• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bułki na kefirze

Bułki na kefirze

Aktualizacja: 14 maj, 2020 · Opublikowany: 31 sie, 2018 · przez Anna · 48 komentarzy

Skocz do przepisu

Bułki na kefirze to idealne pieczywo na śniadanie lub podwieczorek! Z bułeczek przygotujecie smaczną kanapkę na drugie śniadanie do szkoły. Szkoła zbliża się nieubłaganie i znów zacznie się czas zastanawiania się co dać dziecku na drugie śniadania? Oczywiście nikomu z nas nie chce się codziennie piec świeżych bułeczek. Rano chcemy mieć smaczne i gotowe pieczywo do przygotowania kanapek. Bułki na kefirze są wyjątkowo puszyste, mięciutkie z elastycznym z bardzo smacznym wnętrzem. Ich skórka jest cienka i miękka, ale co najważniejsze bułki zachowują bardzo długo świeżość! Właśnie zjadłam na śniadanie bułkę, którą upiekłam trzy dni temu, bułeczka jest nadal miękka i bardzo dobra.

bulki na kefirze
Bułki na kefirze

Przepis jest bardzo prosty i mało wymagający. Po wyrobieniu dość kleistego ciasta, które najlepiej wyrobić przy pomocy robota kuchennego trzeba uformować bułeczki. Można zrobić to na wiele sposobów. Można podzielić całą porcję ciasta na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Jednak z powodu kleistości ciasta proponuję wersję błyskawiczną ich przygotowania. Polega ona na uformowaniu wałka, oczywiście blat trzeba sowicie podsypać mąką, a następnie należy pokroić go na kawałki. Jest to bardzo szybki sposób i nie wymaga toczenia równych kulek, Zapraszam, koniecznie wypróbujcie przepis!

Jeśli szukacie przepisu na chleb, to zapraszam na chleb z garnka, jest to fantastyczny chleb przy minimalnym wysiłku. Coś na słodki obiad lub podwieczorek, to naleśniki na wodzie gazowanej.

bulki na kefirze
Print Pin
4,66 z 20 głosów

Bułki na kefirze

Miękkie, puszyste i bardzo łatwe do przygotowania.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 50 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 460 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżeczka soli (= 6 g najlepiej soli morskiej)
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli używacie świeżych drożdży, to trzeba przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki włożyć drożdże (świeże) dodać trochę kefiru, miód, całość wymieszać i odstawić na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Jeśli chcecie użyć drożdży suchych, to dodajcie je do mąki.
  • Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrobić gładkie ciasto, ciasto wyrabiać przez 3-4 minuty na średnich obrotach. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujcie więcej mąki. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąka blat i uformować z ciasta długi wałek lekko spłaszczyć, a następnie pokroić na 12 kawałków 6 dużych paluchów. Bułki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st C opcja górnej i dolnej grzałki. Wyrośnięte bułki wstawić do gorącego piekarnika, piec około 15- 20 minut do zarumienienia wierzchu bułek. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć bułki (chwytając za papier) na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Bułki bardzo długo zachowują ścieżość, jeszce trzeciego dnia po upieczeniu były miękkie i smaczne. Oczywiście bułki przechowujemy w chlebaku lub owinięte folią spożywczą, aby nie obsychały. 
bulki na kefirze
bulki na kefirze
« Bajgle
Muffiny jabłkowo-jogurtowe »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Renata napisał

    30 stycznia, 2023 at 2:24 pm

    5 stars
    Witam 👋
    Dziś upiekłam bułeczki kefirowe. Są przepyszne. Dziękuję za przepis. Moja modyfikacja polegała tylko na tym, że posmarowałam żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypałam sezamem. 😋😋😋
    Pozdrawiam 💖

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2023 at 11:08 pm

      Bardzo miło mi to słyszeć, że Tobie również smakują :). Uwielbiam je za smak i za to, że mogę wykorzystać kefir, który stracił "firmową" datę ważności do spożycia, ale jest jeszcze dobry i spożytkować go do tych pysznych bułek.
      Sezam to wspaniały pomysł!
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Marita napisał

    05 czerwca, 2022 at 2:25 pm

    5 stars
    Dzisiaj upiekłam te bułeczki i jest to najlepszy przepis jaki do tej pory wypróbowałam!!Bułeczki są przepyszne oraz lekkie jak puch! Ciasto faktycznie trochę się kleiło do rąk, ale całokształt rekompensuje wszystko! Mega! Przepis zostaje ze mną już na stałe. Nie mogę doczekać się również wypróbowania innych przepisów.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 czerwca, 2022 at 9:08 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 To prawda, że ciasto jest dość klejące i niektórych może to zniechęcić, ale taki jego urok. Po dosypaniu większej ilości mąki powoduje, że bułeczki są bardziej zwarte i nie tak mięciutkie.
      Zapraszam do wypróbowania innych przepisów
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. Iza napisał

