Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleby na drożdżach

Chleb codzienny

Aktualizacja: 10 lut, 2019 · Opublikowany: 11 gru, 2014 · przez Anna · 14 komentarzy

Skocz do przepisu

W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden! Pewnie zdarza się to i w Waszych domach, że jakimś cudem wieczorem okazuje się, że nie ma chleba! Co wtedy? Oczywiście można pojechać do sklepu i coś kupić, tylko co można dostać późnym wieczorem w sklepie? Najpewniej dostaniemy stare pieczywo lub foliowane z długim terminem przydatności! To chyba już lepiej zrobić naleśniki niż jeść taki chleb. A co, kiedy jednak chcemy zjeść pyszną kanapkę na kolację?! Odpowiadam, chleb codzienny, to jest rozwiązanie w nagłych wypadkach i nie tylko.

chleb codzienny
Przykryć wierzch foremki folią spożywczą i odstawić na około 20 - 30 minut w bardzo ciepłe miejsce

Zaletą tego przepisu jest przede wszystkim smak chleba, który na pewno Was zachwyci. Miąższ chleba jest obłędnie sprężysty i bardzo smaczny, a skórka tak chrupiąca, jak żadna inna. Przygotowanie ciasta trwa pięć minut i co ważne w tym przepisie nie musicie przygotowywać rozczynu, a później ciasta właściwego podwójnego wyrastania itd. Tutaj wystarczy wymieszać składniki i przełożyć je od razu do foremki po 20 minutach można wstawić chleb do piekarnika. Jest jeden mały problem z tym przepisem, a mianowicie chleb okazuje się zbyt mały jak na posiłek dla pięcioosobowej rodziny! Znika cały od razu! Zachęcam, więc do upieczenia chleba z podwójnej porcji, bo w przeciwnym razie będziecie musieli zaraz piec następny ;).

📖 Przepis

chleb codzienny
Print Pin
4,60 z 5 głosów

Chleb codzienny

Wyśmienity, błyskawiczny chleb!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 250 g letniej wody
  • 10 g soli morskiej
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 230 g mąki pszennej zwykłej
  • + olej do posmarowania foremki i otręby do obsypania formy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wlać aktywny zakwas, wodę i drożdże wymieszać, następnie dodać sól i cukier oraz mąkę żytnią, wymieszać najlepiej łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać tak, aby w cieście nie było grudek mąki.
  • Przygotować formę o wymiarach około 24 x 13 cm, wysmarować olejem i obsypać jej wnętrze otrębami. Do foremki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch przy pomocy łyżki namoczonej w wodzie. Przykryć wierzch foremki folią spożywczą i odstawić na około 20 - 30 minut w bardzo ciepłe miejsce.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu lub spryskać jego wnętrze wodą, aby wytworzyła się para, natychmiast wstawić chleb.
  • Chleb pieczemy przez 15 minut w temperaturze 210 st C, a następnie zmniejszamy do 200 st C i dopiekamy przez 30 - 35 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce, oczywiście chleb do studzenia wyjmujemy z foremki!!! Pozostawienie chleba w foremce spowoduje, że chleb zaparuje od spodu, a jego skórka się rozmiękczy.
  • Smaczenego!

📋 Notatki

Ciasto jest dość gęste i klejące i nie należy dolewać więcej wody! Ciasto bardzo szybko rośnie w foremce - uważajcie aby nie przykleiło się do folii spożywczej, żeby temu zaradzić można posmarować wierzch ciasta olejem lub posypać mąką.
Chleb wypróbowałam w różnych kombinacjach i tak, można w zależności jakie posiadamy zapasy mąki dość elastycznie dopasowywać ich proporcje. Piekłam chleb w takiej konfiguracji:
250 g mąki pszennej na 180 g maki żytniej typ 720
lub 120 g mąki żytniej typ 720 + 80 g mąki żytniej typ 2000 + 230 g mąki pszennej typ np: 550 lub 720
Za każdym razem chleb wychodzi bardzo smaczny! Miłej zabawy 🙂
chleb codzienny
chleb codzienny

Więcej Przepisy na chleb na drożdżach

  • orkiszowy chleb z garnka
    Orkiszowy chleb z garnka
  • mleczny chleb hokkaido
    Mleczny chleb Hokkaido
  • chleb pszenny z czarnuszka
    Chleb pszenny z czarnuszką
  • Chleb pszenny z płatkami owsianymi
    Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Komentarze

