Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Aktualizacja: 8 lip, 2020 · Opublikowany: 24 paź, 2013 · przez Anna · 35 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży.  Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie i ten potrzebuje czasu na przerobienie zaczynu, ale nie jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie!

📖 Przepis

chleb z maki pelnoziarnistej
Print Pin
4,72 z 14 głosów

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 55 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 120 g zakwasu żytniego
  • 220 g wody
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto właściwe

  • 250 g wody
  • 12 g soli
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia rano dodać składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody, wymieszać dokładnie, wystarczy łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 do 6 godzin w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie, wymieszać ciasto, przygotować formę smarując ją olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 do 60 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb.
  • Piec przez 55 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do pieczenia chleba użyłam foremki o wymiarach 24 x 13 cm, pamiętajcie o podglądaniu chleba podczas pieczenia, po około 30 minutach pieczenia chleb zacznie się przyrumieniać, jeśli zauważycie, że przypieka się zbyt mocno, przykryjcie wierzch chleba folią aluminiową.
chleb z maki pelnoziarnistej
chleb z maki pelnoziarnistej

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    4,72 from 14 votes (7 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marlena Piasecka napisał

    09 marca, 2024 at 3:30 pm

    5 gwiazdek
    Super przepis, proszę o więcej przepisów na chleb, także z mąką pszenną.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 marca, 2024 at 6:00 pm

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że chlebek smakuje.

      Odpowiedz
  2. Ela napisał

    01 lutego, 2023 at 9:25 am

    5 gwiazdek
    Bardzo dobry przepis, chleb wilgotny, mięciutki. Zmieniam tylko dodatki – ziarna, żurawinę, śliwki suszone – w każdej wersji pyszne. Bardzo dobrze rozpisane etapy przygotowania, dzięki czemu ciasto ma szanse wyrosnąć. Bardzo podoba mi się gotowe wyliczenie proporcji dla zwiększenia ilości ciasta.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lutego, 2023 at 9:43 am

      Dziękuję bardzo 😊cieszę się, że chlebek smakuje!

      Odpowiedz
  3. Krzysztof napisał

    12 grudnia, 2022 at 9:28 pm

    Witam czy mozna użyć zakwasu w proszku taki suszony.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2022 at 10:00 pm

      Osobiście nie próbowałam, ale słyszałam, że niektórzy wspomagają się takim zakwasem z powodzeniem. Proszę użyć go tyle, ile zaleca producent na ilość mąki, jaką podałam w przepisie. Powinno się udać. Jeśli jednak chleb w fazie wyrastania nie zacząłby pracować/rosnąć to, żeby nie zmarnować składników, proszę dodać 1/2 paczuszki suchych drożdży (czyli około 4g) lub około 10g świeżych, to pomoże ruszyć ciasto :). Być może trzeba będzie dodać odrobinę wody do ciasta, ale to zależy, jak ten suszony zakwas dodaje się do ciasta, czy w formie suszu, czy rozrabia się go z wodą. Proszę kontrolować wilgotność ciasta, ewentualnie dolać odrobinę więcej wody.

      Odpowiedz
  4. Anna napisał

    08 kwietnia, 2022 at 9:16 am

    5 gwiazdek
    Najlepszy przepis jaki znam !
    Po wielu próbach nieudanych, wreszcie się udało 👍 wychodzi za każdym razem na własnym zakwasie i jest przepyszny.
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 kwietnia, 2022 at 9:52 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że chleb posmakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie, proszę się częstować i innymi przepisami.

      Odpowiedz
  5. Gosia napisał

    13 listopada, 2021 at 3:20 pm

    5 gwiazdek

    5 stars

    Znaczyn: 120 gr zakwasu.
    Mam pytanie,czy to ma być zakwas prosto z lodówki( 120 gr) czy dokarmiony?
    Aby uzyskać dokarmiony to muszę do ogrzanego zakwasu dodac 60gr mąki i 60 gr wody =120gr zakwasu.
    I teraz do tego zakwasu dodać resztę składników na zaczyn (i czekać całą noc)?
    Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 listopada, 2021 at 11:01 pm

      Zaczyn przygotowujemy zawsze z aktywnego zakwasu, czyli przed użyciem musimy go dokarmić. Wyjmujemy zakwas z lodówki dajemy mu w różnych porcjach mąkę i wodę (ja daje po 50g) i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy zakwas już ruszy można przygotować zaczyn. Ze słoika z aktywnym już zakwasem zabieramy 120g zakwasu, dodajemy pozostałe składniki na zaczyn, mieszamy i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia dodajemy resztę składników na ciasta właściwe... Oczywiście dokarmiony zakwas wstawiamy do lodówki do następnego razu. 😁

      Odpowiedz
  6. Gosia napisał

    18 października, 2021 at 1:44 pm

    5 gwiazdek

    Super przepis! Mam pytanie, czy mozna dodac slonecznik lub inne ziarna? Jesli tak, to czy waga 50 gram np. slonecznika bedzie odpowednia?
    Pozdrawiam, Gosia 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 października, 2021 at 9:54 pm

      Dziękuję 😁. Tak oczywiście można dodać nasionka, 50 g będzie ok. Życzę smacznego.

      Odpowiedz
  7. Sylwia1181 napisał

    24 czerwca, 2020 at 11:20 pm

    Najlepszy przepis jaki znalazłam. Dziękuję chlebek bardzo smaczny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 czerwca, 2020 at 11:26 pm

      Bardzo proszę, cieszę się, że chlebek smakuje ❤️

      Odpowiedz
  8. Baggi napisał

    03 kwietnia, 2020 at 2:07 pm

    ile to jest 120 g zakwasu w ml?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 kwietnia, 2020 at 4:13 pm

      Proszę dać 120 ml.