    01 stycznia, 2022 at 9:26 am

    Bułki są rewelacyjne! Miałam kefir 2 dni po terminie, a że nie wyrzucam jedzenia, zrobiłam bułeczki. Wyszły pyszne! Fakt, że ciasto bardzo luźne i miałam problem z formowaniem bułek, ale smak i zapach rekompensuje ta niedogodność 🙂 jutro kolejna porcja i na stałe wchodzą do repertuaru 🙂 Do Siego Roku 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2022 at 11:23 am

      Dziękuję :).
      Tak to prawda, ciasto jest dość luźne, ale proszę spróbować wyłożyć je na papier do pieczenia posypany mąka i tam uformować rulon i pociąć go na kawałki, rozsunąć bułeczki i gotowe. Można również upiec bagietkę, ta będzie łatwiejsza do uformowania wersja i też proponuję zrobić to od razu na papierze do pieczenia.
      Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku 🙂

      Odpowiedz
  4. Gocha napisał

    11 czerwca, 2021 at 9:47 pm

    5 stars
    Witam 😁 Przepis jest świetny. Szukałam jakiegoś przepisu by zużyć resztę kefiru i trafiłam tutaj;) Bułki rewelacyjne 🙂 Ręcznie zagniatałam ciasto w rękawiczkach hehehe I mam piec gazowy, więc u mnie bułki były gotowe po około 13 minutach. Dziękuję;) Napewno zrobię bułki nie raz. Chciałabym spróbować na jogurcie greckim:) którego w lodówce pełno. Dziękuję i pozdrawiam 😁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 czerwca, 2021 at 11:13 am

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 Polecam bułki na jogurcie są równie pyszne Bułeczki pszenne na jogurcie, pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  5. Anna napisał

    05 września, 2020 at 8:37 am

    Czy zamiast kefiru może być jogurt?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 września, 2020 at 8:00 pm

      Tak, może być 🙂

      Odpowiedz
  6. Asia napisał

    14 maja, 2020 at 7:54 am

    Zabieram się za pieczenie bułek 😁 byłoby super gdybyś podała w gramach ile soli, łyżeczka łyżeczce nie równa a czasami to właśnie waży smak. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 maja, 2020 at 9:00 pm

      Dopisane 😉 Łyżeczka soli to 6 g. Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  7. Ula napisał

    09 maja, 2020 at 4:24 pm

    5 stars
    Super przepis bułeczki pyszne dziekuje

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 maja, 2020 at 9:20 am

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  8. Kinga napisał

    29 kwietnia, 2020 at 6:26 pm

    Czy jajkiem sie smaruje bułki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:41 pm

      Nie, dodaje się je do ciasta, tak, jak jest napisane w 2 punkcie - wszystkie składniki umieścić w misce.... Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
    • Maria napisał

      05 maja, 2020 at 7:04 am

      5 stars
      Tak, dobrze jest posmarować bulki jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wtedy mają chrupiącą i błyszczącą skórkę, a wewnątrz są mięciutkie.

      Odpowiedz
  9. Katarzyna napisał

    28 kwietnia, 2020 at 1:57 pm

    Pyszne wyszły a wypróbowałam już parę przepisów i zawsze gnioty mi wychodziły. Przepis świetny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 kwietnia, 2020 at 8:35 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  10. Iwona napisał

    05 kwietnia, 2020 at 1:08 pm

    Wyszły pyszne, dziękuję za przepis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2020 at 5:38 pm

      Bardzo się ciesz, że smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  11. Agnieszka napisał

    25 marca, 2020 at 12:53 pm

    Witam, proszę napisać ile trzeba użyć drożdży suchych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 marca, 2020 at 11:32 pm

      Wystarczy płaska łyżeczka.

