Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny!
Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie i delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba.
Pieczenie z parą
Pieczenie z parą: polega na spryskaniu nagrzanych ścianek piekarnika wodą ze spryskiwacza, tuż przed włożeniem chleba i zaraz po tym, jak już chleb trafi już do niego. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z parą, 6 pryśnięć w zupełności wystarczy. Para opóźnia mam formowanie się twardej skórki, a co za tym idzie, chleb może dłużej wyrastać. Ważne przy chlebach na zakwasie. Drugie spryskanie robimy wtedy, kiedy chleb jest już w piekarniku, możemy spryskać wierzch chleba (jeśli nie posypujemy go mąką), wtedy uzyskamy błyszczącą skórkę. Parę wypuszczamy po 10 minutach od włożenia chleba do piekarnika. Powodzenia.
📖 Przepis
Chleb rustykalny
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 50 g wody (w temperaturze pokojowej)
- 75 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki żytniej
Składniki na ciasto właściwe
- zaczyn
- 275 g wody (w temperaturze pokojowej)
- 500 g mąki pszennej
- 12 g soli
- ½ łyżeczki suchych drożdży
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
- Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin.
Przygotowanie ciasta właściwego
- Po ok. 10 godzinach do przerobionego zaczyny dokładam pozostałe składniki, zagniatam gładkie, dość lepkie ciasto. Przykrywam i odstawiam na ko 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Dobrze jest w połowie tego czasu przełożyć raz ciasto.
- Kiedy ciasto urosło, przełożyłam je do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy. Przykryłam folią i odstawiłam do ostatniej fermentacji. Piekarnik nagrzewam do 250°C, a przed włożeniem chleba posypuję jego wierzch grubą warstwą mąki. Chleb piekę z parą 10 minut, po tym czasie wypuszczam parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika i dopiekam w 230°C przez 25 minut.
- Jeśli zacznie się przypiekać od góry, przykrywam folią aluminiową. Po upieczeniu natychmiast chleb wyjmuję z formy i zostawiam do ostygnięcia na kratce. Zanim zacznę kroić chleb czekam aż wystygnie, chodź czasami trudno wytrzymać.Smacznego!
Kasia napisał
Miałam na myśli że chlebek wygląda przepysznie. Telefon sam poprawił mi litery. Oczywiście skorzystam z przepisu. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam 😄
Anna napisał
Dziękuję. Mam nadzieję, że posmakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Mariola napisał
Wole chleby tylko na zakwasie ale sprobuje z Twojego przepisu.On poprostu jest piekny.Pozdrawiam.
Anna napisał
Dziękuję, zachęcam do spróbowania, chleb jest pyszny, a szczypta drożdży powoduje, że dostaje on lekkości i pyszystosci 🙂