• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Chleby na drożdżach » Chleb wieloziarnisty II

Chleb wieloziarnisty II

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 23 mar, 2016 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji. Dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchennego do wyrabiania, a to zapewne ucieszy wielu z Was. Po wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu wstawiamy do letniego piekarnika. Chleb rośnie tam około 20 minut, następnie podnosimy temperaturę i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut. Chleb nie potrzebuje dwukrotnego wyrastania, jak to zazwyczaj bywa przy pieczywie na drożdżach!

Smakuje wyśmienicie i to ze wszystkimi dodatkami, jest miękki w środku z mnóstwem maleńkich dziurek i  ma chrupiącą skórkę, jest smaczny zaraz po upieczeniu jaki i po kilku dniach. Do chleba użyłam siemienia lnianego, które sprawia, że pieczywo jest wilgotne i nie starzeje się zbyt szybko. Często przygotowuję z niego pyszne grzanki. Podaję je z kozim serem, awokado, dużą ilością kolendry, domowym majonezem i ogórkiem kiszonym. Spróbujcie sami, zakochacie się w takich kanapkach. Zapraszam, częstujcie się i rozkoszujcie smakiem domowego wspaniałego pieczywa!

chleb wieloziarnisty II
Print Pin
5 z 4 głosów

Chleb wieloziarnisty II

Fantastyczny chleb z ziarnami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour 10 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 530 g mąki krupczatki
  • 12 g drożdży świeżych (lub 4 g suchych)
  • 10 g soli
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml letniej wody
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • ½ szklanki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać wodę, miód, drożdże wymieszać następnie dodać nasiona (1 łyżeczkę czarnuszki), mąkę oraz pozostałe składniki całość wymieszać, wystarczy zrobić to łyżką do połączenie się składników.
  • Foremkę o wymiarach 12 x 23 cm, może być odrobinę większa wysmarować olejem i obsypać np. otrębami lub tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami.
  • Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę do 220 st C i piec przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Chleb pokrojony na kanapki z mnóstwem ziarenek.
Chleb wieloziarnisty II
Chleb pokrojony na kanapki.
Chleb wieloziarnisty II
« Babka drożdżowa
Majonez bez jajek »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Paula napisał

    26 października, 2016 at 11:38 pm

    5 stars
    Chlebek wyśmienity :). Bardzo szybki przepis. Jestem fanką chlebka na zakwasie, ale ten jest równie dobry 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 października, 2016 at 12:03 am

      Bardzo się cieszę, że chleb smakuje:) przepis jest faktycznie błyskawiczny, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. amatorka domowego pieczywa napisał

    23 marca, 2016 at 10:41 pm

    Chlebek wyszedł taki równy i symetryczny, wygląda jak wyrób z jakiejś dobrej piekarni : ) Uwielbiam pieczywo z ziarnami, a tu w miąższu jest ich pełno, więc chętnie skorzystam z przepisu. Taki chleb to genialna sprawa, sama się o tym przekonałam. Sklepowe pieczywo ze spulchniaczami i barwnikami staram się omijać szerokim łukiem, zwłaszcza że domowy chleb to żadna filozofia. Choć nie ukrywam, że gdy mam do wyboru skomplikowany przepis i prostszą wersję, chętniej wybieram drogą opcję 😉 PS: w punkcie 2 przepisu zabrakło informacji o wymiarach foremki, taki mały szczegół. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2016 at 11:19 pm

      Dziękuję 🙂 Zgadzam się w 100%, najlepszy chleb, to domowy chleb! Nawet jeśli czasami nam nie wyjdzie, to i tak będzie lepszy niż ten ze sklepu. Tym bardziej, że pracy przy chlebie jest tak niewiele. Wymiary już są 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. kocie-smaki napisał

    23 marca, 2016 at 10:48 am

    super, błyskawiczna wersja przyda się na bardziej zabiegane dni 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 marca, 2016 at 5:02 pm

      O tak! w takiej sytuacji sprawdzi się doskonale 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}