Bułki pszenne jedne z lepszych, jakie jadłam. Miękkie, puszyste, delikatnie i wilgotne po prostu pyszne. Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, ciasto, które pięknie się formuje i szybko wyrasta. Wierzch bułek możecie posypać ulubionymi nasionkami. Mogą to być pestki dyni nasionka słonecznika, sezamu lub mak panuje tutaj pełna dowolność. Bułeczki pasują do wszelkiego rodzaju dodatków, słodkich i słonych, a i bez nich smakują wyśmienicie, polecam!
📖 Przepis
Bułki pszenne
Pyszne, puszyste łatwe bułeczki na śniadanie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 100 ml wody (letnie)
- 110 ml mleka (letnie)
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży świeżych (lub 5 g suchych)
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g masła (bardzo miękkie lub roztopione)
- 350 g mąki pszennej
Do posmarowania bułek
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka wody
- mak (sezam lub inne ulubione ziarenka)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce (kolejność dowolna), ciasto wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin w ciepłe miejsce.
- Nagrzać piekarnik do 230 st C. Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem.
- Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki, układać na blachę zachowując odstępy między bułkami.
- Bułeczki odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w czasie wyrastania bułki powinny być przykryte folią spożywczą. Folię z jednej strony posmarować olejem, naoliwioną stroną przykryć bułki.
- Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem, posypać ulubionym dodatkami.
- Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiec przez około 8 minut.
- Bułki po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Smacznego!
Beata napisał
Bułeczki są pyszne. Piekłam już wiele razy. Dzisiaj też - ciasto już rośnie.
Anna napisał
Wspaniale, smacznego!
Karolina napisał
Dzisiaj ja wypróbuję przepis,ciasto już rośnie.
Anna napisał
Super, smacznego życzę!
Agnieszka napisał
Można ten sam przepis wykorzystać na pizzę?
Anna napisał
Tak, oczywiście, ale zapraszam również do przepisu na pizzę 🙂
Agnieszka napisał
Przepis na bułeczki bardzo łatwy do wykonania. Bułki przepyszne 🙂
Przepis na pizzę również wypróbuje w najbliższym czasie.
Dziękuje :-))