Zapach świeżo pieczonych bułek drożdżowych z owocami i chrupiącą kruszonką potrafi w jednej chwili przenieść nas do rodzinnej kuchni pełnej ciepła i wspomnień. Miękkie, puszyste ciasto skrywa w sobie soczyste owoce, a wierzch pokryty jest złocistą, maślaną posypką, która przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. To połączenie delikatnej słodyczy i owocowej świeżości sprawia, że są idealne zarówno na leniwe, weekendowe śniadanie, jak i na popołudniowy deser do filiżanki kawy czy herbaty. Przygotowanie takich bułeczek to czysta przyjemność - a efekt zachwyci domowników i gości.
Bułki drożdżowe z owocami to przepis uniwersalny, potraktujcie ciasto jako bazę do przygotowania np. bułek z nadzieniem jabłkami i cynamonem. Wspaniałe będą również wypełnione słodkim serem lub masą makową, bawcie się i eksperymentujcie!

Przejdź do:
🍑 Składniki na ciasto drożdżowe

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🥣 Składniki na kruszonkę

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
👩🍳 Wykonanie
Z letniego mleka (pamiętajcie, żeby mleko nie było gorące! temperatura mleka powinna mieć około 35 st C.) i świeżych drożdży przygotować rozczyn. Czyli; do letniego mleka dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby rozczyn urósł. Zanim przygotujecie ciasto, rozczyn musi urosnąć, może to trwać trochę dłużej, jeśli temperatura otoczenia jest niższa. Gdyby drożdże z mlekiem nie wykazywały "życia", to znak, że drożdże są nieaktywne, w takim przypadku trzeba kupić nowe drożdże.

Do miski miksera przesypać składniki suche, wymieszać je, dodać pozostałe składniki wraz z wyrośniętym rozczynem (masło zostawić na później) wymieszać ciasto końcówka typu "hak" przez około 3 minuty, kiedy się połączy dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać do chwili, kiedy ciasto będzie jednolite.
Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć ją pokrywką lub woreczkiem foliowym i odstawić do podwojenia objętości. Może zająć do od godziny do 90 minut, jest to uzależnione od temperatury otoczenia.

Po wyrośnięciu ciasta oddzielić je od brzegów miski ii lekko przerobić ręką. Wyjąć ciasto z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Na blachę położyć papier do pieczenia, przygotowane kulki z ciasta układać z zachowaniem sporych odstępów. Każdą kuleczkę ciasta spłaszczyć dłonią. Blachę z bułkami przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
Kiedy bułki są już napuszone, należy pośrodku każdej zrobić wgłębienie. Można zrobić to dnem szklani lub palcami wygnieść "gniazdko". Do wgłębienia włożyć porcję owoców wcześniej wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Wierzch pomalować wymieszanym jajkiem z mlekiem, obficie posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy przez 25 minut, sprawdzajcie stopień wypieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej!
🥯 Inne przepisy na ciasta drożdżowe
Jeśli kochasz zapach świeżego, domowego wypieku, koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasta i bułki drożdżowe! Miękkie, puszyste i pachnące - idealne na śniadanie, podwieczorek czy słodki poczęstunek. Pieczenie z drożdżami może być łatwiejsze, niż myślisz - przekonaj się sam i rozsmakuj się w domowych wypiekach!
📖 Przepis
Bułki drożdżowe z owocami
🥘 Składniki
- 550 g mąki
- 90 g cukru
- 1 sztuk jajko (duże)
- 2 sztuki żółtka
- 90 g masła (roztopione)
- 20 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka (letnie)
- 16 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 500 g brzoskwiń, śliwek (lub malin)
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 sztuka jajko (roztrzepane z 1 łyżką mleka)
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 130 g mąki
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Z letniego mleka (pamiętajcie, żeby mleko nie było gorące! temperatura mleka powinna mieć około 35 st C.) i świeżych drożdży przygotować rozczyn. Czyli; do letniego mleka dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby rozczyn urósł. Zanim przygotujecie ciasto, rozczyn musi urosnąć, może to trwać trochę dłużej, jeśli temperatura otoczenia jest niższa. Gdyby drożdże z mlekiem nie wykazywały "życia", to znak, że drożdże są nieaktywne, w takim przypadku trzeba kupić nowe drożdże.
- Do miski miksera przesypać składniki suche, wymieszać je, dodać pozostałe składniki wraz z wyrośniętym rozczynem (masło zostawić na później) wymieszać ciasto końcówka typu "hak" przez około 3 minuty, kiedy się połączy dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać do chwili, kiedy ciasto będzie jednolite.
- Wyrobione ciasto zostawić w misce, przykryć ją pokrywką lub woreczkiem foliowym i odstawić do podwojenia objętości. Może zająć do od godziny do 90 minut, jest to uzależnione od temperatury otoczenia.
- Po wyrośnięciu ciasta oddzielić je od brzegów miski ii lekko przerobić ręką. Wyjąć ciasto z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Na blachę położyć papier do pieczenia, przygotowane kulki z ciasta układać z zachowaniem sporych odstępów. Każdą kuleczkę ciasta spłaszczyć dłonią. Blachę z bułkami przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Kiedy bułki są już napuszone, należy pośrodku każdej zrobić wgłębienie. Można zrobić to dnem szklani lub palcami wygnieść "gniazdko". Do wgłębienia włożyć porcję owoców wcześniej wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Wierzch pomalować wymieszanym jajkiem z mlekiem, obficie posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy przez 25 minut, sprawdzajcie stopień wypieczenia, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej!
- Po upieczeniu wyjąć blachę z bułkami, przestudzić przed jedzemiem.























Comments
No Comments