    4,60 from 5 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lidia napisał

    19 lipca, 2020 at 2:48 pm

    Bardzo dziękuje za odpowiedź i poświęcony mi czas.Jest Pani niesamowita, podziwiam talent kulinarny.Przy najbliższej okazji wyprobuje ten przepis na chleb codzienny bo bardzo mnie ciekawi.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Lidia napisał

    18 lipca, 2020 at 8:01 pm

    Czy drożdże zmieniaja smak chleba?pewnie dlatego tak szybko wyrasta, czy tez dlugo trzyma swiezość?jest jakas roznica bez drożdży i z drożdżmi?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 lipca, 2020 at 9:11 pm

      Tak jak napisałam we wpisie, chleb ten powstał w chwili braku chleba w domu. Spróbowałam przygotować chleb z dodatkiem zakwasu wspomagany drożdżami po to, aby błyskawicznie go upiec. Chleb oczywiście możesz przygotować bez drożdży trzeba będzie tylko poczekać kilka godzin, aby wyrósł. Dodatek drożdży nieszczególnie wpływa na jego smak, jest bardzo dobry. Świeżość na 100% zachowuje wspaniałą przez dwa dni, dłużej nie sprawdzałam, nie miałam okazji, ponieważ cały został zjedzony 🙂

      Odpowiedz
  3. Agata Debiutantka napisał

    21 kwietnia, 2016 at 5:40 pm

    Czy jest tu gdzieś przepis na chleb na zakwasie z przewagą mąki pszennej, który można by na noc odstawić w foremce i rano bez czekania wsadzić do piekarnika?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 kwietnia, 2016 at 8:02 pm

      Agato, nie przypominam sobie takiego przepisu 🙁 Niestety w większości przepisów na chleb z zakwasem przygotowujemy w metodzie dwu lub trzy fazowej czyli, zaczyn, a następnie ciasto właściwe i oczekiwanie na wyrośnięcie... oczywiście kto nie ryzykuje ten nie ma 😉 więc możesz zaryzykować i przeprowadzić eksperyment. Musisz pamiętać tylko, żeby ciasta nie trzymać w zbyt ciepłym pomieszczeniu bo ciasto przez noc w bardzo ciepłym miejscu przerośnie 🙁 Mało wymagającym chlebem jest chleb z garnka lub w wersji razowej, ale to przepisy na drożdżach! Pomyślę o takim przepisie 😉

      Odpowiedz
  4. Czerwony Szafirek napisał

    22 września, 2015 at 4:18 pm

    Jutro znów go upiekę, chyba z podwójnej ilości :). A następny w kolejce na wypróbowanie czeka tradycyjny

    Odpowiedz
  5. Czerwony Szafirek napisał

    21 września, 2015 at 3:51 pm

    5 gwiazdek
    Chlebek pyszny :). Miał być na kolację, ale nie dotrwał....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2015 at 9:52 am

      Bardzo się cieszę :))) nazywa się codzienny... więc trzeba piec go codziennie 😉 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂

      Odpowiedz
  6. Charlie napisał

    12 grudnia, 2014 at 8:28 pm

    Zrobiłem pyszny 🙂 Dzięki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2014 at 9:25 am

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

      Odpowiedz
  7. Krzych napisał

    12 grudnia, 2014 at 11:04 am

    5 gwiazdek
    Lecimy jutro do Polski, zakwas już uśpiony.

    Ale co się odwlecze, to wiadomo 🙂

    Chleb błyskawiczny za to zdążył zrobić furorę.
    Piekę go też w keksówce czasem.
    Z pieczonym boczkiem i z musztardą przypadł do gustu Koreańczykom, z masłem i z pomidorem jemy na śniadanie my.
    Żyj sto lat albo i dłużej!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2014 at 9:32 am

      Super 🙂 czyli, że święta spędzicie w rodzinnym domu?
      Co do chleba, to koniecznie po powrocie spróbuj chleb codzienny - jest wyśmienity 🙂 a może na święta upieczesz... mogę pożyczyć zakwas :)))
      Dziękuję za życzenia 🙂
      Miękkiego lądowania i sto dwadzieścia lat dla Was 🙂

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        14 grudnia, 2014 at 2:09 pm

        Nie powtarzaj dwa razy, bo Ci w przedświątecznym rozgardiaszu przybędzie jedna gęba do wykarmienia.
        Że po zakwas niby, a potem od stołu nie wstanę :d

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          14 grudnia, 2014 at 9:54 pm

          Wedle tradycji jedno miejsce dla wędrowca zawsze jest nakryte 😉

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.