Chleb głównie z mąki pszennej pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Chleb jest mięciutki z mnóstwem pięknych maleńkich dziureczek, jego miąższ jest delikatnie wilgotny, przez co długo pozostaje świeży. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków. Skórkę chleba możecie posypać mąką, ulubionymi ziarnami, można również posmarować upieczony, gorący chleb roztopionym masłem, wybór zostawiam Wam. Przygotowanie chleba jest bardzo proste oczywiście jak to chleb na zakwasie i ten potrzebuje czasu na przerobienie zaczynu, ale nie jest pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy duża miska i drewniana łyżka do mieszana ciasta. Spróbujcie koniecznie!
📖 Przepis
Chleb z mąki pełnoziarnistej
Pyszny domowy chleb, oczywiście najlepszy.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 120 g zakwasu żytniego
- 220 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto właściwe
- 250 g wody
- 12 g soli
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
🔪 Instrukcje
- Składniki na zaczyn wymieszać w dużej misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc w ciepłe miejsce.
- Następnego dnia rano dodać składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody, wymieszać dokładnie, wystarczy łyżką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 do 6 godzin w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie, wymieszać ciasto, przygotować formę smarując ją olejem, wysypać otrębami, przelać ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 do 60 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę lodu i natychmiast wstawić chleb.
- Piec przez 55 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki, studzimy na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Do pieczenia chleba użyłam foremki o wymiarach 24 x 13 cm, pamiętajcie o podglądaniu chleba podczas pieczenia, po około 30 minutach pieczenia chleb zacznie się przyrumieniać, jeśli zauważycie, że przypieka się zbyt mocno, przykryjcie wierzch chleba folią aluminiową.
Marlena Piasecka napisał
Super przepis, proszę o więcej przepisów na chleb, także z mąką pszenną.
Anna napisał
Bardzo dziękuję i cieszę się, że chlebek smakuje.
Ela napisał
Bardzo dobry przepis, chleb wilgotny, mięciutki. Zmieniam tylko dodatki – ziarna, żurawinę, śliwki suszone – w każdej wersji pyszne. Bardzo dobrze rozpisane etapy przygotowania, dzięki czemu ciasto ma szanse wyrosnąć. Bardzo podoba mi się gotowe wyliczenie proporcji dla zwiększenia ilości ciasta.
Anna napisał
Dziękuję bardzo 😊cieszę się, że chlebek smakuje!
Krzysztof napisał
Witam czy mozna użyć zakwasu w proszku taki suszony.
Anna napisał
Osobiście nie próbowałam, ale słyszałam, że niektórzy wspomagają się takim zakwasem z powodzeniem. Proszę użyć go tyle, ile zaleca producent na ilość mąki, jaką podałam w przepisie. Powinno się udać. Jeśli jednak chleb w fazie wyrastania nie zacząłby pracować/rosnąć to, żeby nie zmarnować składników, proszę dodać 1/2 paczuszki suchych drożdży (czyli około 4g) lub około 10g świeżych, to pomoże ruszyć ciasto :). Być może trzeba będzie dodać odrobinę wody do ciasta, ale to zależy, jak ten suszony zakwas dodaje się do ciasta, czy w formie suszu, czy rozrabia się go z wodą. Proszę kontrolować wilgotność ciasta, ewentualnie dolać odrobinę więcej wody.
Anna napisał
Najlepszy przepis jaki znam !
Po wielu próbach nieudanych, wreszcie się udało 👍 wychodzi za każdym razem na własnym zakwasie i jest przepyszny.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę, że chleb posmakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie, proszę się częstować i innymi przepisami.
Gosia napisał
Znaczyn: 120 gr zakwasu.
Mam pytanie,czy to ma być zakwas prosto z lodówki( 120 gr) czy dokarmiony?
Aby uzyskać dokarmiony to muszę do ogrzanego zakwasu dodac 60gr mąki i 60 gr wody =120gr zakwasu.
I teraz do tego zakwasu dodać resztę składników na zaczyn (i czekać całą noc)?
Pozdrawiam:-)
Anna napisał
Zaczyn przygotowujemy zawsze z aktywnego zakwasu, czyli przed użyciem musimy go dokarmić. Wyjmujemy zakwas z lodówki dajemy mu w różnych porcjach mąkę i wodę (ja daje po 50g) i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy zakwas już ruszy można przygotować zaczyn. Ze słoika z aktywnym już zakwasem zabieramy 120g zakwasu, dodajemy pozostałe składniki na zaczyn, mieszamy i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia dodajemy resztę składników na ciasta właściwe... Oczywiście dokarmiony zakwas wstawiamy do lodówki do następnego razu. 😁
Gosia napisał
Super przepis! Mam pytanie, czy mozna dodac slonecznik lub inne ziarna? Jesli tak, to czy waga 50 gram np. slonecznika bedzie odpowednia?
Pozdrawiam, Gosia 🙂
Anna napisał
Dziękuję 😁. Tak oczywiście można dodać nasionka, 50 g będzie ok. Życzę smacznego.