      Odpowiedz
      • Baggi napisał

        04 kwietnia, 2020 at 8:02 am

        Dałem nieco ponad pół szklanki i jest ok 🙂

        Odpowiedz
  9. Monika napisał

    06 marca, 2018 at 1:20 pm

    Czy do wypieku tego chleba można użyć zakwasu z mąki pszennej pełnoziarnistej? Kiedy będzie wiadomo, że ciasto już można mieć, przestało wyrastać od 2 do 6 godzin to duży odstęp czasowy? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 marca, 2018 at 2:22 pm

      Oczywiście można użyć zakwasu pszennego w takiej samej ilości. Co do czasu wyrastania, to ciasto właściwe powinno wyrastać minimum 2 godziny, jeśli jest dość ciepło w miejscu, gdzie rośnie. Jeśli temperatura jest poniżej 24 st C to ciasto będzie potrzebowało więcej czasu do wyrośnięcia i stąd taki zakres, ale nawet w przypadku wysokiej temperatury otoczenia może pozostać do 6 godzin nic mu się niestanie, a wręcz przeciwnie wpłynie to na jego większą puszystość. Ważne, aby ciasto w ostaniej fazie, czyli już w foremce nie przerosło i tutaj trzeba pilnować i nie przekraczać czasu, ponieważ przerośnięte ciasto po wstawieniu do piekarnika opadnie 🙁

      Odpowiedz
      • Monika napisał

        06 marca, 2018 at 8:06 pm

        Dziękuję (:

        Odpowiedz
        • Katarzyna Gago napisał

          04 kwietnia, 2018 at 2:59 pm

          Jak zdobyć dobry zakwas żytni

          Odpowiedz
          • Anna napisał

            04 kwietnia, 2018 at 10:30 pm

            Zakwas można wyhodować samodzielnie tutaj link do przepisu, podobno też niektóre piekarnie dzielą się zakwasem, ale przygotowanie własnego nie jest trudne, wystarczy woda i mąka i kilka dni i gotowe 🙂

  10. Ewelin napisał

    27 października, 2017 at 3:16 pm

    Dziekuje za szybka odpowiedz:)

    Odpowiedz
  11. Ewelin napisał

    27 października, 2017 at 2:54 pm

    Czy trzeba robic zaczyn? Nie mozna odmierzyc samego zakwasu zytniego?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 października, 2017 at 3:07 pm

      Przygotowanie tego chleba bez robienia zaczyny może niewyjść tak jak należy. Chleb jest tylko na zakwasie, więc potrzebny jest zaczyn, aby ciasto miało więcej siły i pięknie wyrosło. Zaczyn przygotowany wieczorem z zakwasu, wody i mąki nabierze mocy, rozmnoży się i da siłę do wyrastania. Jeśli jednak chciałaby Pani zrobić chleb z tego przepisu, ale bez pierwszego etapu, czyli robienia zaczynu, to proszę wymieszać wszystkie składniki razem, czyli składniki, które są wyszczególnione w składnie na zaczyn i na ciasto właściwe, ale dodatkowo proszę dodać 10 g świeżych drożdży. W ten sposób ciasto będzie miało odpowiednią moc.

      Odpowiedz
  12. kika napisał

    22 czerwca, 2017 at 1:24 am

    Witam. Chlebus wygląda pysznie. Koniecznie muszę spróbować. Pieke często chlebus sama w domu ponieważ jest zdrowy i smaczny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 czerwca, 2017 at 8:11 pm

      Zapraszam do spróbowania tego i innych pysznych domowych wypieków 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  13. Piotr napisał

    12 maja, 2016 at 9:14 am

    Pani Aniu, czy ten chleb nadaje się dla cukrzyków?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 maja, 2016 at 7:37 pm

      Witam, chleb jest z mąki pełnoziarnistej więc powinien być odpowiedni do tego typu diety 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  14. Ana napisał

    04 maja, 2016 at 12:53 pm

    5 gwiazdek
    Upiekłam chleb według Pani przepisu i wyszedł super, mężowi lepiej smakuje od chleba który piekłam do tej pory(używałam tylko mąki żytniej). Przepis naprawdę świetny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 maja, 2016 at 4:08 pm

      To fantastyczna wiadomość, bardzo się cieszę, że chleb smakuje 🙂 Mam nadzieję, że wypróbujecie i inne przepisy, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  15. Agata Debiutantka napisał

    06 kwietnia, 2016 at 9:39 am

    faktycznie odłożyłam ciasto na piecu, a nie podwiesiłam w koszyku nad piecem jak zwykle - może za ciepło mu było. No i długo pracował, bo mi się zapomniało ;]. Teściowej smakowało mimo wszystko, więc nie poszedł na zmarnowanie. A w międzyczasie muszę się pochwalić, że zrobiłam też chleb tostowy i wyszedł bardzo piękny i pyszny. I nie popękał! Polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2016 at 1:42 pm

      Idziesz jak burza z pieczeniem 🙂 Brawo! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  16. Agata Debiutantka napisał

    04 kwietnia, 2016 at 8:20 pm

    No i spróbowałam - ale jakiś taki mocno kwaśny (chyba zbyt kwaśny) mi wyszedł. Możliwe, że ciasto zbyt długo pracowało? Czy po prostu taki powinien być? Robiłam ten chleb w garnku rzymskim, może to też miało wpływ.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2016 at 8:56 pm

      Upieczenie w garnku rzymskim nie powinno zmienić smaku chleba, ten chleb nie należy do tych bardzo kwaśnych, więc jeśli Twój wydaje się bardzo kwaśny, to może rzeczywiście ciasto zbyt długo pracowało lub w zbyt ciepłym otoczeniu. Mam nadzieję, że następnym razem będzie bardziej smakował 😉

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.