszkoptowego?
Anna napisał
Osobiście nigdy nie piekłam, ale myślę, że można spróbować, ciasto jest mocne więc utrzyma bakalie:)
Gosia napisał
Upiekłam i wyszedł jak na obrazku 😉 Jest pyszny i puszysty 🙂 Dziękuję 🙂
Anna napisał
Bardzo proszę i smacznego 🙂
Ewa napisał
Witam, zrobiłam z tej porcji biszkopciki do tiramisu - są fantastyczne i wyszły ich 3 blaszki :-). Dzięki za przepis.
Anna napisał
Fantastycznie, ja również robiłam na bazie tego biszkoptu tiramisu, ale upiekłam biszkopt w prostokątnej formie, a następnie przekroiłam go na trzy części 🙂 Biszkopciki to super pomysł! Pozdrawiam.
lubjemto napisał
zrobilam jak w przepisie +lyzeczka proszki bezglitenowego wyszedl super
Anna napisał
Świetnie, następnym razem proszę się nie bać i przygotować biszkopt bez proszku do pieczenia zapewniam, że wyjdzie wspaniale! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ala napisał
Zrobiłam biszkopt na podstawie tego przepisu i wyszedł idealnie pod każdym względem. Bardzo smaczny i puszysty, nawet lepszy niż z mąki pszennej. Niie wymagał w ogóle nasączenia. Na drugi dzień po prostu niebo w gębie. Dziękuję za rewelacyjny przepis 🙂
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Tak, biszkopt rzeczywiście jest lekko wilgotny, zupełnie niepodobny do typowych biszkoptowych wypieków bezglutenowych, cieszę się, że tak bardzo posmakował Ci biszkopt! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Kasia napisał
Wyszedł idealny ❤ dzięki wielkie ?
Anna napisał
Cudownie 🙂 Pozdrawiam!
anna napisał
Co można dac zamiast maki kukurydzianej?
Anna napisał
Powiem szczerze, że nie piekłam z innej, ale może spróbuj pomieszać mąkę jaglaną z mąką ryżową, mam nadzieję, że sprawdzi się taka mieszanka. Możesz użyć również gotowej mieszanki bezglutenowej 🙂
Kamila napisał
A gdzie jest proszek do pieczenia
Anna napisał
W tym przepis nie ma proszku do pieczenia! Cały biszkopt trzyma się na dobrze ubitych białkach, pięknie rośnie i nie potrzebuje proszku. Proszę go nie dodawać. Pozdrawiam 🙂
Kamila napisał
Ok dziękuję za odpowiedz
Honorata napisał
Spotkałam się z bardzo podbnym przepisem na "mojewypieki.pl" i tam autorka zabrania rzucania biszkoptu bezglutenowego (z tego i pozostałych przepisów). Uprzedza też, że każdy z nich właśnie opada. Zaryzykowała Pani sama z tym rzucaniem? Piekłam dziś ten biszkopt i nie rzucałam. Opadł.
Anna napisał
Nigdy nie piekłam biszkoptu bezglutenowego z przepisu Moje Wypieki i nie mam pojęcia jak się zachowuje tamten biszkopt.. Przepis, który proponuję na swojej stronie, skomponowałam tak, aby można było upiec go bez użycia mieszanek bezglutenowych...piekłam go wielokrotnie i zawsze rzucam nim po upieczeniu 😉 i jest równy jak stół 🙂 Nie polecam czegoś, czego wcześniej sama nie wypróbowałam 🙂 Nie wiem, czy piekła Pani biszkopt z tego, czy z innego przepisu ...ale jeśli cały biszkopt opadł po upieczeniu lub zapadł się po środku, to przyczyną mogło być zbyt słabe ubicie białek, lub problem z temperaturą piekarnika... Pozdrawiam serdecznie!
Honorata napisał
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozwoliłam sobie zwrócić uwagę na inną stronę ze względu na zbieżność przepisów. Szczerze mówiąc, dotąd korzystałam z przepisów właśnie ze wspomnianej przeze mnie strony. Wczoraj poproszono mnie o tort z biszkoptem bezglutenowym. Od razu sięgnęłam po przepis MW. Dopiero potem szukałam gdzie indziej i z uwagi na duże podobieństwo, chciałam skonfrontować opinie. Tym bardziej byłam zaskoczona, bo autorka MW również piecze biszkopt rzucany z tych samych co Pani proporcji, który aktualnie sama wykonuję na własne potrzeby, jednak tego bezglutenowego odradza rzucać 🙂 Jeśli chodzi o ten właśnie biszkopt, upiekłam go z przepisu MW (odrobinę inne proporcje, bo 2/3 mąki kukurydzianej i 1/3 mąki ziemniaczanej). Biszkopt w piecu był wysoki, piękny, po wyciągnięciu opadł z czasem na środku. Zastanawiam się jeszcze czy to nie wina odrobiny żółtka, która została w białku przed ubiciem. A w ogóle, to nie miałam zamiaru Pani urazić porównując do innej autorki, mam nadzieję, że tego nie zrobiłam 😉 Jestem totalną amatorką, więc zdanie każdej doświadczonej w tej dziedzinie osoby jest dla mnie ważne 🙂 Pozdrawiam!
Anna napisał
Pani Honorato, absolutnie nie uraziła mnie Pani 🙂 Wspomniała Pani o przepisie na klasyczny biszkopt, który można znaleźć na mojej stronie i na stronie Moje Wypieki, ten biszkopt jest rewelacyjny i ja sama "zaczerpnęłam" go właśnie z tamtej strony, bo uważam, że to jeden z najlepszych, łatwych i niezawodnych przepisów! Warto z niego korzystać:)
Biszkopty są wypiekiem dość kapryśnym i nawet z najlepszego przepisu może wyjść zakalec jeśli np. jajka będą zimne lub tak jak w Pani przypadku białko będzie zanieczyszczone żółtkiem, wtedy piana nie ubije się, tak jak należy i może nie utrzymać biszkoptu. Innym powodem opadania może być temperatura piekarnika, a te bywają różne i często wskazują inną temperaturę, niż jest w rzeczywistości. Polecam kupić sobie za kilka złotych termometr przenośny, wstawić na środkową półkę i sprawdzić jaka temperatura jest w rzeczywistości. Jakiś czas temu mój piekarnik zepsuł się i po naprawie ciągle było coś niedopieczone...po włożeniu termometru do środka okazało się, że temperatura różni się o 90 st C!!! czyli na pokrętle ustawiałam 260, a w rzeczywistości w środku było tylko 170 st C. To ekstremalny przypadek, ale podobne przypadki zdarzają się dość często, a wynika to z eksploatacji sprzętu 🙂
Serdecznie zapraszam do częstowania się przepisami i zawsze służę pomocą. Pozdrawiam gorąco 🙂
marcela napisał
ile cm ma forma? 🙂
Anna napisał
Forma w której ja piekłam miała 23 cm średnicy 🙂
Ewa napisał
Mogę prosić o podanie poprawnej ilości mąki kukurydzianej? Jest 2/4 czyli 1/2 - czy ostatecznie to ma być pół, czy np. 3/4? 😉
Anna napisał
Witaj Ewo, bardzo przepraszam ze pomyłkę (przy przenoszeniu przepisu do nowego formularza) wkradł się błąd 🙁 Oczywiście powinno być 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 🙂 Pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Ewa napisał
Dzięki, pewnie w tym tygodniu wypróbuję przepis 🙂