Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki z żurawiną

Aktualizacja: 18 maj, 2020 · Opublikowany: 3 kwi, 2020 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Dla wielu z nas minął właśnie trzeci tydzień zamknięcia w domu i to z całą rodziną! To nietypowa i trudna sytuacja, ale jakoś musimy sobie radzić! Jednym ze sposobów na umilenie czasu i poprawę humoru jest dobre jedzenie. Oczywiście nie możemy obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek. Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści!

Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy w pieczeniu. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy w robocie kuchennym, który wyrobi za nas ciasto. Następnie chwila w cieple, aby ciasto wyrosło, a następnie formowanie, do którego można zaprosić domowników. Dzieci małe, jak i te duże bardzo lubią taką pracę w kuchni. Z pewnością wolą to niż np. dyżur przy zmywarce ;)Po krótkim pieczeniu bułki z żurawiną, będą gotowe!

Lekko słodkie z dodatkiem suszonej żurawiny, mięciutkie i oczywiście pyszne! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, wspaniale smakują z masłem i miodem, a dla niektórych najlepsze są z kremem czekoladowym :). Jeśli chcielibyście upiec je z samego rana, żeby jeszcze ciepłe trafiły na stół, to oczywiście można to zrobić. Trzeba tylko ciasto wyrobić wieczorem, następnie od razu po wyrobieniu uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Blaszkę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto w nocy mimo chłodu w lodówce wyrośnie. Następnego dnia rano wyjąć ciasto i dać mu kilkanaście minut na ocieplenie, a następnie upiec.

Czy może być coś lepszego od świeżych pachnących bułek na śniadanie? Koniecznie spróbujcie przygotować je podwieczorek i podajcie z kubkiem kawy lub kakao. Smacznego!

📖 Przepis

bulki z zurawina
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki z żurawiną

Fantastyczne puszyste bułki z suszoną żurawnią, idealne na śniadanie lub podwieczorek
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 14
Przygotowanie 35 minuty minuty
Gotowanie 16 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 570 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g drobnego cukru
  • 250 ml mleka (letnie)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 70 g masła (miękkiego lub roztopionego i przestudzonego)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Dodatkowo

  • 1 małe jajko
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól oraz suche drożdże, (jeśli używacie drożdży świeżych, należy zrobić z nich rozczyn) jajka, mleko i miękkie masło, wyrobić ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Kiedy ciasto będzie gładkie i dobrze wyrobione dodajemy żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następie przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto na naoliwiony blat (najlepszy będzie olej roślinny), dzielimy ciasto na równe porcje, najlepiej zrobić to przy pomocy wagi. Bułki równej wielkości tak samo się upieką.
  • Każdą porcję ciasta uformować w zgrabną okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce do pieczenia lub w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki mogą leżeć w niedużej odległości od siebie, podczas pieczenia urosną i połączą się brzegami. Wierzch przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Wyrośnięte bułki pomalować z wierzchu rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec przez około 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do przestudzenia.
  • Smacznego!
  • bulki z zurawina

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Serwis Przepis-y.pl napisał

    01 maja, 2020 at 10:12 am

    Wspaniały przepis, w obecnej sytuacji pieczenie własnego pieczywa i to z dodatkiem tak zdrowej i smacznej żurawiny na pewno będzie świetnym pomysłem. Wiele osób z takiego przepisu skorzysta.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 maja, 2020 at 6:53 pm

      Tak, to wyjątkowy czas, który można wykorzystać również w kuchni piekąc domowe pieczywo. Zawsze do tego namawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Thomas napisał

    07 kwietnia, 2020 at 1:40 pm

    Wspaniały przepis, idealny na obecną sytuację, kiedy można w pełni oddać się gotowaniu dla swojej rodziny i przy okazji zwiększyć swoje kulinarne umiejętności. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 kwietnia, 2020 at 3:23 pm

      Bardzo dziękuję, i oto chodzi ma być smacznie i rozwijająco 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  3. Basia napisał

    04 kwietnia, 2020 at 12:21 am

    Witam, w jakiej temperaturze i jak długo trzeba piec te bułeczki ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2020 at 10:06 am

      Dzień dobry, wszystko jest w przepisie (instrukcja) 180 st C przez około 17 minut.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.