Syrop z kwiatów akacji to banalnie prosty przepis. Warto go zrobić ze względu na właściwości zdrowotne, a przy okazji z kwiatów możemy przygotować susz na herbatę. Akacja, a właściwie robinia akacjowa jest drzewem, którego nie trzeba długo szukać. Jest bardzo rozpowszechniona w Polsce i rośnie niemal w każdym miejscu. Kwitnie w maju i czerwcu. Generalnie jest to drzewo trujące, poza kwiatami, które wykorzystamy do dzisiejszego przepisu. Piękny zapach kwiatów pozostaje w suszonych jaki i przetworzonych kwiatach. Pamiętajcie, że syrop jak i herbatka z akacji jest lekiem i stosujcie je, kiedy zajdzie taka potrzeba!
Przejdź do:
🥘 SKŁADNIKI NA SYROP
- 300 g kwiatów akacji
- 2½ l wody
- 1 kg cukru
- 3 sztuki cytryny
🔪 INSTRUKCJE PRZYGOTOWANIA SYROPU
- Świeże kwiaty akacji rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie z kwiatów wyjdą ewentualni mieszkańcy. Do dużego garnka obrywamy tylko kwiaty bez łodyg. Kwiaty zalewamy gotująca wodą, dociskamy tak, aby całe zanurzyły się w wodzie.
- Cytryny szorujemy, ścinamy z nich skórę bez białego miąższu, dodajemy do kwiatów. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Butelki lub słoiczki myjemy i wyparzamy.
- Następnego dnia odcedzamy kwiaty. Sito wykładamy potrójnie złożoną gazą. Partiami przelewamy nasz napar, za każdym razem wyciskając solidnie kwiaty.
- Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy syrop do wrzenia, dodajemy cukier i gotujemy tylko do rozpuszczenia się całkowicie cukru. Oczywiście syrop ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryn.
- Do przygotowanych buteleczek/słoików nalewamy gorący syrop, zakręcamy. Buteleczki stawiamy na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie przenosimy butelki do piekarnika, nastawiamy temperaturę 130 st C. Po osiągnięciu piekarnika podanej temperatury ustawiamy czas od 12 do 20 minut. Czas pasteryzacji zależy od wielkości butelek/słoiczków. Obserwujcie czy syrop w słoikach nie zaczyna przypadkiem wrzeć lub syczeć. Jeśli tak, to należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim butelki do wystudzenia.
- Butelki z syropem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
🌼 SKŁADNIKI NA SUSZ
- 2 szklanki kwiatów akacji, najlepiej pąki
👩🍳 INSTRUKCJE PRZYGOTOWANIA SUSZU
- Kwiaty po czasie leżakowania na stole obrywamy tylko kwiaty bez łodyg. Umieszczamy je na tackach do suszenia. Suszymy w suszarce do warzyw do chwili, kiedy kwiaty zrobią się suche i szeleszczące. Kwiaty można również suszyć na rozłożonych ściereczkach w suchym i przewiewnym miejscu.
- Suche kwiaty przechowujemy w szczelnie zamykanych naczyniach lub w torbach papierowych w suchym miejscu!
🥞 Co można przygotować z kwiatów akacji?
Kwiaty akacji można wykorzystać nie tylko do przygotowania syropu i suszu na herbatkę. Kwiaty robinii nadają się do jedzenia na surowo jako dodatek do sałatek i deserów. Wspaniale smakują usmażone w cieście naleśnikowym. Do przygotowania takiego deseru wystawy zerwać kiście kwiatowe. Mogą być z zamkniętymi pączkami lub w pełni rozwinięte, ale nie zrywajcie już zwiędłych! Kiście kwiatów bez liści, rozkładamy na stole, aby pozbyć się ewentualnych robaczków. Kiedy mamy już pewność, że kwiaty są czyste, możemy zanurzyć je w cieście, a następnie umieścić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kwiaty smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone kwiaty podajemy z owocami i miodem. Jest to bardzo wykwintny, smaczny i aromatyczny deser.
❓ Syrop z kwiatów akacji - FAQ
To oczywiście zależy od pogody, ale zazwyczaj zrywamy kwiaty na przełomie maja i czerwca.
Kwiaty zrywamy w suchy i pogodny dzień. Najlepiej przed południem lub późnym popołudniem wtedy kwiaty mają najwięcej aromatu. Z drzewa zrywamy całe kiście, a w domu obrywamy tylko kwiaty!
Kwiaty akacji zawierają taniny, które mają właściwości odkażające. Estry kwasu salicylowego zwalczają zakażenia oraz infekcje. Flawonoidy wzmacniają układ odpornościowy, a olejki eteryczne uspokajają i poprawiają nastrój. Robinina i kemferol działają moczopędnie i jak wykazały badania, są równie skuteczne, jak leki apteczne. Kwiaty robinii stosowane są w problemach związanych z kwaśnym smakiem w ustach, kwaśnych stolcach oraz nieprzyjemnym odbijaniem się z odczynem kwaśnym, odświeża oddech.