      Odpowiedz
  12. Gosia kor napisał

    23 marca, 2020 at 4:26 pm

    Czy może być maślanka zamiast kefiru?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2020 at 5:36 pm

      Tak, oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  13. Natalia napisał

    09 marca, 2020 at 11:39 am

    A mąka jakiego typu? może byc 450 ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2020 at 5:30 pm

      Każda biała mąka bardzo dobrze się sprawdza, ale tak, mąka 450 może być,

      Odpowiedz
  14. Katarzyna napisał

    13 lutego, 2020 at 12:50 pm

    Dziękuję ślicznie za odpowiedź, wiem ze ciasto na zakwasie potrzebuje więcej czasu do wyrośnięcia ale to nie problem 😊najważniejsze że można go użyć 😀
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Katarzyna napisał

    12 lutego, 2020 at 8:52 pm

    Witam , czy te bułeczki można zrobić na zakwasie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 lutego, 2020 at 2:43 am

      Tak, można zresztą jak każdy inny chleb, czy bułki. Tylko na zakwasie bułki te nie będą już tak lekkie i puszyste, a przepis trzeba zmodyfikować. Zamiast drożdży trzeba dodać aktywny zakwas (pewnie około 50g), dodać garść mąki więcej, a czas wyrastania przedłużyć o kilka godzin. Nie wiem ile będzie im potrzeba czasu, żeby zakwas uniósł i podwoił ciasto, ale trzeba będzie je obserwować. Smacznego!

      Odpowiedz
  16. Kinga napisał

    17 sierpnia, 2019 at 12:01 pm

    Świeżych drożdży 14g...a ile suchych?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 sierpnia, 2019 at 1:55 pm

      Suchych drożdży 7g

      Odpowiedz
  17. o napisał

    27 lutego, 2019 at 7:09 pm

    jestem w trakcie robienia buleczek. napiszcie tylko piekarnik 200 °C i termoobieg czy grzałki góra dół ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 lutego, 2019 at 9:35 pm

      200 st C z opcją góra dół, a jeśli z termoobiegiem to 190 st C.

      Odpowiedz
  18. gabioszka napisał

    30 stycznia, 2019 at 10:57 pm

    5 stars
    Kochana! Dziękuję za ten cudny przepis... Dziś postanowiłam skorzystać z przepisu... tylko jedyna moja przypadłość, to wsypywania produktów "na oko"... dobrze, że to oko wyrobione. Zmieszałam mąki pół na pół pszenną z gryczaną... Bułki wyszły jak marzenie <3

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 stycznia, 2019 at 11:26 pm

      Bardzo proszę 🙂 i dziękuję za tę cenną wiadomość, bułki z mąką gryczaną muszą być pycha, następnym razem również spróbuję! Muszę powiedzieć, że OKO, to jedna z ważniejszych cech dobrego piekarza! Wspaniale! Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  19. Justyna napisał

    16 stycznia, 2019 at 10:10 pm

    Bułeczki się studzą, ależ pachnie w domu! Już się nie mogę doczekać konsumpcji. Dzięki za kolejny super przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 stycznia, 2019 at 10:13 pm

      Bardzo proszę i polecam się 😃

      Odpowiedz
  20. Natalia napisał

    09 grudnia, 2018 at 10:24 am

    Bułki są pyszne, wczoraj upiekłam i dziś na śniadanie jemy ostatnie sztuki. Za chwilę biorę się za pieczenie kolejnych. Polecam i dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2018 at 10:29 am

      Bardzo proszę i polecam się na przyszłość! Wspaniale, że tak Wam posmakowały 🙂 Miłego dnia <3

      Odpowiedz
  21. Toska napisał

    06 września, 2018 at 10:01 am

    Zapytam czy osoby z cukrzyca typ II mogą nimi się zajadac. Wygladaja apetycznie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2018 at 11:22 am

      Bułki są bardzo smaczne, ale jeśłi chodzi o dietę przy cukrzycy typu II, to białe pieczywo nie jest zalecane 🙁 Proszę jednak skonsultować, to ze swoim lekarzem mam nadzieję, że zezwoli on na jedną domowa bułeczkę 🙂 Życzę zdrowia i pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
    • Moni napisał

      01 grudnia, 2018 at 11:42 am

      Ja przy cukrzycy mieszam mąki, np. owsianą z orkiszową i żytnią pełnoziarnistą. Też dobre wychodzą.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        01 grudnia, 2018 at 12:53 pm

        Dziękuję, to wspaniała wiadomość dla diabetyków 🙂 Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę!

        Odpowiedz
  22. Kasia napisał

    01 września, 2018 at 12:03 pm

    Piękne!
    Bardzo apetycznie się prezentuja.
    Ja też najchętniej bym zamroziła część na kolejne okazje.
    ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2018 at 1:28 pm

      Oczywiście można je zamrozić. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu o oczywiście ?

      Odpowiedz
  23. An etka napisał

    31 sierpnia, 2018 at 11:15 pm

    Aniu, a ja zamrażam część bułek tuż po upieczeniu i wystygnięciu. Chyba i w tym przypadku po rozmrożeniu nie stracą na smaku?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2018 at 11:37 pm

      Spokojnie możesz zamrozić, choć te bułki naprawdę wyjątkowo długo zachowują świeżość ?

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}