Kolejny przepis z wykorzystaniem bardzo dojrzałych i słodkich bananów, dziś chlebek bananowy z żurawiną. Do przygotowania przepisu użyłam świeżej żurawiny, która o tej porze roku jest dostępna w sklepach i na targach. Gdyby jednak nie udało się wam kupić świeżej, możecie użyć mrożonej. Przepis jest na tyle elastyczny, że jeśli nie uda się Wam dostać żadnej z wyżej wymienionych, można pominąć ją zupełnie.
Chlebek bananowy jest wersją wegańską bez jajek i nabiału, opiera się na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym. Wspomniałam już wcześniej, że przepis jest elastyczny i dobrze znosi zmiany. Można więc i zmienić tłuszcz na olej słonecznikowy lub masło. Mąka to też składnik wymienny ja użyłam mąki orkiszowej, ale wspaniałe ciasto wychodzi z mąką pszenną razową lub zwykłą białą. Osobiście bardzo lubię takie przepisy, bo można po pierwsze wykorzystać przejrzałe banany, które nie wyglądają apetycznie, a po drugie upiec pyszne ciasto ze składników, które na pewno znajdą się w domu. Ciasto jest bardzo smaczne wilgotne z kwaskową nutką, którą daje świeża żurawina i te fantastyczne słodkie kosteczki rozpuszczonej czekolady!
Zapraszam również do wypróbowania pysznego ciasta czekoladowo-bananowego lub muffin bananowo-czekoladowych.
📖 Przepis
Chlebek bananowy z żurawiną
🥘 Składniki
- 230 g mąki orkiszowej (typ 630 lub pszenna tortowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (mielonej)
- 400 g bananów (czyli 4 duże banany - waga bez skórki)
- 45 g cukru trzcinowego
- 60 ml oleju kokosowego (lub oliwy)
- 120 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
- ½ tabliczki ciemnej czekolady (lub deserowej pokrojonej w kosteczkę)
- ½ tabliczki białej czekolady (pokrojonej w kosteczkę)
- 80 g świeżej żurawiny (może być mrożona)
🔪 Instrukcje
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól przesiać przez sito, odstawić na bok.
- Foremkę keksówkę o wymiarach 10x23 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub mąką, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
- W dużej misce zmiksować lub rozgnieść widelcem banany, powinna powstać papka, dodać olej i cukier oraz mleko, wymieszać. Następnie dodać składniki suche, wymieszać.
- Na koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę po wymieszaniu nałożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto pieczemy przez 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony surowym ciastem.
- Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić.
- Smacznego!
Nauka włoskiego napisał
No proszę, nawet gdzieś tam w tle banany się zawieruszyły, hehehe 😉 Kolejny bardzo fajny przepis! Postaram się wypróbować jak najszybciej! 😀
Anna napisał
Zachęcam, chlebek bananowy jest świetny!