Sylwia1181 napisał
Najlepszy przepis jaki znalazłam. Dziękuję chlebek bardzo smaczny.
Anna napisał
Bardzo proszę, cieszę się, że chlebek smakuje ❤️
Baggi napisał
ile to jest 120 g zakwasu w ml?
Anna napisał
Proszę dać 120 ml.
Baggi napisał
Dałem nieco ponad pół szklanki i jest ok 🙂
Monika napisał
Czy do wypieku tego chleba można użyć zakwasu z mąki pszennej pełnoziarnistej? Kiedy będzie wiadomo, że ciasto już można mieć, przestało wyrastać od 2 do 6 godzin to duży odstęp czasowy? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam:)
Anna napisał
Oczywiście można użyć zakwasu pszennego w takiej samej ilości. Co do czasu wyrastania, to ciasto właściwe powinno wyrastać minimum 2 godziny, jeśli jest dość ciepło w miejscu, gdzie rośnie. Jeśli temperatura jest poniżej 24 st C to ciasto będzie potrzebowało więcej czasu do wyrośnięcia i stąd taki zakres, ale nawet w przypadku wysokiej temperatury otoczenia może pozostać do 6 godzin nic mu się niestanie, a wręcz przeciwnie wpłynie to na jego większą puszystość. Ważne, aby ciasto w ostaniej fazie, czyli już w foremce nie przerosło i tutaj trzeba pilnować i nie przekraczać czasu, ponieważ przerośnięte ciasto po wstawieniu do piekarnika opadnie 🙁
Monika napisał
Dziękuję (:
Katarzyna Gago napisał
Jak zdobyć dobry zakwas żytni
Anna napisał
Zakwas można wyhodować samodzielnie tutaj link do przepisu, podobno też niektóre piekarnie dzielą się zakwasem, ale przygotowanie własnego nie jest trudne, wystarczy woda i mąka i kilka dni i gotowe 🙂
Ewelin napisał
Dziekuje za szybka odpowiedz:)
Ewelin napisał
Czy trzeba robic zaczyn? Nie mozna odmierzyc samego zakwasu zytniego?
Anna napisał
Przygotowanie tego chleba bez robienia zaczyny może niewyjść tak jak należy. Chleb jest tylko na zakwasie, więc potrzebny jest zaczyn, aby ciasto miało więcej siły i pięknie wyrosło. Zaczyn przygotowany wieczorem z zakwasu, wody i mąki nabierze mocy, rozmnoży się i da siłę do wyrastania. Jeśli jednak chciałaby Pani zrobić chleb z tego przepisu, ale bez pierwszego etapu, czyli robienia zaczynu, to proszę wymieszać wszystkie składniki razem, czyli składniki, które są wyszczególnione w składnie na zaczyn i na ciasto właściwe, ale dodatkowo proszę dodać 10 g świeżych drożdży. W ten sposób ciasto będzie miało odpowiednią moc.
kika napisał
Witam. Chlebus wygląda pysznie. Koniecznie muszę spróbować. Pieke często chlebus sama w domu ponieważ jest zdrowy i smaczny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Zapraszam do spróbowania tego i innych pysznych domowych wypieków 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Piotr napisał
Pani Aniu, czy ten chleb nadaje się dla cukrzyków?
Anna napisał
Witam, chleb jest z mąki pełnoziarnistej więc powinien być odpowiedni do tego typu diety 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ana napisał
Upiekłam chleb według Pani przepisu i wyszedł super, mężowi lepiej smakuje od chleba który piekłam do tej pory(używałam tylko mąki żytniej). Przepis naprawdę świetny.
Anna napisał
To fantastyczna wiadomość, bardzo się cieszę, że chleb smakuje 🙂 Mam nadzieję, że wypróbujecie i inne przepisy, pozdrawiam 🙂
Agata Debiutantka napisał
faktycznie odłożyłam ciasto na piecu, a nie podwiesiłam w koszyku nad piecem jak zwykle - może za ciepło mu było. No i długo pracował, bo mi się zapomniało ;]. Teściowej smakowało mimo wszystko, więc nie poszedł na zmarnowanie. A w międzyczasie muszę się pochwalić, że zrobiłam też chleb tostowy i wyszedł bardzo piękny i pyszny. I nie popękał! Polecam!
Anna napisał
Idziesz jak burza z pieczeniem 🙂 Brawo! Pozdrawiam 🙂
Agata Debiutantka napisał
No i spróbowałam - ale jakiś taki mocno kwaśny (chyba zbyt kwaśny) mi wyszedł. Możliwe, że ciasto zbyt długo pracowało? Czy po prostu taki powinien być? Robiłam ten chleb w garnku rzymskim, może to też miało wpływ.
Anna napisał
Upieczenie w garnku rzymskim nie powinno zmienić smaku chleba, ten chleb nie należy do tych bardzo kwaśnych, więc jeśli Twój wydaje się bardzo kwaśny, to może rzeczywiście ciasto zbyt długo pracowało lub w zbyt ciepłym otoczeniu. Mam nadzieję, że następnym razem będzie bardziej smakował 😉