Syrop z kwiatów akacji jest wspaniały lekiem na problemy przewodu pokarmowego. Łagodzi zapalenia dróg żółciowych, obniża poziom kwasy żołądkowego, dzięki czemu pomaga w leczeniu chorób wrzodowych żołądka. Działa moczopędnie pomaga przy obrzękach, wspomaga pracę nerek. Stosowanie syropu wykazuje działanie poprawiające odporność organizmu oraz rozkurczowe. Kwiaty robinii działają również, uspokajająco wspomagając układ nerwowy. Osoby mające problemy reumatyczne mogą sięgać po syrop w stanach bólowych. Syrop pomaga na nerwobóle, stany zwyrodnieniowe kręgosłupa obniża gorączkę i działa wykrztuśnie.
Syrop pasteryzowany jest najbezpieczniejszą formą przechowywania. Mamy wtedy pewność, że nic się z nim nie stanie podczas kilkumiesięcznego przechowywania. Oczywiście "produkując" domowe przetwory zawsze pamiętamy o higienie. Słoiczki, do których będziemy przelewać syrop, powinny być dokładnie umyte i wyparzone. Najlepszym miejscem do przechowywania gotowego już syropu będzie ciemne i chłodne miejsce.
Herbatka z kwiatów akacji najczęściej stosowana jest w chorobach takich jak, ostre i długotrwałe biegunki oraz wzdęcia. Pomaga zbić wysoką temperaturę, działa przeciwbólowo, rozkurczowo, łagodzi ból gardła i wzmacnia organizm.
Syrop w razie potrzeby stosujemy po 1 łyżeczce 3 do 4 razy dziennie.
Łyżeczkę suszu zalewamy wrzątkiem pozostawiamy na 10 minut do zaparzenia, następnie przecedzamy. Herbatkę możemy podawać 2 razy dziennie między posiłkami.
🧋Polecane przepisy na syrop
Na blogu znajdziecie wiele zdrowych naturalnych syropów. Zachęcam do spróbowania syropu z kwiatu czarnego bzu lub jeden z najpopularniejszych przepisów na syrop z młodych pędów sosny. Podzieliłam się z Wami również przepisami na nalewki, które mimo że przygotowane na alkoholu to są również źródłem wielu cennych składników. Do takich zdrowych nalewek należy nalewka z forsycji bogata w rutynę.
📖 Przepis
Syrop z akacji
🥘 Składniki
- 300 g kwiatów akacji
- 2½ l wody
- 1 kg cukru
- 3 sztuki cytryny
🔪 Instrukcje
Przygotowanie syropu
- Świeże kwiaty akacji rozkładamy na stole i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie z kwiatów wyjdą ewentualni mieszkańcy.
- Do dużego garnka obrywamy tylko kwiaty bez łodyg.
- Kwiaty zalewamy gotująca wodą, dociskamy je tak, aby całe zanurzyły się w wodzie.
- Cytryny szorujemy, ścinamy z nich skórę bez białego miąższu, dodajemy do kwiatów. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką. Odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Butelki lub słoiczki myjemy i wyparzamy.
- Następnego dnia odcedzamy kwiaty. Sito wykładamy potrójnie złożoną gazą. Partiami przelewamy nasz napar, za każdym razem wyciskając solidnie kwiaty.
- Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy syrop do wrzenia, dodajemy cukier i gotujemy tylko do rozpuszczenia się całkowicie cukru. Oczywiście syrop ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryn.
- Do przygotowanych buteleczek/słoików nalewamy gorący syrop, zakręcamy. Buteleczki stawiamy na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie przenosimy butelki do piekarnika, nastawiamy temperaturę 130 st C. Po osiągnięciu piekarnika podanej temperatury ustawiamy czas od 12 do 20 minut. Czas pasteryzacji zależy od wielkości butelek/słoiczków. Obserwujcie czy syrop w słoikach nie zaczyna przypadkiem wrzeć lub syczeć, jeśli tak, to należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim butelki do wystudzenia.
- Butelki z syropem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Przygotowanie suszu
- Kwiaty po czasie leżakowania na stole obrywamy i umieszczamy je na tackach do suszenia. Suszymy w suszarce do warzyw do chwili, kiedy kwiaty zrobią się suche i szeleszczące. Kwiaty można również suszyć na rozłożonych ściereczkach w suchym i przewiewnym miejscu.
- Całkowicie wysuszone kwiaty przekładamy do czystych i szczelnych pojemników, zakręcamy i przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Patrycja Reszko napisał
Wspaniały syrop nie tylko na zimę!
Anna napisał
To prawda, u nas ciągle robimy z niego lemoniadę 😊