Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 27 wrz, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad, a i na kolację też będą super. Pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka. Jabłka smakują wybornie w zestawieniu z ciastem drożdżowym.

drozdzowe-racuchy-z-jablkami
Drożdżowe racuchy z jabłkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥞 Racuchy dla niejadka
  • 🍎 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 350 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych

Dodatkowo

  • jabłek kilka to zależy od ich wielkości
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

🔪 Instrukcje

  • Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier.
  • W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Można to przyśpieszyć wstawiając miskę do piekarnika nagrzanego do około 40 st C. W ten sposób po około 25 minutach można zacząć już smażyć racuchy.
  • Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki nie grubsze niż 4-5 mm. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  • Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja chwytam plasterek jabłka i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

🥞 Racuchy dla niejadka

Wiem, że są dzieci, które trudno zachęcić do jedzenia owoców myślę, że racuchy będą dobrym sposobem na ich przemycenie. Jabłuszko po usmażeniu robi się naprawdę mięciutkie i słodkie. Myślę, że racuszek podany z cukrem pudrem lub z miodem skusi nawet największego niejadka. Może to pierwszy krok do zachęcenia dzieci do jedzenia owoców najlepiej, kiedy zaangażujecie je do przygotowania racuchów. Podobno racuchy uwielbiają przede wszystkim małe dzieci, ale patrząc na mojego męża mam, wrażenie, że z tej miłości nigdy się nie wyrasta ;).

Ach podana porcja wystarczy dla czterech osób.

🍎 Inne propozycje

Macie ochotę na więcej słodkich śniadań lub deserów, to zapraszam do spróbowania poniższych propozycji. Jestem przekonana, że będą Wam również smakowały.

  • racuchy
    Racuchy
  • placuszki z jagodami na talerzu
    Placuszki z jagodami
  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe

📖 Przepis

drozdzowe-racuchy-z-jablkami
Print Pin
4,50 z 6 głosów

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Wspaniałe drożdżowe racuchy z krążkami jabłek, dzieci je uwielbiają!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 350 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych)

Dodatkowo

  • jabłek (kilka to zależy od ich wielkości)
  • cukier puder (do posypania)
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski wsypać mąkę dodać, sól i cukier.
  • W małym garnuszku lekko podgrzać mleko, (mleko nie może być gorące) dodać drożdże i wymieszać, następnie dodać jajko połączyć na jednolitą masę dodać do składników suchych, ponownie wymieszać, powinno powstać gładkie dość gęste ciasto. Miskę z przygotowanym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Można to przyśpieszyć wstawiając miskę do piekarnika nagrzanego do około 40 st C. W ten sposób po około 25 minutach można zacząć już smażyć racuchy.
  • Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki nie grubsze niż 4-5 mm. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  • Każdy plasterek jabłka umoczyć w cieście, ja chwytam plasterek jabłka i "moczę" go z dwóch stron w cieście, a następnie szybkim ruchem nakładam na patelnię. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Po usmażeniu racuszki zdejmujemy z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik. Podawać ciepłe z konfiturą, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
drozdzowe-racuchy-z-jablkami
drozdzowe-racuchy-z-jablkami
drozdzowe-racuchy-z-jablkami
Drożdżowe racuchy z jabłkiem

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • nalesniki szpinakowe weganskie
    Naleśniki szpinakowe wegańskie
  • nalesniki na wodzie gazowanej
    Naleśniki na wodzie gazowanej

Komentarze

    4,50 from 6 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomek napisał

    14 lipca, 2017 at 1:30 pm

    5 gwiazdek
    No! W końcu mi wyszły racuchy jakie pamiętam z dzieciństwa! Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lipca, 2017 at 2:51 pm

      Wspaniale! Bardzo proszę i życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.