Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb rustykalny

Aktualizacja: 26 sie, 2020 · Opublikowany: 21 cze, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny!

Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie i delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba.

kromka chleba posmarowana masłem
Chleb rustykalny

Pieczenie z parą

Pieczenie z parą: polega na spryskaniu nagrzanych ścianek piekarnika wodą ze spryskiwacza, tuż przed włożeniem chleba i zaraz po tym, jak już chleb trafi już do niego. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z parą, 6 pryśnięć w zupełności wystarczy. Para opóźnia mam formowanie się twardej skórki, a co za tym idzie, chleb może dłużej wyrastać. Ważne przy chlebach na zakwasie. Drugie spryskanie robimy wtedy, kiedy chleb jest już w piekarniku, możemy spryskać wierzch chleba (jeśli nie posypujemy go mąką), wtedy uzyskamy błyszczącą skórkę. Parę wypuszczamy po 10 minutach od włożenia chleba do piekarnika. Powodzenia.

📖 Przepis

rumiany okrągły bochenek
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Chleb rustykalny

Klasyczny chleb rustykalny
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 50 g wody (w temperaturze pokojowej)
  • 75 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki żytniej

Składniki na ciasto właściwe

  • zaczyn
  • 275 g wody (w temperaturze pokojowej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g soli
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie zaczynu

  • Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin.

Przygotowanie ciasta właściwego

  • Po ok. 10 godzinach do przerobionego zaczyny dokładam pozostałe składniki, zagniatam gładkie, dość lepkie ciasto. Przykrywam i odstawiam na ko 1,5 do 2 godzin do wyrośnięcia. Dobrze jest w połowie tego czasu przełożyć raz ciasto. 
  • Kiedy ciasto urosło, przełożyłam je do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy. Przykryłam folią i odstawiłam do ostatniej fermentacji. Piekarnik nagrzewam do 250°C, a przed włożeniem chleba posypuję jego wierzch grubą warstwą mąki. Chleb piekę z parą 10 minut, po tym czasie wypuszczam parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika i dopiekam w 230°C przez 25 minut.
  • Jeśli zacznie się przypiekać od góry, przykrywam folią aluminiową. Po upieczeniu natychmiast chleb wyjmuję z formy i zostawiam do ostygnięcia na kratce. Zanim zacznę kroić chleb czekam aż wystygnie, chodź czasami trudno wytrzymać.
    Smacznego!
dziecko trzyma chleb w rączkach, widać wnętrze chleba
Chleb rustykalny

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    23 maja, 2021 at 6:37 am

    5 gwiazdek
    Miałam na myśli że chlebek wygląda przepysznie. Telefon sam poprawił mi litery. Oczywiście skorzystam z przepisu. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam 😄

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2021 at 2:04 pm

      Dziękuję. Mam nadzieję, że posmakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Mariola napisał

    23 listopada, 2019 at 9:52 pm

    Wole chleby tylko na zakwasie ale sprobuje z Twojego przepisu.On poprostu jest piekny.Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2019 at 12:04 am

      Dziękuję, zachęcam do spróbowania, chleb jest pyszny, a szczypta drożdży powoduje, że dostaje on lekkości i pyszystosci 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.