Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami

Ciasto z jabłkami francuskie

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 19 lut, 2019 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie nie raz naszła Was ochota na jakieś pyszne ciasto... No, ale leń siedzący gdzieś w środku Was marudził, że nie chce mu się nic piec, że wszystkie przepisy wymagają wiele pracy i czasu. Z drugiej strony łakomczuch krzyczał, chcę zjeść ciasto i to szybko! Mam taki przepis, który rozwiąże ten problem, ciasto z jabłkami francuskie. Ciasto wygląda bardzo zwyczajnie, ale w smaku jest wyborne! Jednak najważniejszą sprawą jest to, że ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu. Jest to ciasto, które można zakwalifikować do ciast ucieranych i wszystkie składniki do jego przygotowanie powinny być w temperaturze pokojowej! Drugą ważną sprawą jest to, aby nie napowietrzać ciasta podczas mieszania.

na białym talerzu kawałek ciasta rozdzielony widelcem
Ciasto z jabłkami francuskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍨 Z czym podać
  • 🍎 Z dodatkiem jabłek
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 115 g masła rozpuszczone
  • 400 g jabłek waga po obraniu
  • 3 łyżki rumu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
  • Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 

🍨 Z czym podać

Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i aromatyczne wystarczy odrobina cukru pudru rozsypana na wierzchy tuż przed podaniem. Wspaniale smakuje ciasto podane z gałką lodów lub sosem waniliowym. Jestem przekonana, że ciasto będzie smakowało wszystkim!

🍎 Z dodatkiem jabłek

Poniżej przedstawiam Wam kilka innych propozycji na wykorzystanie jabłek w deserach. Oczywiście nie może zabraknąć uwielbianych przez polaków szarlotek.

  • Äppelkaka
    Äppelkaka
  • szarlotka kokosowa
    Szarlotka kokosowa
  • szarlotka-blyskawiczna
    Szarlotka błyskawiczna
  • drozdzowe-racuchy-z-jablkami
    Drożdżowe racuchy z jabłkami

📖 Przepis

ciasto z jablkami francuskie
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto z jabłkami francuskie

Mięciutki, wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne!
Autor Anna
Kuchnia Francuska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 115 g masła (rozpuszczone)
  • 400 g jabłek (waga po obraniu)
  • 3 łyżki rumu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o średnicy 20-23 cm wysmarować masłem i posypać mąką, odstawić.
  • Do małej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. Obrane jabłka pokroić w kostkę, kostka powinna mieć około 1,5 do 2 cm, odłożyć. Jajka, cukier i cukier waniliowy umieścić w większej misce, składnik ubijać dość krótko około 2 minuty lub krócej, masa powinna być jednolita, ale nie ubita na puszysty krem. Następnie dodać rum, zmiksować. Teraz można dolać rozpuszczone i przestudzone masło ponownie zmiksować. Następnie można dodać składniki suche w dwóch porcjach, ciasto wymieszać szpatułką do połączenia się w jednolitą masę, na koniec dodać pokrojone jabłka. Jeszcze raz wymieszać ciasto, aby jabłka równomiernie rozłożyły się w cieście.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez około 45 minut do tz. suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. 
    Smacznego!
kawałek ciasta na białym talerzu w tle forma z ciastem, jabłka i kubek z herbatą
Ciasto z jabłkami francuskie
widok na formę z ciastem z góry, ciasto posypane cukrem pudrem
Ciasto z jabłkami francuskie

Przepis podejrzany tutaj.

Więcej Przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami

  • jablecznik najlepszy
    Jabłecznik najlepszy
  • szarlotka truskawkowa
    Szarlotka truskawkowa
  • szarlotka z beza
    Szarlotka z bezą
  • szarlotka
    Szarlotka

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika Horodeńska napisał

    19 lutego, 2019 at 2:14 pm

    Wygląda cudnie! Podejmę próbę zrobienia, ale z modyfikacją (gdyż leniwa z natury jestem) i zrobię w termomixie. Dam znać, jak wyszło, ale jeśli masz Aniu wcześniej jakieś rady na okoliczność wykonania termomixowego, to z chęcią przyjmę 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lutego, 2019 at 2:23 pm

      Wspaniale! Niestety nie mam doświadczeń z termomixem. Ważne, aby ciasta nie mieszać długo, tylko do połączenia się wszystkich składników i koniec, na niskich obrotach. Jabłka proponuję wymieszać z ciastem już ręcznie, żeby noże termomiksowe nie zrobiły z nich musu dla Ani 😉 Daj znać czy wyjdzie przygotowane przesz to ustrojstwo 🙂

      Odpowiedz
      • Monika Horodeńska napisał

        20 lutego, 2019 at 7:33 pm

        Spieszę donieść, że wyszło doskonałe!!! Choć nie tak ładnie jak u Ciebie 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          20 lutego, 2019 at 8:10 pm

          Super!👏 Czyli termomiksiarze mogą spokojnie mieszać ciasto 😀, dzięki! Ciasto nie jest z tych, co pięknie wyglądają, ale nieźle smakują. Smacznego !

          Odpowiedz
          • Monika napisał

            20 lutego, 2019 at 9:35 pm

            Smakowało bardzo! Jest świetne!... Minusem ciasta jest to, że po dwóch godzinach od wyjęcia z piekarnika już go nie ma... 🙂 Będzie to moje ulubione ciasto. Wersja termomixowa jest taka: jajka i cukier 5 sekund ustawienie na 5, potem wszystkie składniki należy dosypać i dolać i na 10 sekund ustawienie na 5. Ciasto wylałam do brytfanki i tam dosypałam jabłka. Z wyłączeniem obierania jabłek, ciasto robi się w 15 sekund... 🙂

          • Anna napisał

            20 lutego, 2019 at 9:52 pm

            Tak, to prawda to duży minus tego ciasta😉 Dziękuję Ci za podzielenie się cennymi wskazówkami. Wiele osób korzysta z Termomixa i często pada pytanie, czy dany przepis można przygotować przy jego pomocy. Dzięki Tobie wiemy, że ten tak. 😘

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.